Mondhygiëne als ZZP'er: kansen en uitdagingen
Mondhygienist als ZZP'er⁚ kansen en uitdagingen
De opkomst van ZZP'ers in de praktijken zorgt voor specifieke uitdagingen met betrekking tot sturing en samenwerking. Interne uitdagingen. Hoewel veel van dezelfde uitdagingen in het algemeen voorkomen, variëren de specifieke details van deze uitdagingen per leiderschapsstijl.
Verdiensten van een mondhygiënist als ZZPer Voordelen en uitdagingen. Als salaris mondhygiënist die als ZZPer werkt, heb je meer flexibiliteit in je werkuren en de soorten patiënten waarmee je werkt. Het geeft je de vrijheid om zelfstandig te zijn en jouw tarieven te bepalen.
Je kunt op meerdere manieren zelfstandig aan de slag als mondhygiënist⁚ Je werkt in de praktijk van mondhygiënist- of tandartspraktijken en behandelt hun patiënten. Voor langere tijd, bij ziekte of als het druk is. Voordeel van zzpen is dat je zelf geen investeringen hoeft te doen.
De rol van de mondhygiënist
Een mondhygiënist is een paramedicus die zich gespecialiseerd heeft in preventieve mondzorg. De term paramedicus houdt in dat een mondhygiënist zelfstandig bepaalde vastgestelde medische behandelingen mag uitvoeren, ondanks dat een mondhygiënist niet aangemerkt kan worden als tandarts of als arts. Een mondhygiënist is dus geen tandarts, maar werkt in veel gevallen wel nauw samen met een tandarts. Een mondhygiënist houdt zich voornamelijk bezig met de mondverzorging van patiënten door het controleren, adviseren en behandelen van mogelijke mondproblemen. Naast de fysieke werkzaamheden kan een mondhygiënist werkzaam zijn als adviseur of voorlichter op scholen. Het beroep mondhygiënist is een beroep op Hbo-niveau en wordt tegenwoordig wel mondzorgkunde genoemd. De opleiding tot mondhygiënist is geen makkelijke opleiding en is zeer uitgebreid. Tegenwoordig mogen mondhygiënisten ook de halfjaarlijkse controle uitvoeren. Het jaarlijks of vaker bezoeken van een mondhygiënist kan veel problemen voorkomen en zal de levensduur van het gebit aanzienlijk verlengen. Het voorkomen van tandsteen, terugtrekkend tandvlees en botontkalking zijn belangrijke taken om het gebit gezond te houden. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een mondhygiënist het beste omschrijven als het voorkomen van problemen aan het gebit door het uitvoeren van preventieve behandelingen. Denk hierbij aan het geven van de juiste voorlichting, gebitsreiniging en aan het uitvoeren van tandvleesbehandelingen. Daarnaast kunnen mondhygiënisten verantwoordelijk zijn voor het maken van röntgenfotos, het boren en vullen van kleine gaatjes en het geven van verdovingen. Als mondhygiënist werk je in de meeste gevallen zelfstandig, echter ben je meestal wel werkzaam onder de supervisie van een tandarts. Dit is afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Een mondhygiënist mag alleen verdoven, röntgenfotos maken en gaatjes boren en vullen onder toezicht van een tandarts.
Voordelen van ZZP'erschap
Als mondhygiënist ZZP heb je meer autonomie en kun je je eigen ZZP salaris bepalen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Op deze pagina vertel ik je alles over een ZZP mondhygiënist en de mogelijkheden die hierbij komen kijken.
De uitdagingen rondom zzpers in de zorg vereisen een brede blik en zorginstellingen dienen een weloverwogen besluit te nemen over wat medewerkers motiveert om in dienst te blijven. Hierbij moet men verder kijken dan het nettoloon en ook andere aspecten in acht nemen, zoals⁚
Het werkterrein van de mondhygiënist omvat de primaire, secundaire en tertiaire preventie. Sinds 2006 is de vierjarig (of daaraan gelijkwaardig) opgeleide mondhygiënist ook deskundig tot de restauratie van primaire cariës, mits in opdracht van een tandarts. Zie ook Werkzaamheid van mondhygiënisten en Zorgverlening door mondhygiënisten.
Nieuwsgierig naar de beweegredenen waarom professionals in de mondzorg een zzp-bestaan willen en wat hun ervaringen zijn, stelde dental INFO enkele vragen hierover aan een paar mondhygiënisten en tandartsen. Alexandra Faber is in 2014 afgestudeerd in Groningen als mondhygiënist.
Uitdagingen voor ZZP'ers in de mondzorg
Het nieuwe hoofdlijnenakkoord van de Rijksoverheid brengt uitdagingen en kansen voor zzpers. Terwijl de beperkingen in externe inhuur en communicatie-uitgaven de beschikbare opdrachten kunnen verminderen, bieden aangekondige lastenverlagingen en de teruggedraaide verlaging van de mkb-winstvrijstelling financiële voordelen.
Tot maximaal 5 jaar na afstuderen ontvang je als jonge mondhygiënist maar liefst 25% korting op de premie van onze verzekeringen. Wat moet je regelen? Als mondhygiënist werk je voor en met mensen. Mensenwerk brengt risicos met zich mee. En door de Wkkgz is de drempel voor patiënten om te klagen nog lager geworden.
