NOW: Steun voor ZZP'ers tijdens Economische Uitdagingen

Inleiding

De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is een regeling die door de Nederlandse overheid is ingesteld om werkgevers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De NOW is bedoeld om werkgelegenheid te behouden en te voorkomen dat werknemers ontslagen worden. De regeling kent verschillende versies‚ waarvan de NOW6 de laatste is.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die zzpers inzetten voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten gebeuren‚ tot maximaal 5 jaar terug boetes en naheffingen kunnen verwachten. De NOW-regeling kan voor zzpers interessant zijn‚ maar het is belangrijk om de regels en voorwaarden goed te begrijpen. In dit artikel bespreken we de NOW-regeling in het algemeen en de specifieke aspecten die voor zzpers relevant zijn.

Wat is de NOW-regeling?

De NOW-regeling‚ officieel de "Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 31 maart 2020‚ 2020-0000046630‚ tot vaststelling van een tijdelijke subsidieregeling tot tegemoetkoming in de loonkosten teneinde de werkgelegenheid onder buitengewone omstandigheden te behouden"‚ is een subsidieregeling die tot doel heeft om werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis.

De NOW is een tijdelijke regeling die in verschillende fasen is uitgevoerd. De NOW6 is de achtste en (voorlopig) laatste aanvraagperiode. Deze regeling heeft betrekking op de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 maart 2022 (eerste kwartaal). De voorwaarden voor de NOW6 zijn in grote lijnen hetzelfde als die van de NOW5. De NOW-regeling is in de eerste plaats gericht op het ondersteunen van werkgevers die te maken hebben met een omzetverlies als gevolg van de coronamaatregelen.

Ondernemers die tenminste 20 procent omzetverlies hebben kunnen voor de maanden november en december de NOW 5 aanvragen. Dit geldt dus ook voor de huidige periode met beperkingen. Met deze regeling kunnen ze hun personeel doorbetalen en medewerkers behouden.

De NOW-regeling heeft als doel om het werk en inkomen te ondersteunen en probeert te voorkomen dat er medewerkers binnen organisaties ontslagen worden. De NOW-regeling is een tijdelijke regeling en zal in de toekomst waarschijnlijk niet meer beschikbaar zijn.

De NOW-regeling is een complex onderwerp. Voor meer informatie over de NOW-regeling kunt u terecht op de website van het UWV.

De NOW-regeling en ZZPers

Hoewel de NOW-regeling primair gericht is op werkgevers‚ kunnen ZZPers in sommige gevallen ook profiteren van de regeling. Dit is echter indirect en hangt af van de specifieke omstandigheden.

Als een ZZPer werkt voor een bedrijf dat gebruikmaakt van de NOW-regeling‚ kan dit indirect voordelen met zich meebrengen. Het bedrijf kan bijvoorbeeld in staat zijn om meer werk aan te bieden of om de ZZPer langer in te huren‚ omdat het bedrijf door de NOW-steun in staat is om de loonkosten te dekken.

Er is geen specifieke NOW-regeling voor ZZPers. De regeling is gericht op het behoud van werkgelegenheid voor werknemers in loondienst. De NOW-regeling kan echter wel indirect van belang zijn voor ZZPers‚ omdat het de continuïteit van bedrijven kan bevorderen‚ waardoor er meer werkgelegenheid ontstaat voor ZZPers.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de NOW-regeling geen directe steun biedt aan ZZPers. ZZPers die te maken hebben met financiële problemen als gevolg van de coronacrisis‚ kunnen wel gebruik maken van andere regelingen‚ zoals de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) of de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

De NOW-regeling is een complex onderwerp. Voor meer informatie over de NOW-regeling kunt u terecht op de website van het UWV.

Veranderingen in de NOW-regeling voor ZZPers

De NOW-regeling is voornamelijk gericht op werkgevers en heeft geen directe invloed op ZZPers. De regeling is bedoeld om werkgelegenheid te behouden in loondienst en om werknemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. ZZPers kunnen wel indirect profiteren van de NOW-regeling als hun opdrachtgevers gebruik maken van de regeling en daardoor in staat zijn om meer werk aan te bieden of om de ZZPer langer in te huren.

