Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen: Alles over de regels en wetgeving
Inleiding
De Belastingdienst heeft de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen ontwikkeld om de manier waarop toezicht op grote organisaties wordt vormgegeven te beschrijven. De leidraad beoogt een herkenbare en eenduidige aanpak te creëren‚ zowel intern als extern‚ en is van groot belang voor het succes van horizontaal toezicht. De leidraad is een belangrijk document dat periodiek wordt aangepast aan nieuwe ontwikkelingen in het toezicht en aan de inzichten en ervaringen uit de praktijk.
Doel van de Leidraad
De Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen heeft als doel om een duidelijk kader te scheppen voor de manier waarop de Belastingdienst toezicht houdt op grote ondernemingen. De leidraad is bedoeld om een eenduidige en transparante aanpak te bevorderen‚ zowel voor de Belastingdienst zelf als voor de ondernemingen die onder toezicht staan. De leidraad geeft inzicht in de missie‚ visie en strategie van de Belastingdienst en de categorie-indeling van organisaties (hoofdstuk 1)‚ de wijze van klantbehandeling (hoofdstuk 2) en de wijze van toezicht (hoofdstuk 3). Het doel van de Leidraad is om te zorgen voor een efficiënter en effectiever toezicht op grote ondernemingen. Dit betekent dat de Belastingdienst zich kan richten op de risicogebieden en de ondernemingen die het meest risicovol zijn. De Leidraad is een belangrijk instrument voor de Belastingdienst om te zorgen voor een eerlijk en efficiënt belastingstelsel in Nederland.
Toezicht op Grote Ondernemingen
De Belastingdienst heeft een specifieke aanpak voor het toezicht op grote ondernemingen. Deze aanpak is vastgelegd in de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen. De Leidraad beschrijft hoe de Belastingdienst de algemene beleidsdoelstelling voor de behandeling van grote ondernemingen heeft uitgewerkt‚ met speciale aandacht voor ondernemingen waarvoor horizontalisering van het toezicht mogelijk is. De leidraad is een belangrijk document voor medewerkers van Belastingdienst/Grote Ondernemingen en is openbaar en raadpleegbaar voor grote organisaties en belastingadviseurs. De leidraad geeft inzicht in de manier waarop Belastingdienst Grote Ondernemingen zijn toezicht vorm geeft. Niet is gepretendeerd dat de leidraad volledig is‚ maar de leidraad is bedoeld als een startpunt voor discussie en samenwerking tussen de Belastingdienst en grote ondernemingen. De Belastingdienst past de leidraad periodiek aan op basis van nieuwe ontwikkelingen in het toezicht en op basis van inzichten en ervaringen uit de praktijk.
Horizontaal Toezicht
Horizontaal toezicht is een vorm van toezicht waarbij de Belastingdienst en de belastingplichtige samenwerken om ervoor te zorgen dat de belastingplichtige voldoet aan de fiscale regels. Bij horizontaal toezicht verschuift het toezicht van controle achteraf naar afstemming vooraf. Het doel van HT is dat belastingplichtigen breed zijn uit zichzelf (fiscale) regels na te leven‚ dat wil zeggen zonder (dwingende en kostbare) acties van de kant van de Belastingdienst. Voor horizontaal toezicht in het segment Grote Ondernemingen is een afzonderlijke leidraad beschikbaar. De leidraden zijn waar nodig op elkaar afgestemd. De Belastingdienst heeft op 10 september de vernieuwde Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners gepubliceerd. Bij het invulling geven aan de wijzigingen is nauw samengewerkt tussen onder meer SRA en de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft op 17 december 2021 de eerder gepubliceerde en nu geupdate Leidraad toezicht Grote Ondernemingen (2021) aangevuld met de Good Practices Fiscale Beheersing (december 2021); Deze twee publicaties worden in samenhang met elkaar gelezen. Het horizontaal toezicht lijkt weer op de schop te gaan. Nu om het te professionaliseren en daarmee beter in lijn te brengen met de internationale ontwikkelingen. Bij het horizontaal toezicht zoals het er nu uitziet‚ zijn er ook al de nodige kanttekeningen te plaatsen. De leidraad geeft inzicht in o.a. de missie‚ visie en strategie van de Belastingdienst en de categorie-indeling van organisaties (hoofdstuk 1)‚ de wijze van klantbehandeling (hoofdstuk 2) en de wijze van toezicht (hoofdstuk 3).
