Krijg je kinderopvangkosten terug via de belasting? Lees hier alles over de aftrek
Kinderopvangtoeslag⁚ een tegemoetkoming in de kosten
De kosten voor kinderopvang zijn niet meer fiscaal aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je dit van de Belastingdienst als tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.
Wanneer is kinderopvang aftrekbaar?
De kosten voor kinderopvang zijn niet meer aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dit betekent dat je deze uitgaven niet meer kunt aangeven bij het doen van je aangifte en dat je geen geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De kinderopvangtoeslag is in de plaats gekomen voor de fiscale aftrekbaarheid van kinderopvangkosten. Deze toeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang en wordt door de Belastingdienst uitgekeerd.
De kinderopvangtoeslag is beschikbaar voor zowel ondernemers als werknemers. Om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je werken of studeren en moet je kind jonger zijn dan 14 jaar. In sommige gevallen, zoals bij een zware handicap, kan dit maximum oplopen tot 21 jaar. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat.
De kosten voor kinderopvang, crèches en vakantiekampen zijn fiscaal aftrekbaar. Voor het inkomstenjaar 2023, de belastingaangifte die je dus nu in 2024 moet invullen, is het belastingvoordeel verhoogd⁚ je kunt 7,06 per dag en per kind inbrengen op je belastingbrief.
Sinds aanslagjaar 2021 (inkomsten 2020) komen ook de uitgaven voor de professionele thuisopvang van zieke kinderen in aanmerking voor een belastingvermindering.
De aanvraag van kinderopvangtoeslag moet bij de Belastingdienst, dit gaat het eenvoudigst via het internet (klik hier voor het programma). U kunt tijdens werkdagen ook met de Belastingdienst bellen op 0800 ⎼ 0543, dit kan tot 20.00 uur, met uitzondering van vrijdagen.
Je kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een aantal documenten nodig, zoals je loonstrookjes en de facturen van de kinderopvang. De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag en keurt deze goed of af. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je de kinderopvangtoeslag rechtstreeks op je bankrekening.
De kosten voor kinderopvang zijn niet fiscaal aftrekbaar. Je kunt wel kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Lees hier meer.
Ook kosten van opvang waar Opgroeien niet voor bevoegd is, zijn soms ook aftrekbaar. Bv.
De maximale aftrekbare kosten
Hoewel de kinderopvangkosten zelf niet meer aftrekbaar zijn, is er een maximale vergoeding die je via de kinderopvangtoeslag kunt ontvangen. Dit maximale bedrag is afhankelijk van het type kinderopvang en het jaar waarvoor de toeslag wordt aangevraagd.
De kinderopvangtoeslag is beschikbaar voor zowel ondernemers als werknemers. Om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je werken of studeren en moet je kind jonger zijn dan 14 jaar. In sommige gevallen, zoals bij een zware handicap, kan dit maximum oplopen tot 21 jaar. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat.
Voor inkomstenjaar 2024 bedragen de aftrekbare uitgaven maximaal 16,4 euro per dag en per kind. Wanneer je werkt of studeert heb je recht op kinderopvangtoeslag. De belastingdienst vergoedt in de meeste gevallen tussen de 33 tot wel 96 van het maximum vastgestelde uurtarief! In 2024 is dit 10,25 voor het kinderdagverblijf en 9,12 voor de BSO.
Het is belangrijk om te onthouden dat het maximale bedrag per dag en per kind geldt. Betaalt u minder dan het maximum? Dan berekenen we uw opvangkosten met de uurprijs die u betaalt. De maximale uurprijzen van de afgelopen 5 jaar voor een kindercentrum (kinderdagverblijf of bso) en een gastouder. Wilt u zelf voor uw klant berekenen hoeveel kinderopvangtoeslag hij in 2024 kan krijgen? Lees in de berekening hoe u dat stap voor stap doet. Met rekenvoorbeelden én een tabel waarin u ziet welk percentage van de opvangkosten vergoed wordt per kind en per inkomen.
De overheid stelt de toeslagen jaarlijks opnieuw vast; Eigen bijdrage kinderopvang. Ouders betalen altijd een eigen bijdrage. De eigen bijdrage zijn de kosten die overblijven van de totale rekening, na aftrek van de kinderopvangtoeslag.
Voor 2021 (aanslagjaar 2022) mag je maximaal 14 euro per opvangdag en per kind jonger dan 14 jaar (of jonger dan 21 jaar bij een zware handicap) inbrengen als uitgaven.
De belastingdienst komt je harde werken of studeren tegemoet met een kinderopvangtoeslag. Deze toeslag is zowel voor jou als ondernemer als voor mensen in loondienst. Het andere deel van de kosten van de opvang moet je zelf betalen.
Hoe kinderopvangkosten opgeven in je belastingaangifte?
