Laadpaal thuis als ZZP'er: subsidies en voordelen
Voordelen van een laadpaal thuis voor ZZPers
Het investeren in een laadpaal thuis kan aanzienlijke voordelen bieden voor eigenaren van elektrische autos. Naast het gemak van het opladen op jouw eigen oprit, zijn er verschillende subsidies voor een laadpaal thuis beschikbaar die de investeringskosten kunnen verlagen. Als zzper profiteer je van belastingvoordelen als je een elektrische auto privé aanschaft. Bijvoorbeeld een verlaagde motorrijtuigenbelasting en geen aanschafbelasting. Daarnaast kan je subsidie aanvragen met de SEPP subsidie, dit geldt ook voor particulieren. Dat is logisch, want met een eigen laadpaal kan je veel geld besparen. Maar geldt dat ook voor ZZPers? In dit artikel leggen wij uit van welke voordelen jij als ZZPer kan profiteren wanneer je een laadpaal laat installeren. Fiscale voordelen bij aanschaf van een laadpaal.
Subsidies en fiscale voordelen
Momenteel zijn er geen subsidies voor het kopen van een laadpaal om jouw elektrische auto thuis op te laden. Je kunt als particulier wel beroep doen op de eventuele lokale subsidies. Als zzper of ondernemer met een elektrische auto, kun je er ook voor kiezen om de laadpaal aan huis te laten installeren. Helaas is er momenteel in Nederland (nog) geen subsidie voor laadpalen aan huis. Wil je een laadpaal laten installeren, dan zal dit dus op eigen kosten zijn. Uitzondering⁚ als zzper kun je wel gebruik maken van de zakelijke subsidies wanneer je de laadpaal aan huis laat plaatsen, maar alleen als jouw onderneming op je thuisadres staat ingeschreven.
De Nederlandse overheid probeert elektrisch rijden namelijk hard te stimuleren, juist ook bij de zakelijke bestuurders. Steeds meer ondernemers willen overstappen naar elektrisch rijden en geven daarbij ook de voorkeur aan een eigen laadpaal. Een laadpaal kan best prijzig zijn, zeker als je er meerdere moet aanschaffen, omdat jouw bedrijf veel EVs heeft. Daarom zijn er vanuit de overheid een aantal subsidies en financiële voordelen te verkrijgen voor ondernemers die willen elektrische laadpalen willen installeren. Daar gaan we hieronder verder op in.
We noemen hier drie beschikbare subsidies voor de aanschaf van zakelijke laadpalen. Dit zijn echter geen subsidies waarbij je geld krijgt, zoals bij de SEBA , waarbij je tot 5.000 vergoed kunt krijgen voor aanschaf een nieuwe elektrische auto. De subsidies voor laadpalen geven je de mogelijkheid om een deel van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst, zodat je uiteindelijk minder belasting betaalt en dus kosten bespaart.
Als onderneming kan je rekenen op enkele subsidies bij de aankoop van een elektrisch laadstation⁚ de investeringsaftrekken. Hierdoor betaal je minder vennootschaps- of inkomstenbelasting. Een ander fiscaal voordeel is het verlaagd belastingtarief. We overlopen ze hieronder⁚ 1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De eerste subsidie die je voor laadpalen kunt aanvragen is de Willekeurige Afschrijving Milieu-investering (Vamil) . Deze regeling geeft ondernemers de mogelijkheid om tot 75 van de investeringskosten af te schrijven, op een zelfgekozen moment. Niet alle laadpalen komen in aanmerking voor Vamil, vanaf 2022 worden enkel nog slimme laadpunten meegenomen. Op de Milieulijst vind je of jouw investering in aanmerking komt voor Vamil.
