Onderneming in moeilijkheden: Ontdek de voorwaarden en ondersteuning
Wat is een onderneming in moeilijkheden?
Een onderneming in moeilijkheden (afgekort OIM) is een onderneming met een zwakke solvabiliteit. Het refereert dus niet alleen naar ondernemingen in faling of gerechtelijke reorganisatie, maar naar hun financiële gezondheid in bredere zin.
Een onderneming in moeilijkheden is een onderneming die er niet meer in slaagt om zijn schulden te betalen.
Een bedrijf welke financiële moeilijkheden heeft, kan in eerste instantie buiten het kader van het gerecht, zelf zoeken naar een minnelijk akkoord met de verschillende schuldeisers. Sinds 2023 kan zon akkoord gesloten worden met 1 of meer schuldeisers.
Bedrijven en ondernemers in moeilijkheden kunnen aan minstens twee, meer of alle schuldeisers een (buitengerechtelijk) minnelijk akkoord voorstellen. Dit kan eventueel in samenspraak met een ondernemingsbemiddelaar.
Een accountant of bedrijfsrevisor kan snel problemen detecteren en concrete maatregelen voorstellen om verdere moeilijkheden te voorkomen. Herstructurering⁚ ...
De erkenningsvoorwaarden
Om als onderneming in moeilijkheden erkend te worden, moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV), die de Europese Commissie heeft uitgevaardigd.
De belangrijkste voorwaarde is dat de onderneming een zwakke solvabiliteit heeft. Dit betekent dat de onderneming niet meer in staat is om haar schulden te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de onderneming te maken heeft met⁚
- Toenemende verliezen
- Een dalende omzet
- Groeiende voorraden
- Overcapaciteit
- Een geringere kasstroom
- Een toenemende schuldenlast
- Toenemende rentelasten
- Een vermindering of een voorwaarden waaraan moet worden voldaan neergelegd in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV).
Een belangrijke voorwaarde is wel dat de lidstaten de Europese Commissie op de hoogte stellen van het invoeren van een steunmaatregel, door middel van een kennisgeving aan de Europese Commissie.
Recentere wijzigingen in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) geven meer duidelijkheid over de criteria om als ondernemingen in moeilijkheden te worden beschouwd. Dit is met name van belang voor mkbs bij het aanvragen van Europese en sommige nationale subsidies.
U kunt door de minister van Werk worden erkend als onderneming in moeilijkheden op basis van onvoorziene omstandigheden die op korte termijn een substantiële ...
Aan ondernemingen in moeilijkheden mag slechts eenmalig steun worden verleend op basis van de Richtsnoeren. Het feit dat een onderneming die al steun heeft ...
In de richtsnoeren staan regels inzake het toekennen van staatssteun aan ondernemingen in moeilijkheden die daarvoor aan strikte voorwaarden ...
De gevolgen van erkenning
Erkenning als onderneming in moeilijkheden heeft verschillende gevolgen. Een belangrijke is dat de onderneming toegang krijgt tot verschillende steunmaatregelen. Deze steunmaatregelen kunnen bestaan uit⁚
- Subsidies
- Leningen
- Kapitaalinjecties
- Risicofinancieringsmaatregelen
- Garanties
- Andere steunvormen
De de-minimisverordening hanteert verschillende voorwaarden voor verschillende vormen van steun. Kijk goed hoe een subsidies, leningen, kapitaalinjecties, risicofinancieringsmaatregelen, garanties of andere steunvormen volgens de voorwaarden van de de-minimisverordening kan worden ingericht.
Vanaf 1 juli 2020 kunnen ondernemingen die erkend zijn als onderneming in herstructurering of als onderneming in moeilijkheden genieten van een korting op de werkgeversbijdragen als zij een tijdelijke arbeidsduurvermindering invoeren.
Partijen die worden gedefinieerd als onderneming in moeilijkheden zijn uitgesloten van deelname in projecten en dus het ontvangen van Europese subsidie. Om als subsidieverstrekker hierop te kunnen toetsen, zijn er allerlei wetten en richtsnoeren die gevolgd moeten worden. De subsidieontvanger verklaart dat de subsidieontvangende onderneming geen onderneming in moeilijkheden is, zoals gedefinieerd in de AGVV.
Tijdens de periode van erkenning van een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering kan een werknemer vanaf 50 jaar een eindeloopbaan ...
