Ondernemer met personeel: Tips voor succesvol personeelsmanagement
Waarom personeelsbehoud belangrijk is
Personeelsbehoud is cruciaal voor ieder bedrijf dat vooruit wil. Door het groeiende personeelstekort in veel branches, kun je steeds lastiger werknemers vinden. Je bedrijf kan hierdoor zelfs flink in de problemen komen.
Het kost gemiddeld 3.500 euro om een nieuwe werknemer te vinden.
Hoe meer goede werknemers je aan boord kunt houden, hoe groter de kans is dat je bedrijf gezond blijft en kan groeien. Ga dus actief aan de slag met personeelsbehoud.
Signalen van vertrek en hoe te reageren
Verschillende onderzoekers hebben een aantal signalen ontdekt die aangeven dat iemand mogelijk gaat vertrekken. Een werknemer is bijvoorbeeld⁚
- Minder gemotiveerd en betrokken bij zijn werk.
- Vaker afwezig of laat op het werk.
- Negatief over het bedrijf of zijn functie.
- Op zoek naar een nieuwe baan.
- Minder contact met collega's.
- Vaker ziek.
Als je dit soort signalen herkent bij je werknemer, ben je mogelijk al te laat. Maar misschien ook niet! Wat kun je doen? Ga voorzichtig, maar open en eerlijk het gesprek aan. Stel vooral vragen. Misschien is er een probleem dat je samen kunt oplossen, waardoor het voor je werknemer weer aantrekkelijk wordt om te blijven.
Er hoeft natuurlijk niet altijd een directe vertrekwens te zijn bij je werknemer. Misschien is er sprake van ontmoediging door zijn thuissituatie, een conflict met een collega of een fysiek of mentaal probleem.
Bovenstaande signalen kunnen namelijk ook voortekenen zijn dat je werknemer dreigt uit te vallen. Ook in dat geval kun je het gesprek aangaan en kijken of je kunt bijdragen aan een oplossing, eventueel in samenwerking met de bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon.
Bekijk ook de signalen van verzuim en hoe je daarmee omgaat als werkgever.
Motivatie⁚ de sleutel tot een tevreden team
Werknemers gemotiveerd houden is cruciaal voor ieder bedrijf dat wil presteren. Maar hoe doe je dat? Er is helaas geen standaardrecept voor motivatie. Het is namelijk heel persoonlijk. Wat iemand motiveert verschilt per persoon.
Zoek daarom naar de intrinsieke motivatie van iedere werknemer. Probeer je personeel vervolgens te binden en boeien met gedeelde kernwaarden binnen je bedrijf. Lees hierover het artikel Hoe kernwaarden je personeel vooruit helpen.
In de meeste gevallen heeft het vooral te maken met de juiste mate van aandacht geven. Als jij kunt luisteren naar je werknemer en er oprecht iets mee probeert te doen, kom je al een heel eind. Met onderlinge waardering en respect bouw je aan een duurzame werkrelatie.
Personeel motiveren kun je leren. Lees het artikel Van vakman tot peoplemanager in 5 stappen.
Hoe zorg je dat personeel gemotiveerd blijft? Laat zien dat je een goede werkgever bent. Met deze gratis test ontdek je of jij klaar bent voor nieuw personeel.
Goed werkgeverschap⁚ de basis voor duurzame relaties
Personeelsbehoud heeft te maken met goed werkgeverschap. Zorgvuldig zijn, verwachtingen waarmaken en werknemers gelijk behandelen zijn belangrijke onderdelen daarvan. Goed werkgeverschap is zelfs een wettelijke verplichting. Volgens de wet moet iedereen met personeel in dienst zich gedragen als een goede werkgever. Je houden aan de wetten rondom personeel is een belangrijke voorwaarde om werknemers voor lange tijd aan je bedrijf te binden.
Verdiep je daarom in het Arbeidsrecht en geef je werknemers wat ze verdienen. Als je medewerkers zien dat je jouw verplichtingen nakomt en personeelszaken goed regelt, zullen ze zich prettig voelen binnen je bedrijf en langer aan boord blijven.
Een werknemer heeft ook verplichtingen. Hij moet voldoen aan zijn contract en de wet over goed werknemerschap. Het moet natuurlijk wel van twee kanten komen.
Werknemers willen graag gehoord worden en waardering krijgen. Dat maakt hen gelukkig, zo blijkt uit onderzoek. Gelukkige werknemers zijn productiever en vertrekken niet zo snel. Dus het werken aan de band met je werknemers kan je veel opleveren.
Wist je dat werkplezier de belangrijkste factor is voor personeelsbehoud? Bring back the fun! Bekijk 5 tips voor meer werkplezier;
Investeren in je personeel⁚ de juiste voorwaarden en kansen
Over het algemeen hechten werknemers meer waarde aan respect en waardering dan aan een goed salaris. Een oprecht compliment van een leidinggevende kan al veel doen. En bedenk⁚ Hoeveel kost het nou om regelmatig een schouderklopje te geven? En hoeveel levert het op?
69 van de werknemers wil harder werken als ze meer waardering krijgen.
Zorg ervoor dat je werknemers voldoende ruimte krijgen om werkzaamheden zelfstandig in te vullen. Door het delegeren van taken zorg je voor uitdagend werk. De toegenomen verantwoordelijkheid leidt bij je werknemers tot meer werkplezier. Daardoor is de kans op vertrek veel kleiner.
Hoewel dit niet de belangrijkste factor is, kunnen arbeidsvoorwaarden wel een rol spelen in het aanblijven van een werknemer. Het is tenslotte ook een vorm van waardering en respect voor je werknemer.
Ga na welke arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn voor jouw werknemers. Misschien is de mogelijkheid om thuis te werken in combinatie een goede thuiswerkvergoeding wel de stille wens van jouw werknemer. Kijk zo per persoon wat je kunt aanbieden;
Er zijn zelfs bedrijven die nieuwe werknemers lokken met een huis en een scooter. Dat klinkt rigoureus, maar een investering in betere arbeidsvoorwaarden betaalt zich al snel terug. Je gaat namelijk flink besparen op de (hoge) kosten voor het werven en inwerken van minder gekwalificeerde werknemers.
Bekijk ook
Zelfstandig ondernemer met personeel: de regels en plichten
Zelfstandig ondernemer met personeel? Ontdek de regels en plichten die van toepassing zijn. >>
Welke Belastingen Betaalt een Ondernemer?
Belastingen voor Ondernemers: Een Duidelijke Uitleg >>
ZZP AOV: Belangrijk voor je financiële zekerheid
Zelfstandig Ondernemer: AOV-verzekering, wat is het en waarom heb je het nodig? >>
ZZP Vraag en Aanbod: Vind klussen en ZZP'ers
Vind ZZP-werk of ZZP'ers: Het platform voor vraag en aanbod >>
Inkomensverklaring voor ondernemers: alles wat je moet weten
Inkomensverklaring voor de Belastingdienst: een complete gids >>