Opzegtermijn ZZP overeenkomst: alles over opzeggen
De wettelijke hoofdregel
De wettelijke hoofdregel is dat de opdrachtgever te allen tijde de overeenkomst kan opzeggen. Dit geldt ook wanneer de overeenkomst voor een bepaalde tijd is gesloten. De opdrachtgever kan dus altijd van de overeenkomst af, ook als deze voor bepaalde tijd is gesloten. Dit geldt niet voor de opdrachtnemer⁚ die kan niet zomaar stoppen! Voortijdige beëindiging door opdrachtgever.
Afwijkende afspraken in de overeenkomst
In de overeenkomst van opdracht of in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de overeenkomst, kun je opnemen dat de opdrachtgever de overeenkomst niet tussentijds kan opzeggen. Ook kun je afspreken dat er bij opzegging een redelijke opzegtermijn in acht moet worden genomen. De opzeggingsbevoegdheid van de opdrachtgever kan dan worden ingeperkt door bijvoorbeeld een opzegtermijn voor de opdrachtgever in de overeenkomst op te nemen of door een vaste schadevergoeding af te spreken als de opdracht tussentijds wordt beëindigd. In een overeenkomst mag je namelijk van de wettelijke regel afwijken! Leg daarin bijvoorbeeld vast dat er altijd een opzegtermijn van een maand gehanteerd moet worden en dat je ook als opdrachtnemer de overeenkomst, al dan niet met diezelfde opzegtermijn van een maand, op mag zeggen.
Tussentijdse opzegging en redelijke opzegtermijn
De duur van de opzegtermijn kan variëren en wordt doorgaans in de overeenkomst vastgelegd. Is er geen opzegtermijn overeengekomen? Dan geldt een redelijke termijn. Wat dan redelijk is, hangt af van de specifieke omstandigheden. Als zzper heb je bij het tussentijds opzeggen van een overeenkomst bepaalde rechten. Je hebt recht op een redelijke opzegtermijn en de opdrachtgever moet je tijdig op de hoogte stellen van de opzegging. Daarnaast heb je mogelijk recht op een (schade)vergoeding. Uit de rechtspraak blijkt dat bij opdrachten met een lange termijn of overeenkomsten voor onbepaalde tijd, er in redelijkheid wel een opzegtermijn gehanteerd moet worden door de opdrachtgever. Wat die termijn is, is afhankelijk van de omstandigheden. Vaak komt dat neer op een of meerdere maanden.
Gevolgen van het niet naleven van de opzegtermijn
Als de opdrachtgever of zzper de overeenkomst opzegt zonder een redelijke opzegtermijn, kan dit leiden tot een wanprestatie en heeft de andere partij wellicht recht op een schadevergoeding. In de meeste situaties kan een overeenkomst van opdracht alleen worden beëindigd als er sprake is van een tekortkoming of het niet naleven van de afspraken die zijn gemaakt. Het is aangeraden om een juridisch expert te raadplegen als u een overeenkomst van opdracht wilt beëindigen. Tussentijdse opzegging is volgens de wet te allen tijde mogelijk. Een zzper ontslaan op deze manier kan echter wel leiden tot een verplichting om schadevergoeding te betalen en een verplichting om alsnog de vergoeding die is afgesproken (gedeeltelijk) te betalen.
Tips voor ZZP'ers
Om te voorkomen dat de opdrachtgever de overeenkomst van vandaag op morgen kan beëindigen is het van belang om in de overeenkomst een opzegtermijn op te nemen, van bijvoorbeeld 1 maand. Staat er geen opzegtermijn in opgenomen, dan kan de overeenkomst direct opgezegd worden door uw opdrachtgever. Wettelijk gezien heeft de opdrachtnemer dus een minder sterke positie dan de opdrachtgever. Toch kan de opdrachtnemer zijn eigen positie verstevigen door in de overeenkomst van opdracht duidelijke afspraken op te nemen rondom tussentijdse opzegging en door daarbij een opzegtermijn vast te leggen. Toch is het wel van groot belang om juridisch gezien de juiste bepalingen in de overeenkomst op te nemen. Wanneer er bijvoorbeeld geen duidelijke opzegtermijn in staat, kan de opdrachtgever volgens de wet te allen tijde per direct de overeenkomst opzeggen, met alle gevolgen van dien voor de zzper.
Bekijk ook
Opzegtermijn Freelance Overeenkomst: Wat moet je weten?
Opzegtermijn Freelance Overeenkomst: Tips voor een soepel einde van je contract >>
ZZP Contract Opzegtermijn: Wat zijn de regels?
ZZP Contract Opzegtermijn: Rechten en plichten voor ZZP'ers >>
Opzegtermijn Zzp Opdracht: Wat Moet Je Weten?
Opzegtermijn Zzp Opdracht: Wat Moet Je Weten? >>
SEO voor ZZP'ers: tips voor een betere online zichtbaarheid
ZZP'er online gevonden worden? Zo verbeter je je SEO >>
Bedrijfsverzekering voor ZZP'ers: Bescherm Jezelf
De Juiste Bedrijfsverzekering voor ZZP'ers: Een Gids >>