Ondernemer worden vanuit loondienst: Een complete gids

Stap 1⁚ Check je contract

Voordat je je eigen onderneming start, is het belangrijk om je huidige contract goed door te nemen. Let vooral op het concurrentiebeding. Dit bepaalt of je na je vertrek uit loondienst mag concurreren met je oude werkgever. Het is belangrijk om de exacte voorwaarden van het concurrentiebeding te begrijpen voordat je stappen onderneemt om je eigen onderneming op te zetten. Raadpleeg indien nodig een juridische expert om de implicaties van het concurrentiebeding te begrijpen.

Stap 2⁚ Bespreek je plannen met je werkgever

Het is verstandig om je werkgever te informeren over je plannen om als zzper te starten. In principe mag je ervan uitgaan dat de werkgever toestemming moet geven voor jouw ambitieuze plannen. Tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn tenminste. Bijvoorbeeld als de aard van het nieuwe bedrijf botst met de uitgangspunten van de organisatie waar jij in loondienst bent. Het is belangrijk om een open en eerlijk gesprek te voeren met je werkgever. Leg uit wat je plannen zijn en hoe je denkt dat je beide partijen kunt profiteren van deze situatie. Misschien is je werkgever wel geïnteresseerd in een samenwerking. Of misschien kan hij je helpen met het vinden van nieuwe klanten. Zo kan je eventuele misvattingen of nare gevolgen voorkomen.

Je kunt bijvoorbeeld overwegen om je uren in loondienst te verminderen, zodat je meer tijd hebt voor je eigen bedrijf. Of je kunt je werkgever vragen om een flexibelere werkregeling, zodat je meer tijd hebt voor je eigen onderneming. Het is belangrijk om te bedenken wat je wilt bereiken met je eigen bedrijf en wat je werkgever kan doen om je te helpen.

In principe mag je ervan uitgaan dat de werkgever toestemming moet geven voor jouw ambitieuze plannen. Tenzij er zwaarwegende bezwaren zijn tenminste.

Stap 3⁚ Schrijf je bedrijf in bij de Kamer van Koophandel (KvK)

Iedere onderneming, ook van parttime ondernemers, moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het inschrijven bij de KvK is een belangrijke stap in het starten van je eigen bedrijf. Je krijgt dan een unieke KvK-nummer en staat officieel geregistreerd als ondernemer. Dit is belangrijk voor verschillende zaken, zoals het openen van een zakelijke rekening, het aanvragen van subsidies en het aangaan van contracten.

Kies tijdens de inschrijving ook een passende rechtsvorm. Dit is een belangrijk juridisch aspect van je bedrijf. De meest gebruikelijke rechtsvorm voor zzp'ers is de eenmanszaak. Dit betekent dat je als natuurlijke persoon verantwoordelijk bent voor alle schulden en verplichtingen van je bedrijf. Er zijn ook andere rechtsvormen, zoals de vennootschap onder firma (vof) of de besloten vennootschap (bv). Het is belangrijk om goed na te denken over de voor- en nadelen van elke rechtsvorm voordat je een keuze maakt.

De inschrijving bij de KvK is een relatief eenvoudige procedure. Je kunt je online inschrijven via de website van de KvK; Het kost eenmalig een klein bedrag.

Stap 4⁚ Zorg voor de juiste verzekeringen

Als ondernemer in loondienst moet je rekening houden met je verzekeringen. Voor je eigen bedrijf is het belangrijk dat je de juiste verzekeringen afsluit, ook als je parttime onderneemt. Je bent als zzper zelf verantwoordelijk voor je eigen verzekeringen. Afhankelijk van je activiteiten en risicos zijn verzekeringen zoals aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering relevant. Zorg voor dekking die past bij jouw bedrijf.

Een aansprakelijkheidsverzekering beschermt je tegen schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het pand van een klant of aan de spullen van een klant. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt ervoor dat je een inkomen blijft ontvangen als je door ziekte of een ongeluk niet meer kunt werken.

Naast deze basisverzekeringen zijn er nog andere verzekeringen die relevant kunnen zijn voor zzp'ers, zoals een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandsverzekering. Het is belangrijk om goed na te denken over welke verzekeringen je nodig hebt en om de voorwaarden van de verschillende verzekeringen te vergelijken.

Stap 5⁚ Houd rekening met fiscale regels

Als ondernemer in loondienst moet je rekening houden met de fiscale regels. Of je daadwerkelijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien, is nog maar de vraag. Je moet bijvoorbeeld voldoen aan het urencriterium en genoeg opdrachtgevers hebben. Zo niet, dan vallen je inkomsten onder inkomsten uit overige bronnen. Je krijgt dan geen ondernemersvoordelen zoals zelfstandigenaftrek, mkb-winstvrijstelling en startersaftrek.

De zelfstandigenaftrek is de bekendste aftrekpost voor ondernemers. Dit is een vast bedrag dat je van de winst mag aftrekken. Zo betaal je dus ook minder belasting. De hoogte van de zelfstandigenaftrek is in 2024 € 3.750. Goed om te weten, de zelfstandigenaftrek wordt in stappen verlaagd.

Ondernemersaftrek bestaat uit zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek. En je moet minimaal 1.225 uur per kalenderjaar werken in je eigen bedrijf. De Belastingdienst legt uit wat valt onder werken in je eigen bedrijf. Vallen je inkomsten als zzper langer dan vijf jaar onder winst uit onderneming, dan heb je recht op zelfstandigenaftrek.

Bekijk ook

Welke Belastingen Betaalt een Ondernemer?

Belastingen voor Ondernemers: Een Duidelijke Uitleg >>

ZZP AOV: Belangrijk voor je financiële zekerheid

Zelfstandig Ondernemer: AOV-verzekering, wat is het en waarom heb je het nodig? >>

Zakelijke lening voor kleine ondernemers: vind de beste deal

Zakelijke lening voor ZZP'ers: vind de juiste financiering >>

Criteria voor de grootte van een onderneming: Wat zijn de categorieën?

Grootte van een onderneming: Bepaal je categorie >>

Inkomstenbelasting verdelen: Tips voor fiscaal voordeel

Inkomstenbelasting verdelen: Optimaliseer je belastingaangifte >>