Personal trainer als ZZP'er: wat zijn de BTW-regels en tarieven?

Inleiding

Ben je van plan om als zelfstandige personal trainer aan de slag te gaan? Dan is het belangrijk om te weten wat de BTW-plicht en tarieven zijn die van toepassing zijn op jouw diensten. Dit artikel geeft je een duidelijk beeld van de verschillende tarieven die je in rekening moet brengen, afhankelijk van de locatie waar je trainingen geeft. Je leert ook hoe je de BTW op zakelijke kosten kunt terugvragen.

BTW-plicht voor personal trainers

Als je als zelfstandig personal trainer aan de slag gaat, ben je in de meeste gevallen BTW-plichtig. Dit betekent dat je over je geleverde diensten BTW in rekening moet brengen bij je klanten. Het BTW-tarief dat je moet hanteren, hangt af van de situatie en de locatie waar je trainingen geeft.

Er zijn twee belangrijke scenario's die bepalen welk BTW-tarief van toepassing is⁚

  • Personal trainer wordt ingehuurd door accommodatie⁚ Word je als personal trainer ingehuurd door een sportschool? Dan geldt het 21% BTW-tarief. Dit komt omdat je in dit geval diensten levert in een sportaccommodatie die door de sportschool wordt aangeboden.
  • Personal trainer geeft een training in een openbare ruimte of bij iemand thuis⁚ Geef je een training in een openbare ruimte (zoals bootcamp) of bij iemand thuis? Dan is de situatie wat complexer. In dit geval wordt het geven van trainingen gezien als "gelegenheid geven tot sportbeoefening" en valt dit in principe onder het 9% BTW-tarief. Echter, er is veel discussie geweest over de toepassing van dit tarief in de praktijk, en de Belastingdienst heeft in de afgelopen jaren een duidelijker standpunt ingenomen.

De Belastingdienst heeft in de afgelopen jaren een duidelijker standpunt ingenomen over het toepassen van het verlaagde BTW-tarief (9%) bij Personal Training. De Belastingdienst geeft op haar website aan dat het geven van gelegenheid tot sportbeoefening valt onder het 9% tarief.

Het is dus belangrijk om goed te documenteren waar je trainingen geeft en om de juiste BTW-tarieven te hanteren. Raadpleeg bij twijfel altijd een belastingadviseur.

Tarieven voor personal training

Voor personal training gelden twee belangrijke BTW-tarieven⁚ 21% en 9%. Welk tarief van toepassing is, hangt af van de locatie waar je trainingen geeft.

Tarief 21%

Het 21% BTW-tarief is het standaardtarief dat van toepassing is op de meeste diensten in Nederland. Voor personal training geldt dit tarief in de volgende situaties⁚

  • Trainingen in een sportschool⁚ Als je als personal trainer wordt ingehuurd door een sportschool, dan geldt het 21% BTW-tarief. De sportschool stelt de sportaccommodatie ter beschikking, en jij als personal trainer levert je diensten daarbinnen.
  • Trainingen bij klanten thuis of in een openbare ruimte, maar de klant is lid van een sportschool⁚ Als je trainingen geeft bij klanten thuis of in een openbare ruimte, maar de klant is lid van een sportschool, dan wordt het 21% BTW-tarief toegepast. De reden is dat de sportschool in dit geval de "gelegenheid tot sportbeoefening" aanbiedt, en jouw diensten worden gezien als een aanvulling daarop.

Het 21% BTW-tarief wordt ook toegepast als je als personal trainer individuele begeleiding of groepslessen geeft, omdat dit wordt gezien als een extra dienstverlening bovenop de "gelegenheid tot sportbeoefening".

In de praktijk kan het soms lastig zijn om te bepalen welk tarief van toepassing is. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Tarief 9%

Het 9% BTW-tarief is van toepassing op het "geven van gelegenheid tot sportbeoefening". Dit betekent dat als je trainingen geeft in een openbare ruimte (zoals bootcamp) of bij iemand thuis, en de klant is geen lid van een sportschool, dan geldt het 9% BTW-tarief.