Het opgeven van kinderopvangkosten in je belastingaangifte is niet meer nodig. De kinderopvangtoeslag heeft de fiscale aftrekbaarheid van kinderopvangkosten vervangen. Dit betekent dat je de kosten voor kinderopvang niet meer kunt opgeven in je belastingaangifte om een belastingvermindering te krijgen. In plaats daarvan vraag je de kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst.
De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang en wordt door de Belastingdienst uitgekeerd; De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je inkomen en het aantal uren dat je kind naar de opvang gaat. Je kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Je hebt hiervoor een aantal documenten nodig, zoals je loonstrookjes en de facturen van de kinderopvang.
De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag en keurt deze goed of af. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je de kinderopvangtoeslag rechtstreeks op je bankrekening. De kinderopvangtoeslag is beschikbaar voor zowel ondernemers als werknemers. Om in aanmerking te komen voor de kinderopvangtoeslag, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je werken of studeren en moet je kind jonger zijn dan 14 jaar. In sommige gevallen, zoals bij een zware handicap, kan dit maximum oplopen tot 21 jaar.
Vanaf aanslagjaar 2024 kunnen de gegevens van uw voorstel van vereenvoudigde aangifte of uw belastingaangifte in Tax-on-web vooringevuld worden⁚ als de opvanginstantie ons de gegevens via elektronische weg heeft toegestuurd. en als het betrokken kind minstens drie jaar oud is. Beide co-ouders mogen de betaalde kinderoppaskosten aangeven en aftrekken, voor zover ze die kosten ook effectief betaald hebben.
Waar geef je het bedrag voor kinderopvang in op je belastingfiche? De uitgaves voor kinderopvang geef je op je belastingfiche in Vak X, Rubriek B, code 1384-71 in. Het bedrag dat je ingeeft, is gelijk aan het aantal dagen opvang vermenigvuldigd met het betaalde bedrag, met een maximum van 14,40 euro per dag.
Welke bewijzen heb je nodig?
Om kinderopvangtoeslag aan te vragen, heb je een aantal bewijzen nodig. Deze bewijzen dienen te bevestigen dat je voldoet aan de voorwaarden voor de kinderopvangtoeslag en dat je daadwerkelijk kinderopvangkosten hebt gemaakt. De belangrijkste bewijzen zijn⁚
- Loonstrookjes⁚ De loonstrookjes bewijzen dat je werkt of studeert.
- Facturen van de kinderopvang⁚ De facturen van de kinderopvang bewijzen dat je daadwerkelijk kinderopvangkosten hebt gemaakt. Deze facturen moeten de naam van de opvanginstantie, de naam van je kind, de periode van opvang en het bedrag van de kosten bevatten.
- Identiteitsbewijs⁚ Je identiteitsbewijs is nodig om je identiteit te bevestigen.
- Geboorteakte van je kind⁚ De geboorteakte van je kind is nodig om te bevestigen dat je kind jonger is dan 14 jaar (of jonger dan 21 jaar bij een zware handicap).
Sinds begin 2022 ben je als opvang verplicht om hiervoor een modelattest te gebruiken. Ook ben je verplicht om de gegevens van de fiscale attesten digitaal te bezorgen aan de FOD Financiën.
Naast deze bewijzen, kan de Belastingdienst je om aanvullende documenten vragen. Dit is afhankelijk van je specifieke situatie. Het is daarom belangrijk om alle benodigde documenten klaar te hebben voordat je de kinderopvangtoeslag aanvraagt. Je kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag en keurt deze goed of af. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je de kinderopvangtoeslag rechtstreeks op je bankrekening.
Voor de uitgaven voor kinderopvang die aan de voorwaarden voldoen, hebt u recht op een belastingvermindering. U mag voor 2023 (aanslagjaar 2024) maximaal 15,70 ...
De vermindering bedraagt 45 procent van de werkelijk gedane uitgaven, beperkt tot het maximumbedrag per kind per opvangdag. Welke bewijzen moet de kinderopvang ...
De kinderopvangkosten zijn niet meer aftrekbaar. De kinderopvangtoeslag is hiervoor in de plaats gekomen. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, ontvang je ...
Bekijk ook
Bouwverzekering ZZP: Bescherm je project tegen onverwachte kosten
Bouwverzekering ZZP: Zo bescherm je jouw bouwproject tegen risico's >>
Kosten leaseauto ZZP: Aftrekposten en besparingen
Kosten leaseauto ZZP: Zo profiteer je van fiscale voordelen >>
Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP Bouw: Wat is het en wat zijn de kosten?
Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP Bouw: Bescherm je inkomen als je niet meer kunt werken >>
Kosten Auto ZZP: Wat mag je aftrekken? (Volledige gids)
Kosten Auto ZZP: De complete gids voor zakelijke autokosten >>
Kosten ondernemer: Social Deal en andere besparingen
Kosten ondernemer: Bespaar op je bedrijfskosten met de Social Deal >>
ZZP uitkering: Welke mogelijkheden zijn er?
ZZP Uitkering: Alles over Toeslagen en Steun >>