Krijg hulp bij financiële moeilijkheden: De Kamer voor Ondernemingen in Moeilijkheden staat klaar!
Wat is de Kamer voor Ondernemingen in Moeilijkheden (KOIM)?
De Kamer voor Ondernemingen in Moeilijkheden (KOIM) is een afdeling binnen de ondernemingsrechtbank die de toestand van ondernemingen in moeilijkheden opvolgt. Deze kamer is samengesteld uit een beroepsrechter (professionele rechter) en rechters in handelszaken (niet-professionele rechters die echter over een grondige kennis van de bedrijfswereld beschikken).
De rol van de KOIM
De KOIM vervult een belangrijke rol in het beschermen van de belangen van zowel de onderneming in moeilijkheden als de schuldeisers. De kamer heeft twee belangrijke taken⁚
- Vroegtijdig waarschuwen⁚ De KOIM fungeert als een vroegtijdig waarschuwingsmechanisme. Ze verzamelt gegevens van verschillende bronnen, zoals de griffie van de rechtbank, de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst, om ondernemingen in moeilijkheden op te sporen. Dit gebeurt onder meer door te letten op "knipperlichten", zoals te late betalingen, faillissementen van leveranciers en negatieve berichten in de media.
- Begeleiding en bemiddeling⁚ De KOIM kan ondernemingen in moeilijkheden begeleiden en adviseren. Ze kan bijvoorbeeld schuldeisers bijeenroepen om te onderhandelen over een minnelijke schikking. Daarnaast kan de KOIM de onderneming helpen met het opstellen van een plan om de financiële problemen op te lossen.
De KOIM kan ook een onderzoek starten naar een onderneming in moeilijkheden. Dit onderzoek heeft als doel om de financiële toestand van de onderneming te beoordelen en te bepalen of er voldoende perspectief is voor een succesvolle herstructurering.
Het doel van de KOIM is om ondernemingen in moeilijkheden te helpen hun activiteiten te continueren en de bescherming van de rechten van de schuldeisers te verzekeren. De KOIM kan ondernemingen dus op verschillende manieren helpen om hun financiële problemen te overwinnen.
Wanneer wordt een dossier geopend?
De kamer voor ondernemingen in moeilijkheden opent een dossier wanneer ze over elementen beschikt waaruit blijkt dat uw onderneming met moeilijkheden kampt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer⁚
- Er sprake is van een opeenstapeling van schulden⁚ De onderneming kan haar schulden niet meer tijdig betalen.
- De onderneming in gebreke blijft met het voldoen aan haar verplichtingen⁚ De onderneming voldoet niet aan haar contractuele verplichtingen, zoals het betalen van huur of het leveren van goederen of diensten.
- Er sprake is van een negatief bedrijfsresultaat⁚ De onderneming maakt verlies en heeft geen zicht op verbetering.
- Er sprake is van een dreigend faillissement⁚ De onderneming is op het punt om failliet te gaan.
De wet bepaalt dat de rechtbank een onderzoek opstart als zij verneemt dat uw onderneming in financiële moeilijkheden zou verkeren. Daarop wordt een dossier geopend door de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden van de rechtbank in het rechtsgebied waar de onderneming haar belangrijkste activiteiten heeft.
De griffie van de kamer voor ondernemingen in moeilijkheden verzamelt allerlei gegevens waardoor ondernemingen in moeilijkheden kunnen worden opgespoord. Dit kunnen bijvoorbeeld gegevens zijn over⁚
- Betalingsachterstanden⁚ De onderneming betaalt haar rekeningen niet op tijd.
- Faillissementen van leveranciers⁚ De leveranciers van de onderneming gaan failliet.
- Negatieve berichten in de media⁚ Er verschijnen negatieve berichten over de onderneming in de media.
Het is belangrijk om te weten dat de KOIM niet automatisch een dossier opent wanneer er sprake is van financiële moeilijkheden. De kamer zal eerst de ernst van de situatie beoordelen en bepalen of er voldoende aanwijzingen zijn om een onderzoek te starten.
Wat zijn de taken van de KOIM?
De KOIM heeft verschillende taken, waaronder het opsporen van ondernemingen in moeilijkheden, het begeleiden van deze ondernemingen en het beschermen van de rechten van de schuldeisers.
Wie kan er hulp krijgen van de KOIM?
De KOIM kan hulp bieden aan alle ondernemingen die met financiële moeilijkheden kampen. Dit kunnen zowel kleine als grote ondernemingen zijn, van eenmanszaken tot grote multinationals. De KOIM kan ook hulp bieden aan stichtingen en verenigingen, zelfs indien zij geen economisch doel nastreven.
Het is niet van belang of de onderneming in moeilijkheden verkeert door een eigen fout, door externe factoren, of door een combinatie van beide. De KOIM is er om te helpen en te begeleiden, ongeacht de oorzaak van de financiële problemen.
Als je als ondernemer met financiële problemen zit, aarzel dan niet om contact op te nemen met de KOIM. De kamer kan je helpen om de situatie te overzien, een plan te maken en je rechten te beschermen.
De KOIM is een belangrijke hulpbron voor ondernemingen in moeilijkheden. De kamer heeft de expertise en de middelen om ondernemingen te helpen om hun financiële problemen te overwinnen en hun activiteiten voort te zetten.
Het CEd Relance, voorheen het Centrum voor Ondernemingen in Moeilijkheden (COm), is een andere organisatie die hulp kan bieden aan ondernemingen in moeilijkheden. Dit centrum kan je adviseren over de verschillende mogelijkheden om je financiële problemen op te lossen en kan je helpen met het vinden van de juiste oplossing.
De KOIM is een belangrijke hulpbron voor ondernemingen in moeilijkheden. De kamer kan je helpen om de situatie te overzien, een plan te maken en je rechten te beschermen.
Bekijk ook
ZZP'er: Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
ZZP'er: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel: Wat je moet weten >>
Kamer van Koophandel inschrijven: Kosten voor zzp'ers
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel: Kosten en procedures >>
Inschrijven als ZZP'er bij de Kamer van Koophandel: Stappenplan
Zo schrijf je je in als ZZP'er bij de Kamer van Koophandel >>
Eigen Horeca Onderneming Starten: Een Stappenplan
Horeca Onderneming Starten: Van Idee Tot Realiteit >>
Maaltijd compleet franchise: start je eigen cateringbedrijf
Maaltijd Compleet Franchise: Een succesvolle formule voor jouw cateringzaak >>