ZZP voor 1 Opdrachtgever: Voordelen, nadelen en meer
De Wet DBA en Schijnzelfstandigheid
De Wet DBA (Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties) is in 2016 ingevoerd om de regels rondom de arbeidsrelatie tussen zzp'ers en opdrachtgevers duidelijker te maken. De wet is bedoeld om schijnzelfstandigheid te voorkomen, waarbij een zzp'er in feite in loondienst is, maar zonder de rechten en plichten die daarbij horen.
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op de naleving van de Wet DBA. Dit betekent dat bedrijven die zzp'ers inzetten voor werk dat feitelijk in loondienst zou moeten gebeuren, tot maximaal 5 jaar terug boetes en naheffingen kunnen verwachten.
Een van de veelbesproken aspecten van de Wet DBA is de vraag of een zzp'er voor slechts één opdrachtgever mag werken. In het verleden was het gebruikelijk dat een zzp'er minimaal drie verschillende opdrachtgevers moest hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt. De huidige wetgeving geeft echter meer ruimte. Een zzp'er mag onder bepaalde voorwaarden voor één opdrachtgever werken, zolang er geen sprake is van een gezagsverhouding.
Het is belangrijk om te beseffen dat de Belastingdienst vanaf 2025 strenger zal controleren op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat zowel de zzp'er als de opdrachtgever verantwoordelijk zijn om te kunnen aantonen dat er geen sprake is van een dienstverband.
In het volgende gedeelte van dit artikel zullen we bespreken hoe je als zzp'er kunt aantonen dat je geen gezagsverhouding hebt met je opdrachtgever.
Het belang van een overeenkomst van opdracht
Een overeenkomst van opdracht is een schriftelijk document waarin de afspraken tussen een zzp'er en een opdrachtgever worden vastgelegd. Het is belangrijk om deze overeenkomst altijd schriftelijk vast te leggen, vooral wanneer je langdurig voor dezelfde opdrachtgever werkt.
Een overeenkomst van opdracht dient duidelijk te maken dat er geen sprake is van een dienstverband. Het moet duidelijk zijn dat de zzp'er zelfstandig opereert en dat er geen gezagsverhouding is met de opdrachtgever.
De overeenkomst van opdracht kan helpen om te voorkomen dat de Belastingdienst de werkrelatie als loondienst kwalificeert. Dit is van groot belang voor de zzp'er, aangezien hij dan geen recht heeft op ondernemersaftrekposten, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling.
Wanneer is er sprake van een gezagsverhouding?
Een gezagsverhouding is een belangrijke factor die de Belastingdienst gebruikt om te beoordelen of er sprake is van loondienst of zelfstandigheid. Een gezagsverhouding ontstaat wanneer de opdrachtgever de zzp'er instructies geeft over hoe het werk moet worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat de opdrachtgever bepaalt wanneer, waar en hoe de zzp'er werkt, welke materialen hij moet gebruiken en wat hij mag zeggen tegen klanten.
Andere indicatoren voor een gezagsverhouding zijn⁚ de zzp'er heeft geen eigen klanten, hij is verplicht om aanwezig te zijn op de werkplek van de opdrachtgever, hij heeft geen eigen werkkleding en hij heeft geen vrijheid om zijn eigen tarieven te bepalen.
Als er sprake is van een gezagsverhouding, kan de Belastingdienst de zzp'er als werknemer in loondienst beschouwen, zelfs als er een overeenkomst van opdracht is afgesloten.
Bekijk ook
ZZP'en voor 1 Opdrachtgever: Voor- en Nadelen
ZZP'en voor 1 Opdrachtgever: Alles wat je moet weten >>
ZZP'er in Duitsland werken voor Nederlandse opdrachtgever: wat zijn de regels?
ZZP'en in Duitsland: een praktische gids >>
Hoe lang mag je als ZZP'er voor 1 opdrachtgever werken?
Duur van ZZP-opdrachten: Alles wat je moet weten >>
Hoeveel verdient een ZZP'er? Salaris en inkomsten
ZZP'er salaris: Wat verdien je en wat zijn de kosten? >>
Ben ik ondernemer voor de belastingdienst? Zo weet je het zeker!
Ben ik ondernemer voor de belastingdienst? Zo weet je het zeker! Een checklist voor ZZP'ers >>