Reistijd als ZZP'er: Wat is de regelgeving?

De basis⁚ Reistijd is doorgaans geen werktijd

Voor ZZPers wordt reistijd doorgaans niet als werktijd beschouwd, tenzij dit specifiek is opgenomen in de overeenkomst met de opdrachtgever. Dit betekent dat je als ZZPer in de meeste gevallen geen recht hebt op betaling voor de tijd die je onderweg bent naar een klant of opdracht. Reistijd in de vorm van woon-werkverkeer valt niet onder werktijd, omdat je niet op reis bent in opdracht van je baas. Een zakelijke reis daarentegen valt dus wél onder werktijd.

Factureren van reistijd⁚ Opties voor ZZPers

Je kan je reistijd op verschillende manieren factureren. De meest gebruikelijke optie is om reistijd als extra werktijd te factureren, zodat de gereisde uren worden vergoed tegen (een deel van) je uurtarief. Vaak is dit 50% van het normale tarief, maar meer of minder mag ook. Handig als je vaak doorwerkt in de trein. Een andere optie is om reiskostenvergoeding te vragen voor woon-werkverkeer. Dit is vooral relevant als je met de trein naar de klant op locatie reist. Je kan ook je reiskosten in je uurtarief verwerken, ze apart op de factuur zetten, of een percentage van je normale uurtarief voor reistijd rekenen. Wat je kiest, hangt af van de afspraken die je maakt met je opdrachtgever.

Uitzonderingen⁚ Wanneer reistijd wel als werktijd geldt

Er zijn enkele uitzonderingen waarbij reistijd wel als werktijd kan worden beschouwd. Als je bijvoorbeeld tijdens je reis werkt, bijvoorbeeld door te telefoneren met klanten of e-mails te beantwoorden, dan kan deze tijd als werktijd worden gezien. Ook als je een zakelijke reis maakt, bijvoorbeeld naar een congres of een netwerkbijeenkomst, dan wordt de reistijd meestal als werktijd beschouwd. Het is belangrijk om met je opdrachtgever afspraken te maken over wat er precies onder werktijd valt, om misverstanden te voorkomen.

Het urencriterium⁚ Belangrijk voor ZZPers

Het urencriterium is een belangrijke factor voor ZZPers. Om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, moet je minimaal 1225 uur per jaar aan je onderneming besteden. Dit betekent dat je een urenregistratie bij moet houden om te kunnen aantonen dat je aan het urencriterium voldoet. Het urencriterium geldt alleen als je 50% van je werktijd aan je onderneming hebt besteed. Het urencriterium is dus een belangrijke factor om te bepalen of je recht hebt op fiscale voordelen als ZZPer.

Bekijk ook

Reistijd als werktijd ZZP: Is het aftrekbaar?

Reistijd als werktijd ZZP: Wanneer is het aftrekbaar? >>

Urencriterium ZZP: Reistijd en Werkuren

Reistijd als ZZP'er: Is dit mee te rekenen in het urencriterium? >>

Reistijd Doorberekenen ZZP: Regels & Tips voor Facturering

Hoe reken je reistijd door als ZZP'er? Ontdek de regels & tips voor facturering. >>

VCN Samen Ondernemen: Voordelen en Mogelijkheden

Samen Ondernemen met VCN: Kansen voor ZZP'ers >>

Uitstel inkomstenbelasting voor ondernemers: Is het mogelijk?

ZZP'er? Inkomstenbelasting uitstellen: Uw opties >>