Voor ondernemingen in moeilijkheden (zonder aankondiging van een collectief ontslag) heeft de periode van de erkenning een maximale duur van 1 jaar.
Financiële steun voor ondernemingen in moeilijkheden
Ondernemingen in moeilijkheden kunnen verschillende vormen van financiële steun krijgen. De overheid biedt een aantal steunmaatregelen aan om bedrijven in financiële moeilijkheden te helpen, zoals⁚
- Overbruggingsrecht⁚ Als u noodgedwongen uw zaak moet stopzetten wegens overmacht, bijvoorbeeld bij brand, overstroming of een andere natuurramp of bij een beroepsallergie, dan kunt u gedurende een bepaalde tijd een uitkering krijgen via het overbruggingsrecht (vroeger faillissementsverzekering).
- WHOA procedure⁚ Zit je bedrijf in zwaar weer en dreig je failliet te gaan? Start dan zo snel mogelijk de WHOA procedure. Waar schuldeisers, en rechters, vooral op letten is een gedegen plan voor de toekomst waaruit de levensvatbaarheid van de organisatie blijkt.
- Herstructurering⁚ De wet biedt diverse mogelijkheden om ondernemingen in financiële moeilijkheden van een faillissement te behoeden. En waarbij de schulden kunnen worden geherstructureerd.
Naast de overheid zijn er ook andere organisaties die financiële steun kunnen bieden aan ondernemingen in moeilijkheden. Zoek hulp bij een van deze partijen, bijvoorbeeld voor coaching of aanpak van je schulden.
Moet uw onderneming voldoen aan een reorganisatieplan en denkt u dat u onder de bovengenoemde voorwaarden valt? Verkeert uw onderneming in financiële moeilijkheden en wenst u de continuïteit van uw activiteiten of een deel ervan te vrijwaren? Dan kunnen we u gerust stellen. Er bestaan oplossingen. Een onderneming is in herstructurering als ze voldoet aan één van de volgende voorwaarden. De onderneming gaat over tot een collectief ontslag. Een collectief ontslag is het ontslag van een bepaald aantal werknemers⁚ ten minste 10 van de werknemers in ondernemingen met meer dan 100 werknemers;
Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf. Actie ondernemen is belangrijk als je bedrijf in de problemen zit. Want hoe langer je wacht, hoe moeilijker aanpakken en oplossen wordt.
De rol van de Europese Commissie
De Europese Commissie speelt een belangrijke rol bij het reguleren van steunmaatregelen voor ondernemingen in moeilijkheden. De Commissie heeft de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) uitgevaardigd, die de voorwaarden voor het toekennen van staatssteun aan ondernemingen in moeilijkheden vastlegt. Deze verordening is van toepassing op alle lidstaten van de Europese Unie.
De AGVV bepaalt welke soorten steunmaatregelen toegestaan zijn, en onder welke voorwaarden. De Commissie controleert ook of de lidstaten de regels van de AGVV naleven. Indien een lidstaat een nieuwe steunmaatregel wil invoeren, moet zij deze eerst aan de Commissie melden. De Commissie beoordeelt dan of de maatregel voldoet aan de voorwaarden van de AGVV. Indien de Commissie de maatregel goedkeurt, kan de lidstaat deze invoeren.
De Commissie heeft ook richtlijnen uitgevaardigd voor het toekennen van staatssteun aan ondernemingen in moeilijkheden. Deze richtlijnen geven de lidstaten meer concrete aanwijzingen over hoe zij de regels van de AGVV moeten toepassen. De richtlijnen zijn niet bindend, maar de lidstaten moeten er wel rekening mee houden.
In afwachting van de installatie van de nieuwe Europese Commissie is landbouwminister Femke Wiersma achter de schermen druk bezig de verloren derogatie weer terug te krijgen. Dat zei ze vandaag tijden ...
De rol van de Europese Commissie is dus van groot belang voor het reguleren van steunmaatregelen voor ondernemingen in moeilijkheden. De Commissie zorgt ervoor dat de lidstaten de regels van de AGVV naleven en dat de steunmaatregelen niet leiden tot oneerlijke concurrentie.
De verantwoordelijkheid van de bestuurders
Bestuurders van een onderneming hebben een belangrijke verantwoordelijkheid voor het goed functioneren van de onderneming. Deze verantwoordelijkheid omvat ook het nemen van maatregelen om te voorkomen dat de onderneming in financiële moeilijkheden terechtkomt. Als de onderneming in moeilijkheden verkeert, kunnen de bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor de schade die de onderneming lijdt.