Daarnaast is er de Milieu-investeringsaftrek (MIA) . Net als bij de Vamil kun je met MIA een deel van de investeringskosten afschrijven waardoor je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Het percentage dat je met MIA mag afschrijven is 45, maar je komt sneller in aanmerking voor deze regeling dan voor de Vamil. Er zijn wel een paar eisen waar je aan moet voldoen. Zo moet de investering minimaal 2.500 zijn en moet de laadpaal op het terrein van de onderneming komen. De laatste subsidie die je kunt krijgen bij een laadpaal is de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA) . Ook voor deze subsidie geldt dat er een deel van de investering afgeschreven mag worden waardoor je aan het eind van het jaar minder belasting betaalt. Het percentage bij KIA is 28, met als voorwaarde dat de investering minimaal 2.400 is. Is de investering minder, dan mag je geen winst afschrijven. Al deze regelingen zijn niet alleen van toepassing op laadpalen, maar ook op bijvoorbeeld EVs; Whitepaper⁚ Waarom ondernemers kiezen voor elektrisch rijden
Daarnaast is er de Milieu-Investeringsaftrek (MIA), waarmee je tot 45 van je investering in duurzame bedrijfsmiddelen kunt aftrekken. Vanaf 2024 geldt deze subsidie helaas niet meer voor slimme laadpalen, volgens het Open Charge Point Protocol.
Installatie en kosten
Een laadpaal thuis inclusief installatie. We installeren de laadpaal bij je thuis. Van aanpassingen in je meterkast tot het graven in de grond. Voor je het weet kun je zorgeloos thuisladen. Wat de installatie kost, hangt af van je situatie thuis. Je laadpaal wordt namelijk geïnstalleerd en aangesloten op je meterkast.
Financiële voordelen⁚ wil je van de belastingvermindering of het verlaagd btw-tarief gebruik maken? Dan moet je de installatie overlaten aan een ervaren installateur. Bij je aangifte moet je de nodige aankoopbewijzen, facturen en formulieren toevoegen.
Een laadpaal thuis bespaart je geld én is handig. Zeg vaarwel tegen wachten bij openbare laadpalen en hallo tegen het comfort van een eigen laadpaal thuis. Dit artikel wijst je de weg naar slim en voordelig thuis laden.
We bieden twee laadpalen voor thuis aan⁚ de Autel Compact en de Autel MaxiCharger. Plan een gratis adviesgesprek in om de mogelijkheden met een van onze adviseurs te bespreken. We helpen je op weg en beantwoorden al je vragen om samen tot de beste laadoplossing te vinden.
Thuis betaal je een lager stroomtarief dan aan een openbare laadpaal Zo hoef je onderweg niet extra te stoppen om te laden Jij kiest welke laadpaal bij jou en je budget past We bieden twee laadpalen voor thuis aan⁚ de Alfen Eve Single of de Charge Amps Halo.
Hoe kies je een laadpaal voor thuis? Alles over vermogen, je meterkast en laadsnelheid. Het is natuurlijk heel fijn als je je elektrische auto op je oprit kunt opladen. Stel je voor⁚ een eigen laadpaal voor de deur. Lekker makkelijk en nog goedkoper ook dan openbaar laden. Maar welke moet je kiezen? We helpen je op weg. Verschil tussen wallbox ...
Als je over een privé terrein beschikt en een elektrische auto rijdt of gaat rijden, dan doe je er goed aan om een laadpaal voor thuis aan te schaffen. Wat de voordelen zijn van een eigen lader? Dan leggen we je maar al te graag uit!
Wil je als zzper zo goedkoop mogelijk elektrisch rijden en laden? Check dan het onderstaande overzicht en ontdek wat de voordelen zijn van het hebben van een laadpaal thuis. Wat kost het om mijn elektrische auto op te laden?
Lokale subsidies en initiatieven
In veel regios mag je dankzij lokale subsidies een gratis openbare laadpaal aanvragen. Hierdoor bespaar je op de extra kosten en geniet je van het gemak van een laadpaal dicht bij huis. Dit geldt bijvoorbeeld als je geen eigen oprit hebt. Dit maakt het laden van jouw elektrische auto nog toegankelijker.