De uitdagingen rondom zzpers in de zorg vereisen een brede blik en zorginstellingen dienen een weloverwogen besluit te nemen over wat medewerkers motiveert om in dienst te blijven. Hierbij moet men verder kijken dan het nettoloon en ook andere aspecten in acht nemen, zoals⁚
Veel tandartsen en mondhygiënisten werken als ZZP-er in de mondzorg. Op deze pagina vindt u de laatste informatie over werken als ZZP-er in de tandheelkunde. De Tweede Kamer vraagt het kabinet om een koerswijziging in de handhavingsstrategie om de rust onder zzpers en opdrachtgevers terug te brengen.
Na acht jaar zonder noemenswaardige handhaving een serieus aandachtspunt voor praktijkhouder én zzper. Vooral als de Belastingdienst ook nog de ...
Financiële aspecten van ZZP'erschap
Per jaar is het salaris mondhygiënist gemiddeld € 36.508 bruto, met een uurloon van € 16,19. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van Tandheelkunde (KNMT) heeft deze bedragen vastgesteld. Toch is het mogelijk dat jouw salaris als mondhygiënist afwijkt van deze cijfers.
Als startende zzper is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mondhygienist, waaronder⁚
Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mondhygienist bij het maken van een keuze uit de verschillende programmas.
Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mondhygienist.
Mijnzzp.nl is een gratis website van en voor zzp-ers. Via Mijnzzp.nl komen zzp-ers en hun opdrachtgevers bij elkaar in contact. Wij brengen ook actualiteiten en informatie over zzp-er zijn en alle beroepen.
Als zelfstandig werkend mondhygiënist, praktijkhouder of zzper, is het belangrijk dat je [...] [...] [end of information from the Internet]
Tips voor succesvol ZZP'erschap
De uitdagingen rondom zzpers in de zorg vereisen een brede blik en zorginstellingen dienen een weloverwogen besluit te nemen over wat medewerkers motiveert om in dienst te blijven. Hierbij moet men verder kijken dan het nettoloon en ook andere aspecten in acht nemen, zoals⁚
Een mondhygiënist houdt zich voornamelijk bezig met de mondverzorging van patiënten door het controleren, adviseren en behandelen van mogelijke mondproblemen. Naast de fysieke werkzaamheden kan een mondhygiënist werkzaam zijn als adviseur of voorlichter op scholen.
Door uw gebit regelmatig professioneel te laten reinigen kunt u gebitsproblemen in de toekomst helpen voorkomen. Het bezoeken van de mondhygiënist is een bewezen effectieve vorm van preventie en veel mensen zien het dan ook als een investering in het gezond houden van het gebit en het tandvlees.
Het belangrijkste verschil tussen een mondhygiënist en tandarts is dat een tandarts een arts is, die beschikt over de universitaire studie tandheelkunde. Tandheelkunde heeft betrekking op het herkennen, voorkomen en behandelen van ziekten van de tanden en de omringende structuren. Een mondhygiënist kan niet aangemerkt worden als arts en is niet gespecialiseerd in tandheelkunde. Een mondhygiënist is gespecialiseerd in mondzorgkunde, wat alleen betrekking heeft op preventieve zorg. Zoals eerder omschreven mogen mondhygiënisten wel bepaalde behandelingen uitvoeren, die aangemerkt kunnen worden als tandheelkunde. In dat geval is een mondhygiënist wel werkzaam onder de supervisie van een tandarts. Als mondhygiënist ben je meestal zelfstandig aan het werk en assisteer je de tandarts niet direct. Het assisteren van de tandarts behoort tot de werkzaamheden van de tandartsassistent.
Om als mondhygiënist te kunnen werken zul je de hbo-opleiding mondzorgkunde moeten afronden, die doorgaans vier jaar in beslag zal nemen. Om toegelaten te worden tot de opleiding zijn er wel bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Daarnaast zijn er ieder jaar beperkte plekken vrij en kan het zijn dat je simpelweg niet wordt toegelaten omdat er geen plek meer is. De hbo-opleiding mondzorgkunde is geen makkelijke opleiding en is onder alle hbo-opleiding wellicht een van de zwaarste. Enkele belangrijke beroepstaken tijdens de opleiding zijn het geven van voorlichting en instructies, het hanteren van de instrumenten, het opstellen van een behandelplan, het geven van lokale verdovingen, het maken van röntgenfotos, het uitvoeren van tandheelkundige controles en het aanbrengen van eenvoudige vullingen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig mondhygiënist.
Bekijk ook
Wat verdient een mondhygienist als ZZP'er?
Hoeveel verdient een mondhygienist als ZZP'er? >>
Hoeveel verdient een mondhygienist als zzp'er?
Inkomen als zzp mondhygienist: Salaris en factoren >>
Starten als ZZP Mondhygienist: Tips & Advies
ZZP Mondhygienist: Starten & Succesvol Werken >>
50 Euro Per Uur ZZP: Is Dat Realistisch?
50 Euro Per Uur als ZZP'er: Een Realistische Verwachting? >>
ZZP 1225 Uur Regeling: Voordelen en Nadelen voor ZZP'ers
ZZP 1225 Uur: Een Duidelijke Uitleg en Toepassing >>