Good Practices Fiscale Beheersing
Good Practices Fiscale Beheersing zijn een belangrijk onderdeel van de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen en lichten het Tax Control Framework toe. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn bedoeld om grote ondernemingen te helpen bij het opzetten en onderhouden van een effectief systeem voor fiscale beheersing. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn een belangrijk aspect van de nieuwe Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen en geeft toelichting op het Tax Control Framework. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn een verzameling van best practices die zijn ontwikkeld door de Belastingdienst. De Good Practices zijn gebaseerd op de ervaringen van de Belastingdienst met het toezicht op grote ondernemingen. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn een belangrijk instrument voor de Belastingdienst om te zorgen voor een eerlijk en efficiënt belastingstelsel in Nederland. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn ook een belangrijk hulpmiddel voor grote ondernemingen om te zorgen voor een effectief systeem voor fiscale beheersing. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn gebaseerd op het principe van eigen verantwoordelijkheid. De Belastingdienst verwacht dat grote ondernemingen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun fiscale aangelegenheden. De Good Practices Fiscale Beheersing zijn een belangrijk instrument voor de Belastingdienst om deze verantwoordelijkheid te bevorderen.
Conclusie
De Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen is een belangrijk document voor zowel de Belastingdienst als voor grote ondernemingen. De leidraad schept een duidelijk kader voor het toezicht op grote ondernemingen en bevordert een eenduidige en transparante aanpak. De Leidraad is een belangrijk instrument voor de Belastingdienst om te zorgen voor een eerlijk en efficiënt belastingstelsel in Nederland. De Leidraad is ook een belangrijk hulpmiddel voor grote ondernemingen om te zorgen voor een effectief systeem voor fiscale beheersing. De Leidraad is een levend document dat periodiek wordt aangepast aan nieuwe ontwikkelingen in het toezicht en aan de inzichten en ervaringen uit de praktijk. De Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen is een belangrijk document dat een belangrijke rol speelt in het bevorderen van een eerlijk en efficiënt belastingstelsel in Nederland. De Leidraad is een hulpmiddel voor zowel de Belastingdienst als voor grote ondernemingen om te zorgen voor een effectief systeem voor fiscale beheersing.
Contact
Voor meer informatie over de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen kunt u contact opnemen met de Belastingdienst Grote Ondernemingen. Belastingdienst Grote Ondernemingen (hierna⁚ GO) is verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van fiscale wet- en regelgeving bij de grootste organisaties van Nederland en zeer vermogende personen. De Belastingdienst heeft op 10 september de vernieuwde Leidraad Horizontaal Toezicht Fiscaal Dienstverleners gepubliceerd. Bij het invulling geven aan de wijzigingen is nauw samengewerkt tussen onder meer SRA en de Belastingdienst. De Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen is bestemd voor medewerkers van Belastingdienst/Grote Ondernemingen en is openbaar en raadpleegbaar voor grote organisaties en belastingadviseurs. De Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen is een belangrijk document dat periodiek wordt aangepast aan nieuwe ontwikkelingen in het toezicht en aan de inzichten en ervaringen uit de praktijk. U kunt ook contact opnemen met PwC. PwC meldt dat de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen in samenhang moet worden gelezen met de Leidraad Toezicht Grote Ondernemingen.
Bekijk ook
ACM leidraad ZZP: Alles over de regels en wetgeving
ZZP en de ACM: Krijg inzicht in de regels >>
Onderneming en Financieel Toezicht: Wat Moet Je Weten?
Onderneming en Financieel Toezicht: Een Duidelijke Uitleg >>
XBRL voor grote ondernemingen: Wat is het en hoe werkt het?
XBRL: De voordelen en implementatie voor grote ondernemingen >>
Collectiviteitskorting ZZP Zilveren Kruis: Bespaar op je zorgverzekering
Collectiviteitskorting ZZP Zilveren Kruis: Ontdek de Voordelen >>
ZZP-Contract: Wat moet erin staan?
Tips voor het opstellen van je ZZP-contract >>