Alles over de inkomstenbelasting voor zzp'ers in 2019: tarieven, aftrekposten en aangifte.

Inleiding

Als zelfstandige ondernemer (zzp) moet je jaarlijks aangifte inkomstenbelasting doen over je winst uit onderneming. Voor het jaar 2019 moest deze aangifte uiterlijk voor 1 mei 2020 worden ingediend. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over de aangifte inkomstenbelasting voor zzp'ers in 2019, inclusief de benodigde informatie, tips en belangrijke deadlines.

Wanneer moet je aangifte doen?

De aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2019 moest uiterlijk voor 1 mei 2020 worden ingediend. Dit betekent dat je als zzp'er in 2020 de inkomstenbelasting moest betalen over de winst die je in 2019 hebt gemaakt. De aangifte inkomstenbelasting 2019 kan bij RFB administratiekantoor al in februari gedaan worden.

De Belastingdienst stuurt je in de regel een brief als je aangifte moet doen. Heb je geen bericht gehad, dan kun je tot 5 jaar terug aangifte doen. In 2024 kun je dus nog aangifte doen over 2019.

De aangifte inkomstenbelasting over 2019 moet weer gedaan worden. Het is niet persé een heel populair onderwerp. Ik durf te wedden dat een heel aantal ondernemers deze mail niet eens heeft geopend vanuit de gedachte nu even niet! Haha. Ik begrijp dat helemaal.

Dan zal de motivatie een stuk hoger liggen om je aangifte inkomstenbelasting 2019 te doen dan bij een gemiddelde ondernemer, die vaak nog een bedrag moet betalen.

Vervolgens komt de algemene heffingskorting (2019) die van het belastbaar inkomen afgaat. Aangezien het belastbaar inkomen 17.713 is, is de algemene heffingskorting 2.418. De netto winst na aftrek van de algemene heffingskorting is dus 15.295.

In principe moet je, net zoals wanneer je in loondienst werkt, elk jaar voor 1 mei je aangifte inkomstenbelasting indienen. Maar je mag als zzper, net als werknemers, uitstel van betaling aanvragen.

Als je echt niet in staat bent om de aangifte op tijd in te dienen, vraag dan voor 1 mei uitstel aan via de site van de Belastingdienst.

Wat moet je doen om aangifte te doen?

De aangifte inkomstenbelasting doe je online via de website van de Belastingdienst. Dit gaat via het portaal van de Belastingdienst⁚ Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je kunt ook gebruik maken van de aangifte-app, die je kunt downloaden in de App Store of Google Play.

Je aangifte bestaat uit twee delen⁚ een privédeel en een zakelijk deel. Het privédeel van je aangifte is al voor je ingevuld. Je hoeft alleen het zakelijke deel in te vullen.

Voor de opgave van je inkomstenbelasting moet je je jaarwinst vaststellen. Daarop kan je nog een aantal aftrekposten toepassen, wat er overblijft is je belastbaar inkomen. Vervolgens betaal je belasting zoals iedere Nederlander. Voor 1 mei is het voor zzpers weer aan de orde De aangifte inkomstenbelasting, afgekort met IB. Bekijk tips en voorbeeld van aangifte inkomstenbelasting

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting bent u verplicht uw aangifte digitaal te doen. U kunt aangifte doen op 1 van de volgende manieren⁚ via Mijn Belastingdienst, via de Belastingdienst app of met behulp van een erkende softwareleverancier.

Je kunt via de website van de Belastingdienst aangifte doen. Vaak kan dat ook via de aangifte-app. Vooral als je niets hoeft te veranderen aan de vooraf ingevulde gegevens, is de app een handige tool.

Als zzper aan de slag en ... per mail naar Kubus (Kubus maakt btw-aangifte) Per jaar gegevens aan Kubus (in ordner of digitaal en IB-gegevens) Kubus maakt jaargegevens voor aangifte Kubus maakt ...

Uw aangifte inkomstenbelasting doet u op Mijn Belastingdienst of met de aangifte app. Lees meer. Belastingdienst Nederland.

Wil je als zzper zelf je inkomstenbelasting te doen? Lees dan onze blog met alle regelingen voor zzpers, inclusief een rekenvoorbeeld!

Aangifte doen via internet, de aangifte-app of op papier Je kunt via de website van de Belastingdienst aangifte doen. Vaak kan dat ook via de aangifte-app.

Welke informatie heb je nodig voor de aangifte?

Om je aangifte inkomstenbelasting 2019 te doen, heb je een aantal belangrijke documenten en gegevens nodig. Zorg ervoor dat je de volgende informatie bij de hand hebt⁚

  • Je BSN-nummer.
  • Je bankrekeningnummer.
  • Je omzetgegevens, inclusief de btw-bedragen.
  • Je zakelijke kosten, zoals huur, energie, internet, telefoon, verzekeringen, abonnementen, vervoer en zakelijke uitgaven.
  • Je administratie, inclusief je facturen, bankafschriften en bonnetjes.
  • Je privé-inkomsten, zoals loon, rente en dividend.
  • Je privé-uitgaven, zoals hypotheekrente, studiekosten en giften.

Het is belangrijk om je administratie goed te ordenen en te bewaren. Bewaar je facturen en bonnetjes minimaal 5 jaar, want de Belastingdienst kan je hiernaar vragen. Zorg er ook voor dat je een duidelijk onderscheid maakt tussen je zakelijke en privé-uitgaven.

In uw aangifte vermeldt u uw winst uit onderneming. Daarnaast vult u de inkomsten en aftrekposten in die u als privépersoon hebt, zoals hypotheekrente, .;.