De bestuurdersaansprakelijkheid is een complex juridisch gebied. De bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor verschillende soorten schade, zoals⁚
- Schade aan de onderneming zelf, bijvoorbeeld door het verlies van klanten of het niet kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen.
- Schade aan de schuldeisers van de onderneming, bijvoorbeeld door het niet kunnen terugbetalen van leningen.
- Schade aan de werknemers van de onderneming, bijvoorbeeld door het verlies van hun baan.
De bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor hun eigen fouten, maar ook voor de fouten van andere bestuurders. De bestuurders kunnen zich soms beschermen tegen aansprakelijkheid door middel van een goede verzekering, maar dit is niet altijd voldoende.
Een kmo is een zelfstandig bedrijf met minder dan 250 werknemers (uitgedrukt in voltijdse equivalenten VTE). Ook heeft een kmo een jaaromzet van maximum 50 miljoen óf een balanstotaal van maximum 43 miljoen. Een kleine onderneming (ko) is een zelfstandig bedrijf met minder dan 50 werknemers. Maar waar ligt de grens tussen ondernemen en roekeloos risicos nemen? En voor welke risicos kunt u als bestuurder aansprakelijk worden gesteld? In dit artikel bespreken wij wat bestuurdersaansprakelijkheid voor u betekent en waar u op moet letten.
Het is dus belangrijk dat bestuurders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en de risico's die ze lopen. Ze moeten ervoor zorgen dat de onderneming goed wordt bestuurd en dat er adequate maatregelen worden genomen om financiële problemen te voorkomen.
Tips voor ondernemers in moeilijkheden
Als u merkt dat uw onderneming in financiële moeilijkheden verkeert, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Wacht niet te lang, want hoe langer u wacht, hoe moeilijker het wordt om de situatie te keren. Hieronder vindt u een aantal tips voor ondernemers in moeilijkheden⁚
- Maak een realistische analyse van de situatie⁚ Bepaal wat de oorzaak is van de financiële problemen. Maak een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Bepaal welke kosten u kunt besparen en welke activiteiten u kunt stopzetten.
- Zoek professionele hulp⁚ Een accountant of bedrijfsrevisor kan snel problemen detecteren en concrete maatregelen voorstellen om verdere moeilijkheden te voorkomen. Een ondernemingsbemiddelaar kan helpen bij het zoeken naar een minnelijke oplossing met de schuldeisers. Een advocaat kan u adviseren over uw juridische rechten en plichten.
- Communiceer open en eerlijk met uw schuldeisers⁚ Laat uw schuldeisers weten dat u in financiële moeilijkheden verkeert. Probeer samen met hen een oplossing te vinden.
- Overweeg een herstructurering⁚ Een herstructurering kan een oplossing zijn om de onderneming te redden. Bij een herstructurering worden de schulden van de onderneming aangepast.
- Neem tijdig contact op met de overheid⁚ De overheid biedt verschillende steunmaatregelen aan voor ondernemingen in moeilijkheden. Neem contact op met de Kamer van Koophandel of met het Ministerie van Economische Zaken om te informeren welke steunmaatregelen voor u van toepassing zijn.
Het is belangrijk om te onthouden dat u niet alleen bent. Veel ondernemers komen in hun carrière te maken met financiële problemen. Met de juiste aanpak en hulp van professionals kunt u de situatie keren en uw onderneming redden.
Bekijk ook
Een Onderneming Starten: Stappenplan voor Beginners
Start Uw Eigen Bedrijf: De Complete Gids voor Beginners >>
Onderneming beginnen: Inspirerende ideeën en tips voor succes
Onderneming beginnen: Inspirerende ideeën voor jouw start-up >>
Onder Welk Belastingkantoor Valt Mijn Onderneming?
Belastingkantoor Onderneming: Vind het Juiste Kantoor voor Jouw Bedrijf >>
Uitkering voor ZZP'ers in Amsterdam: Wat zijn de mogelijkheden?
ZZP Uitkering Amsterdam: Ontvang financiële ondersteuning >>
Wanneer moet ik mijn inkomstenbelasting opgeven als ZZP'er?
Inkomstenbelasting ZZP: Alles wat je moet weten over je aangifte >>