Wat Betekent de Nieuwe Wetgeving voor Uw Inkomstenbelasting?
Inleiding
Het Belastingplan wordt ieder jaar op Prinsjesdag bekendgemaakt; Dat was dit jaar op dinsdag 17 september 2024. De plannen worden daarna besproken door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Bij akkoord gelden ze meestal vanaf 1 januari van het eerstvolgende jaar.
De Tweede Kamer heeft ingestemd met het Belastingplan voor 2024, maar ze hebben flinke wijzigingen aangebracht in vergelijking met de oorspronkelijke plannen die door het demissionaire kabinet werden voorgesteld op Prinsjesdag. De belastingtarieven in box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting gaan... Het basistarief in de inkomstenbelasting stijgt in 2024 naar 36,97 (36,93 in 2023). Dit basistarief geldt in 2024 voor een inkomen tot en met 75.518 (in 2023⁚ 73.031). Dit grensbedrag is verhoogd door een inflatiecorrectie van 9,4941 toe te passen. Na de inflatiecorrectie is het grensbedrag verlaagd met 4.447.
In dit artikel bespreken we de belangrijkste plannen van het kabinet voor de inkomstenbelasting in 2024. We kijken naar de veranderingen in de verschillende boxen, de nieuwe tarieven en de belangrijkste maatregelen die van invloed zijn op uw portemonnee.
Belangrijkste Wijzigingen in de Inkomstenbelasting
Het kabinet wil per 1 januari 2025 de tarieven en de belastingschijven voor de inkomstenbelasting aanpassen. De algemene heffingskorting (AHK) wordt verlaagd en het afbouwpunt wordt gekoppeld aan het minimumloon. De nieuwe belastingmaatregelen zorgen ervoor dat vooral mensen met een middeninkomen meer te besteden krijgen. Het kabinet wil ook de huidige accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG met 1 jaar verlengen en er wordt geen inflatiecorrectie op deze accijns toegepast. De kansspelbelasting gaat omhoog van 29,5 naar 30,5. De afbouw van de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK) voor ouders met kinderen onder de 12 jaar begint in 2027 en niet in 2025. Eerst zouden ouders met kinderen geboren na 31 december 2024 geen recht meer hebben op IACK.
Veranderingen in Box 1⁚ Werk en Woning
In 2023 zijn er in box 1 twee schijven of belastingtarieven. Over belastbaar inkomen tot 73.031 betaal je het lage tarief van 36,93. Over het inkomen daarboven betaal je het hoge tarief van 49,5. In 2024 gaat dit drempelbedrag dus veranderen naar 75.624. Het kabinet betaalt de extra uitgaven deels uit meevallers in 2024. Daarnaast neemt het kabinet maatregelen om de belastinginkomsten op peil te houden. Staatssecretaris Van Rij⁚ Belastinggeld innen is noodzakelijk, zodat we als overheid uitgaven kunnen doen.
Veranderingen in Box 2 en Box 3
Het kabinet heeft op Prinsjesdag plannen bekendgemaakt die in 2025 invloed hebben op je besloten vennootschap (bv). Het kabinet wil per 1 januari 2025 de tarieven en de belastingschijven voor de inkomstenbelasting aanpassen. Verlagen box 3-tarief, nog onduidelijk naar welk percentage (2024⁚ 36). Hiervoor wordt structureel 100 miljoen euro beschikbaar gesteld. Beperken giftenaftrek inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Een eerste stap wordt gezet in 2025.
Bekijk ook
Plannen kabinet ZZP: wat verandert er voor jou?
Kabinetsplannen voor ZZP'ers: impact en kansen >>
Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: nieuw kabinet
Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: veranderingen nieuw kabinet >>
Zzp Nieuws: Belangrijke Updates van het Kabinet voor Zelfstandigen
Zzp Nieuws: De Laatste Ontwikkelingen en Belangrijke Updates >>
ZZP belasting berekenen in Excel: Handige tools en tips
ZZP Belasting Berekenen: Eenvoudige tools en tips >>
Bruto salaris omrekenen naar ZZP tarief: bereken je uurtarief
Bruto salaris omrekenen naar ZZP tarief: stap-voor-stap handleiding >>