De Belastingdienst heeft in de afgelopen jaren een duidelijker standpunt ingenomen over het toepassen van het verlaagde BTW-tarief (9%) bij Personal Training. De Belastingdienst geeft op haar website aan dat het geven van gelegenheid tot sportbeoefening valt onder het 9% tarief.

Het 9% BTW-tarief is van toepassing op de volgende situaties⁚

  • Trainingen in een openbare ruimte⁚ Geef je trainingen in een openbare ruimte, zoals bootcamp of yoga in het park, dan geldt het 9% BTW-tarief.
  • Trainingen bij klanten thuis⁚ Geef je trainingen bij klanten thuis, en de klant is geen lid van een sportschool, dan geldt het 9% BTW-tarief.

In de praktijk kan het soms lastig zijn om te bepalen welk tarief van toepassing is. Bij twijfel is het verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Kosten aftrekbaar?

Als ZZP'er kun je bepaalde kosten die je maakt voor je bedrijf aftrekken van je winst. Dit betekent dat je minder belasting betaalt over je inkomsten. De kosten die je kunt aftrekken, hangen af van het type kosten en van de manier waarop je je bedrijf runt.

Voor personal trainers kunnen bepaalde kosten aftrekbaar zijn, bijvoorbeeld⁚

  • Kosten voor opleidingen en cursussen⁚ Kosten voor opleidingen en cursussen die je nodig hebt om je als personal trainer te ontwikkelen, zijn vaak aftrekbaar.
  • Kosten voor marketing en promotie⁚ Kosten voor marketing en promotie, zoals reclame, website, en social media, zijn vaak aftrekbaar.
  • Kosten voor reis- en vervoerskosten⁚ Reis- en vervoerskosten die je maakt voor het bezoeken van klanten of het bijwonen van trainingen, zijn vaak aftrekbaar.
  • Kosten voor kantoorbenodigdheden⁚ Kosten voor kantoorbenodigdheden, zoals printer, papier, en software, zijn vaak aftrekbaar.
  • Kosten voor verzekeringen⁚ Kosten voor verzekeringen, zoals aansprakelijkheidsverzekering en beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zijn vaak aftrekbaar.

Het is belangrijk om goed te documenteren welke kosten je maakt voor je bedrijf. Bewaar alle bonnetjes en facturen, zodat je deze kunt gebruiken om de kosten te bewijzen bij de belastingaangifte.

Of en hoeveel kosten je kunt aftrekken, hangt af van de specifieke situatie. Het is verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur om zeker te weten welke kosten je kunt aftrekken.

Conclusie

Het bepalen van de juiste BTW-plicht en tarieven voor personal trainers kan complex zijn. De locatie waar je trainingen geeft, speelt een belangrijke rol in het bepalen van het juiste tarief.

Als je als ZZP'er werkt als personal trainer, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de BTW-regels en om de juiste tarieven te hanteren. Dit voorkomt problemen met de Belastingdienst en zorgt ervoor dat je de juiste bedragen in rekening kunt brengen bij je klanten.

Het is aan te raden om contact op te nemen met een belastingadviseur om zeker te weten welke BTW-tarieven van toepassing zijn op jouw situatie. Een belastingadviseur kan je ook helpen met het bepalen van welke kosten je kunt aftrekken van je winst.

Door je goed te informeren over de BTW-regels en de juiste tarieven te hanteren, kun je als personal trainer succesvol je bedrijf runnen.

Bekijk ook

Personal trainer ZZP: Tips voor succesvolle start

Personal trainer ZZP: Start je eigen fitnessbedrijf >>

Wat verdient een personal trainer als ZZP'er? Salaris en inkomsten

Personal trainer ZZP: Salaris, tarieven en inkomstenverwachtingen >>

Hoeveel verdient een ZZP Personal Trainer?

ZZP Personal Trainer Salaris: Een Realistisch Beeld >>

Voorbeeld Balans ZZP'er: Begrijp je financiële situatie

ZZP Balans: Voorbeeld en uitleg voor beginners >>

ZZP'er worden zonder diploma: Is het mogelijk?

ZZP'er zonder diploma: Ontdek je mogelijkheden >>