Wat daarnaast mogelijk is in diverse gemeentes, vooral in Limburg, Noord-Brabant en de grote steden, is een gratis laadpaal aanvragen. Deze komt niet op jouw eigen oprit te staan en is voor openbaar gebruik, maar zo zorg je er wel voor dat er altijd een laadpaal in de buurt is om je EV op te laden. In Eindhoven kun je bijvoorbeeld een laadpaal aanvragen als er geen aanwezig is in een straal van 300 meter. Andere gemeentes hanteren vaak een straal van 500 meter. Op laadpaalnodig.nl zie je of jij in aanmerking komt voor het aanvragen van een openbare laadpaal zonder daar de installatiekosten voor te hoeven betalen. Een laadpaal aan huis biedt tal van voordelen. Daarom hebben wij de beste laadpalen voor thuis vergeleken. Hierbij keken we naar het merk, het laadvermogen, hoe zuinig de laadpaal is, de beschikbare typen aansluitingen waarmee de laadpaal werkt en extra functies die de paal heeft. Benieuwd welke laadpaal het beste is om thuis neer te zetten?
De gemeente ontvangt veel verzoeken voor extra laadpalen. Het duurt daardoor langer dan 6 maanden voor er een extra laadpaal geplaatst wordt en kan het zelfs langer dan 12 maanden duren. De gemeente raadt elektrisch rijders aan om ook wat verder van hun huis of werk naar laadcapaciteit te zoeken.
In sommige gevallen krijg je subsidie en fiscale voordelen voor een laadpaal thuis. Die verlagen dus de totale kosten van je laadpaal. Ook zijn er in sommige steden en gemeenten lokale regelingen die ondersteuning bieden bij de aanschaf en installatie van een laadpaal.
De belastingvermindering bedroeg 150 voor wie investeerde in de periode van 1 januari 2024 tot en met 31 augustus 2024. Het bedrag waarvoor een belastingvermindering kon worden verleend en waarop ze wordt berekend werd verhoogd vanaf 1 januari 2022 naar 1.750 per laadstation en per belastingplichtige.
Conclusie
Het hebben van een laadpaal op jouw eigen terrein heeft meerdere voordelen. Je hoeft nooit meer te wachten op een vrij plekje om jouw auto op te laden. Je betaalt een veel lager tarief per kilometer. Betaal je bij een publieke laadpaal zon 9 cent per kilometer.
Als zzper of ondernemer met een elektrische auto, kun je er ook voor kiezen om de laadpaal aan huis te laten installeren. Helaas is er momenteel in Nederland (nog) geen subsidie voor laadpalen aan huis. Wil je een laadpaal laten installeren, dan zal dit dus op eigen kosten zijn.
Benieuwd welke ontwikkelingen eraan komen op de elektrische automarkt? En hoe je ervoor zorgt dat je nooit met een lege accu langs de snelweg staat? Van kostenbesparing tot verduurzamingskans⁚ de voordelen van elektrisch zijn eindeloos. MKB Brandstof vertelt er alles over in hun whitepaper⁚ Van revolutie naar transitie
Wil jij je nieuwe mobiliteitsoplossing aanbieden via Moby, heb je vragen of wil je met ons in gesprek? Neem vandaag contact met ons op en we kijken graag wat we voor je kunnen betekenen. De bedrijfsauto moet vallen onder voertuigclassificatie N1 of N2. Bij autos van deze categorieën gaat het vaak om een bus. Het subsidiebedrag bedraagt maximaal 5000. Deze regeling is nog actief tot en met 27 december 2024 en geldt alleen voor nieuwe volledig elektrische (zakelijke) autos.
De MoveMove-laadpas werkt bij alle .;. Een groot voordeel aan de MoveMove-la [...] [...] [end of information from the Internet]
Bekijk ook
ZZP'er: thuiswerken en 4 indicaties
Thuiswerken als ZZP'er: wat zijn de voordelen? >>
Koffie thuis: Aftrekbaar voor ZZP'ers? Ontdek de regels
Koffie thuis als ZZP'er: Is het aftrekbaar? >>
Internet voor ZZP'ers: De beste deals en aanbiedingen!
Snel en betrouwbaar internet voor jouw ZZP bedrijf? Vind de perfecte deal! >>
Wanneer is er sprake van overgang van onderneming?
Overgang van onderneming: juridische en fiscale aspecten >>
Hypotheek als ZZP'er: Bereken je maximale hypotheek
Hypotheekberekening ZZP: Stappen en tips >>