Mobiele telefoon kosten: Aftrekbaar voor zzp'ers? Ontdek de regels

Kosten mobiele telefoon⁚ Aftrekbaar of niet?

Of de kosten van een mobiele telefoon als zzper aftrekbaar zijn, is afhankelijk van de situatie. Koop je een mobiele telefoon in combinatie met een sim only abonnement op naam van je bedrijf en gebruik je deze alleen zakelijk, dan zijn de kosten daarvan aftrekbaar.

Wanneer zijn kosten aftrekbaar?

De Belastingdienst beschouwt de mobiele telefoon wat dat betreft als een zakelijk bedrijfsmiddel. De kosten voor het gebruik van je mobiele telefoon, zoals de abonnements- en gesprekskosten, zijn fiscaal aftrekbaar. Dit geldt alleen voor de kosten die je zakelijk maakt, dus niet voor gesprekken met je partner of familieleden. Niet alleen de kosten voor je abonnement zijn aftrekbaar. Ook de kosten voor de aanschaf van een nieuwe telefoon, in combinatie met een sim only abonnement, zijn aftrekbaar. Bel je met je mobiele telefoon met een privéabonnement, dan mag je alleen het deel van de zakelijke gesprekskosten aftrekbaar maken. Heb je een abonnement dat zowel toestel- als verbruikskosten kent, dan mag je ook het gedeelte van de abonnementskosten aftrekbaar maken van het zakelijke deel. De kosten van de telefoon zelf zijn niet aftrekbaar. Kosten van een vaste lijn op kantoor zijn wel aftrekbaar.

Het noodzakelijkheidscriterium

Het noodzakelijkheidscriterium kan gezien worden als dé voorwaarde om de kosten van de mobiele telefoon van de belasting te mogen aftrekken als zzper. Is een telefoon zakelijk aftrekbaar? De kosten voor een mobiele telefoon zijn fiscaal aftrekbaar als de telefoon voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Als de telefoon geheel zakelijk wordt gebruikt, mag de btw worden teruggevraagd en kan je 100% van de aanschafkosten aftrekken van de winst.

Gemengd gebruik van de mobiele telefoon

Het komt natuurlijk voor dat een zakelijke mobiele telefoon ook wel wordt gebruikt als privételefoon. In dat geval is er sprake van gemengd gebruik en dien je de kosten ook als zodanig te onderscheiden. Het is lastig om in dat geval exact te bepalen welke kosten als zakelijk en privé zijn gemaakt; Daarom is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van de telefoon en om de kosten goed te registreren. Bijvoorbeeld door een tweede telefoonabonnement te nemen voor privé gebruik, of door een vast bedrag per maand te reserveren voor privé gebruik van de zakelijke telefoon.

Aftrekbare kosten en afschrijving

Zowel je abonnement als belkosten zijn aftrekbaar mits je deze natuurlijk zakelijk gebruikt. Bij veel zzp-ers loopt privé en werk vaak door elkaar, en wanneer je jouw privé telefoon ook zakelijk gebruikt zijn enkel die kosten zakelijk aftrekbaar. In de praktijk is dit natuurlijk lastig bij te houden. Wanneer je minimaal €450 betaalt voor je smartphone, kun je de kosten gespreid aftrekken over minstens vijf jaar. Hoe bereken je deze jaarlijkse afschrijving? Je hebt de volgende informatie nodig⁚ Aanschafwaarde van de zakelijke telefoon; Geschatte restwaarde van de telefoon; Gebruiksduur (minstens vijf jaar).

Bekijk ook

Bouwverzekering ZZP: Bescherm je project tegen onverwachte kosten

Bouwverzekering ZZP: Zo bescherm je jouw bouwproject tegen risico's >>

Kosten leaseauto ZZP: Aftrekposten en besparingen

Kosten leaseauto ZZP: Zo profiteer je van fiscale voordelen >>

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP Bouw: Wat is het en wat zijn de kosten?

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP Bouw: Bescherm je inkomen als je niet meer kunt werken >>

ZZP Uitzendbureau Utrecht: Vind het juiste bureau

ZZP Uitzendbureau in Utrecht: Vergelijk en kies het beste >>

De Biltse Ondernemer: ontdek de lokale ondernemers!

Zelfstandig ondernemer in De Bilt: inspiratie en tips >>