Alszzper betaal je belasting na het indienenaangifte inkomstenbelasting. middot; Als je al een voorlopige aanslag hebt wordt dat verrekend met elkaar. middot; Je dient de...

Hebt u een onderneming? Dan moet u de winst uit uw onderneming in uw aangifte inkomstenbelasting vermelden. Lees meer.

Alles wat je bij de hand moet houden over belastingtarieven, belastingschijven, inkomstenbelasting en belastingaangifte doen⁚ je vindt het hier.

Ben je zzper en ga je aangifte inkomstenbelasting doen over 2020? Check dan eerst onze tips.

In uw aangifte vermeldt u uw winst uit onderneming. Daarnaast vult u de inkomsten en aftrekposten in die u als privépersoon hebt, zoals hypotheekrente, ...

Belangrijke tips voor je aangifte

Om ervoor te zorgen dat je aangifte inkomstenbelasting 2019 zo soepel en nauwkeurig mogelijk verloopt, zijn er een aantal belangrijke tips die je kunt volgen⁚

  • Houd je administratie goed bij. Zorg dat je alle facturen, bonnetjes en bankafschriften netjes bewaart.
  • Maak onderscheid tussen je zakelijke en privé-uitgaven; Dit is belangrijk om te bepalen welke kosten je kunt aftrekken van je winst.
  • Maak gebruik van de verschillende aftrekposten. Als zzp'er kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de aftrek voor scholingskosten. Zorg ervoor dat je van alle aftrekposten die voor jou van toepassing zijn, gebruik maakt.
  • Controleer je aangifte zorgvuldig. Voordat je je aangifte verzendt, controleer je deze goed op fouten.
  • Dien je aangifte op tijd in. De deadline voor de aangifte inkomstenbelasting 2019 was 1 mei 2020.
  • Vraag tijdig uitstel aan. Ben je niet in staat om je aangifte op tijd in te dienen? Vraag dan tijdig uitstel aan bij de Belastingdienst.
  • Maak gebruik van een belastingadviseur. Twijfel je over bepaalde zaken of heb je hulp nodig bij het invullen van je aangifte? Neem dan contact op met een belastingadviseur.

Met deze tips zorg je ervoor dat je je aangifte inkomstenbelasting 2019 correct en op tijd indient.

Welke belastingen betaal je als zzper? Welke tips zijn er voor je aangifte inkomstenbelasting en btw? Bekijk de checklist belastingen voor zzpers. ... aanslag gemeentelijke belastingen).

Belastingaangifte als zzper? Wij geven antwoord⁚ Welke zakelijke posten mag ik aftrekken? Heb je belastingtips? Voldoe ik aan het urencriterium? Lees hier!

Mar 11, 2021... Belastingaangifte doen is een vervelende, maar noodzakelijke taak. Als ondernemer kun je er verschillende voordelen uithalen die vaak over...

Conclusie

De aangifte inkomstenbelasting is een belangrijke taak voor elke zzp'er; Het is belangrijk om je aangifte goed te doen, zodat je niet te veel belasting betaalt.

In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie over de aangifte inkomstenbelasting 2019 voor zzp'ers besproken. We hebben behandeld wanneer je aangifte moet doen, wat je moet doen om aangifte te doen, welke informatie je nodig hebt voor de aangifte en belangrijke tips voor je aangifte.

We hopen dat je met deze informatie je aangifte inkomstenbelasting 2019 goed kunt invullen.

Heb je toch nog vragen? Neem dan contact op met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Alles wat je moet weten over inkomstenbelasting als zzper. Zorg dat je goed voorbereid bent voor je aangifte.

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting? En kunt u gebruikmaken van bepaalde aftrekposten? Check het met dit hulpmiddel.

In principe moet je, net zoals wanneer je in loondienst werkt, elk jaar voor 1 mei je aangifte inkomstenbelasting indienen. Maar je mag als zzper, net als ...

Als zzper betaal je belasting na het indienen aangifte inkomstenbelasting. Als je al een voorlopige aanslag hebt wordt dat verrekend met elkaar. Je dient ...

In uw aangifte vermeldt u uw winst uit onderneming. Daarnaast vult u de inkomsten en aftrekposten in die u als privépersoon hebt, zoals hypotheekrente, ...

Hebt u een onderneming? Dan moet u de winst uit uw onderneming in uw aangifte inkomstenbelasting vermelden. Lees meer.

Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren.

Alles wat je bij de hand moet houden over belastingtarieven, belastingschijven, inkomstenbelasting en belastingaangifte doen⁚ je vindt het hier.

Ben je zzper en ga je aangifte inkomstenbelasting doen over 2020? Check dan eerst onze tips.

Uwaangifte inkomstenbelasting doet u op Mijn Belastingdienst of met deaangifte app. Lees meer. Belastingdienst Nederland.

Bekijk ook

Schijventarief Inkomstenbelasting 2019: Wat betaal je?

Inkomstenbelasting 2019: Alles over het schijventarief voor ZZP'ers >>

Bezwaar inkomstenbelasting 2019: hoe doe je dat?

Bezwaar inkomstenbelasting 2019: alles wat je moet weten >>

Berekening Inkomstenbelasting 2019: Alles wat je moet weten

Berekening Inkomstenbelasting 2019: Eenvoudige uitleg en tips voor ZZP'ers >>

Inkomstenbelasting 2019 berekenen: een complete gids

Inkomstenbelasting 2019: alles wat je moet weten >>

Freelance Leerkracht Basisonderwijs: Zo vind je werk

De voordelen van freelance lesgeven in het basisonderwijs >>

Freelance naaister gezocht: Vind de perfecte match!

Ben je op zoek naar een freelance naaister? Wij helpen je! >>