De NOW-regeling heeft geen specifieke regelingen of voorwaarden voor ZZPers. De regeling is gericht op werkgevers en hun werknemers. Er zijn geen directe veranderingen in de NOW-regeling die relevant zijn voor ZZPers.

De NOW-regeling is een tijdelijke regeling die in de toekomst waarschijnlijk niet meer beschikbaar zal zijn. ZZPers die te maken hebben met financiële problemen als gevolg van de coronacrisis‚ kunnen gebruik maken van andere regelingen‚ zoals de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) of de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

De NOW-regeling is een complex onderwerp. Voor meer informatie over de NOW-regeling kunt u terecht op de website van het UWV.

Belangrijke data voor ZZPers

Voor ZZPers zijn er een aantal belangrijke data te onthouden met betrekking tot de NOW-regeling en de regelgeving rondom schijnzelfstandigheid⁚

1 januari 2025⁚ De Belastingdienst begint vanaf deze datum volledig te handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die ZZPers inzetten voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten gebeuren‚ tot maximaal 5 jaar terug boetes en naheffingen kunnen verwachten. Het is belangrijk voor ZZPers om te zorgen dat ze voldoen aan de criteria voor zelfstandigheid en dat hun contracten correct zijn opgesteld.

1 januari 2026⁚ De nieuwe wet VBAR (Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) treedt in werking. Deze wet is bedoeld om de regelgeving rond arbeidscontracten te verduidelijken en te verbeteren. Dit is relevant voor ZZPers‚ omdat het de criteria voor zelfstandigheid kan beïnvloeden.

Naast deze belangrijke data is het voor ZZPers ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de NOW-regeling en de regelgeving rondom schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst en het UWV publiceren regelmatig nieuwe informatie en richtlijnen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de NOW-regeling geen directe invloed heeft op ZZPers. De regeling is gericht op het behouden van werkgelegenheid voor werknemers in loondienst. ZZPers die te maken hebben met financiële problemen als gevolg van de coronacrisis‚ kunnen gebruik maken van andere regelingen‚ zoals de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) of de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

De NOW-regeling is een complex onderwerp. Voor meer informatie over de NOW-regeling kunt u terecht op de website van het UWV.

Conclusie

De NOW-regeling is een belangrijke regeling die is ontworpen om werkgelegenheid te behouden tijdens de coronacrisis. Hoewel de regeling primair gericht is op werkgevers‚ kan deze indirect van invloed zijn op ZZPers‚ met name door de impact op hun opdrachtgevers.

Voor ZZPers is het van belang om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen rondom de NOW-regeling‚ aangezien deze indirect van invloed kan zijn op hun werkgelegenheid. Daarnaast is het belangrijk om de nieuwe regels rondom schijnzelfstandigheid te kennen en te zorgen dat hun bedrijfsvoering en contracten voldoen aan de wet- en regelgeving.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat bedrijven die ZZPers inzetten voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten gebeuren‚ tot maximaal 5 jaar terug boetes en naheffingen kunnen verwachten. ZZPers dienen zich bewust te zijn van deze veranderingen en te zorgen dat hun bedrijfsvoering voldoet aan de vereisten voor zelfstandigheid.

De NOW-regeling is een tijdelijke regeling die waarschijnlijk in de toekomst niet meer beschikbaar zal zijn. ZZPers die te maken hebben met financiële problemen als gevolg van de coronacrisis‚ kunnen gebruik maken van andere regelingen‚ zoals de Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) of de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten).

Voor meer informatie over de NOW-regeling en andere relevante regelingen kunt u terecht op de website van het UWV.

Bekijk ook

Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips

Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips >>

Freelance vertaler: Zo word je succesvol

Freelance vertaler: Tips en tricks voor een vliegende start >>

Ben ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wel of geen ondernemer: Wat betekent dit voor jouw inkomstenbelasting? >>

Snel geld lenen als ZZP'er: Ontdek de mogelijkheden

Ben je ZZP'er en heb je snel geld nodig? Ontdek de beste leningopties! >>

AOV verzekering ZZP: Aftrekbaar & essentieel voor je inkomen

AOV verzekering ZZP: Bescherm je inkomen bij arbeidsongeschiktheid >>

ZZP Verpleegkundige Thuiszorg: Start Je Eigen Praktijk

ZZP Verpleegkundige Thuiszorg: Succesvol Beginnen >>