ZZP overeenkomst opzeggen: een stap-voor-stap handleiding

De hoofdregel⁚ opzeggen is altijd mogelijk

Als algemene regel geldt⁚ de opdrachtgever kan te allen tijde de overeenkomst van opdracht opzeggen. Deze hoofdregel staat met zoveel woorden in artikel 7⁚408 lid 1 BW. Daarin is bepaald dat de opdrachtgever, letterlijk, de overeenkomst te allen tijde kan opzeggen. Dit geldt voor overeenkomsten die voor onbepaalde tijd zijn gesloten.

Wanneer is een opzegtermijn redelijk?

De redelijkheid van een opzegtermijn hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur van de samenwerking, de aard van de werkzaamheden en de financiële impact van de opzegging voor de ZZP'er. Hoe langer de samenwerking heeft geduurd en hoe groter de financiële impact voor de ZZP'er, des te langer de redelijke opzegtermijn zal zijn. Een vuistregel is dat een opzegtermijn van één tot twee maanden in veel gevallen als redelijk wordt beschouwd. Dit is echter geen vaststaande regel en de rechter zal bij het beoordelen van de redelijkheid van een opzegtermijn kijken naar de concrete omstandigheden van het geval.

In de overeenkomst van opdracht of in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de overeenkomst, kun je opnemen dat de opdrachtgever de overeenkomst niet tussentijds kan opzeggen. Ook kun je afspreken dat er bij opzegging een redelijke opzegtermijn in acht moet worden genomen. Zo kun je in de overeenkomst vastleggen dat er altijd een opzegtermijn van een maand gehanteerd moet worden en dat je ook als opdrachtnemer de overeenkomst, al dan niet met diezelfde opzegtermijn van een maand, op mag zeggen.

Wat zijn de gevolgen van opzeggen?

Het opzeggen van een overeenkomst van opdracht kan verschillende gevolgen hebben, zowel voor de opdrachtgever als voor de ZZP'er. Als zzper heb je bij het tussentijds opzeggen van een overeenkomst bepaalde rechten. Je hebt recht op een redelijke opzegtermijn en de opdrachtgever moet je tijdig op de hoogte stellen van de opzegging. Daarnaast heb je mogelijk recht op een (schade)vergoeding. Dit is afhankelijk van de concrete omstandigheden van het geval en de inhoud van de overeenkomst.

In een overeenkomst mag je namelijk van de wettelijke regel afwijken! Leg daarin bijvoorbeeld vast dat er altijd een opzegtermijn van een maand gehanteerd moet worden en dat je ook als opdrachtnemer de overeenkomst, al dan niet met diezelfde opzegtermijn van een maand, op mag zeggen.

Het is verstandig om hier voorzichtig mee te zijn⁚ de zzper zou namelijk in bepaalde gevallen nog aanspraak kunnen maken op (gedeeltelijke) betaling van zijn vergoeding en een eventuele schadevergoeding.

Wat moet er in de overeenkomst staan?

Om te voorkomen dat er later discussies ontstaan over de opzegging van een ZZP-overeenkomst, is het belangrijk om de voorwaarden voor opzegging duidelijk vast te leggen in de overeenkomst. Spreek je daarover iets met elkaar af dan is het goed dit schriftelijk vast te leggen, in een overeenkomst van opdracht. Let op, opzeggen kan altijd! Die spelregels voor contractbreuk kunnen in de overeenkomst of algemene voorwaarden staan. Bijvoorbeeld een opzegtermijn en op welke gronden de overeenkomst door de opdrachtgever en de zzper kan worden opgezegd. Daar kan de opdrachtgever aan gehouden worden door de zzper of opdrachtnemer.

Het is belangrijk om in de overeenkomst duidelijk vast te leggen wat de opzegtermijn is.

In de overeenkomst van opdracht of in de algemene voorwaarden die van toepassing zijn op de overeenkomst, kun je opnemen dat de opdrachtgever de overeenkomst niet tussentijds kan opzeggen. Ook kun je afspreken dat er bij opzegging een redelijke opzegtermijn in acht moet worden genomen.

Opzegging van een ZZP overeenkomst in de praktijk

Het opzeggen van een ZZP-overeenkomst kan in de praktijk tot discussies leiden, met name over de vraag hoe de opzegging moet worden afgewikkeld en welke (financiële) gevolgen daaraan gekoppeld kunnen of moeten worden. Het is belangrijk om de overeenkomst zorgvuldig te lezen en te begrijpen wat de opzegtermijn is en wat de gevolgen zijn van het opzeggen. Kijk in de overeenkomst of algemene voorwaarden hoe je de overeenkomst kunt opzeggen. Moet het met een aangetekende brief of per e-mail? Wat is de opzegtermijn en aan wie moet je de brief richten?

Wil je weten of je kan opzeggen en wat daarvan de gevolgen zijn? Leg het dan vooraf schriftelijk vast. Dan weet je altijd waar je aan toe bent. Maar ook als je het niet schriftelijk vastlegt weet je nu, een overeenkomst van opdracht opzeggen is altijd mogelijk.

Het is belangrijk om te onthouden dat het opzeggen van een ZZP-overeenkomst vaak tot discussies leidt. Het is daarom belangrijk om de overeenkomst goed te lezen en te begrijpen wat de opzegtermijn is en wat de gevolgen zijn van het opzeggen.

Bekijk ook

KVK onderneming opzeggen: Stappen en checklist

KVK onderneming opzeggen: Zo sluit je je onderneming correct af! >>

Freelance.nl opzeggen: stappenplan en tips

Hoe zeg je je freelance.nl contract op? Volg deze stappen. >>

FNV ZZP opzeggen: Stappenplan en belangrijke informatie

FNV ZZP opzeggen: Eenvoudig en snel >>

Aandeel VVE: Aangifte inkomstenbelasting voor ZZP'ers

Aandeel VVE: Aangifte inkomstenbelasting voor ZZP'ers >>

Een website voor je ZZP opdrachten: zo maak je er een succes van!

Website ZZP Opdrachten: Tips en Tricks voor een succesvolle website >>