Zzp'er: Inkomstenbelasting in termijnen betalen
Inkomstenbelasting in termijnen betalen als zzp'er
Als zzp'er kun je je inkomstenbelasting in termijnen betalen. Dit kan handig zijn als je niet in één keer het volledige bedrag kunt betalen. Je kunt de voorlopige aanslag over het lopende jaar in maximaal 11 termijnen betalen. Het 1e maandbedrag betaal je uiterlijk 1 maand na de datum van je voorlopige aanslag. De volgende betalingen doe je telkens een maand later.
Het aantal termijnen waarin je de belastingaanslag betaalt, hangt af van de datum die op de aanslag staat. Als er na die datum minder dan 2 hele maanden over zijn, dan betaal je de aanslag in één keer. Je krijgt een voorlopige aanslag 2024 met de datum 15 februari 2024. Na de dagtekening zijn er nog 10 hele maanden in het jaar over. Je moet de voorlopige aanslag betalen in 10 gelijke maandelijkse termijnen.
De Belastingdienst biedt ook de mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld als je onverwachts met financiële problemen te maken krijgt. Je kunt 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag als je voldoet aan alle volgende voorwaarden⁚ Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of Zorgverzekeringswet die in meer termijnen mag worden betaald. Het gaat ook niet om een naheffingsaanslag die in meer termijnen mag worden betaald.
Voorlopige aanslag
Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is een schatting van de belasting die je als zzper moet betalen over het lopende jaar. Vervolgens betaal je dit bedrag in termijnen van een maand of per kwartaal. Je kunt vooraf inkomstenbelasting in termijnen betalen of in één keer achteraf. Ken nu de voordelen. Belastingen zijn voor jou als ZZPer een percentage van je bedrijfswinst. Er zou doorgaans geen reden moeten zijn dat je dit niet kan betalen, maar er kunnen uitzonderingen zijn. Je betaalt deze in gelijke maandelijkse termijnen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan. Veel ondernemers denken dat alle ondernemers ook ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit is alleen niet helemaal waar. Als je bijvoorbeeld als zzper werkt of als je een bedrijf hebt ingeschreven in het handelsregister van de KvK, betekent dat niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De keuze voor een bedrijf aan huis kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en btw. Bijvoorbeeld wanneer u de woning gebruikt voor uw bedrijf, kunt u de kosten die u voor de woning maakt, gedeeltelijk aftrekken van de winst die u met uw bedrijf maakt. Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn bij het bepalen of er sprake is van loondienst of zzp. Iedereen moet inkomstenbelasting (IB) betalen over de genoten inkomsten. Er zijn drie boxen waarmee u te maken kunt krijgen bij de IB. Bij elke box uit de inkomstenbelasting horen andere tarieven. Op de website van de Belastingdienst kunt u meer informatie vinden over de verschillende boxen. De mkb-winstvrijstelling is een fiscale regeling waar je als zzper voor in aanmerking komt bij de inkomstenbelasting. Deze aftrekpost voor de belastingen werkt ─ als je winst maakt ౼ altijd in je voordeel. Iedereen die in Nederland woont en inkomsten geniet, betaalt in principe inkomstenbelasting. In Nederland worden de inkomstenbronnen onderverdeeld worden in 3 categorieën. Deze 3 categorieën worden boxen genoemd⁚ Box 1, Box 2 en Box 3.
Betalingsregeling aanvragen
Bij de belastingdienst kun je een betalingsregeling aanvragen. De Belastingdienst moet uw aangifte binnen 3 jaar verwerken. U kunt 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag als u voldoet aan alle volgende voorwaarden⁚ Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of Zorgverzekeringswet die in meer termijnen mag worden betaald. Het gaat ook niet om een naheffingsaanslag die in meer termijnen mag worden betaald. Als je de aangifte inkomstenbelasting niet ineens kunt betalen heb je de optie om een 4 maanden kort uitstel van betaling aan te vragen. U kunt vanaf 1 maart aangifte inkomstenbelasting doen. Uw aangifte moet vóór de datum die in uw aangiftebrief staat binnen zijn bij de Belastingdienst. Meestal is dat 1 mei. Als dat niet lukt, moet u vóór 1 mei uitstel aanvragen. Een betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden. Wil je een betalingsregeling treffen? Het gaat niet om een voorlopige aanslag die in meer dan 1 termijn mag worden betaald. U kunt de voorlopige aanslag over het lopende jaar in maximaal 11 termijnen betalen. U kunt de voorlopige aanslag over het lopende jaar in maximaal 11 termijnen betalen; Een betalingsregeling met de Belastingdienst duurt maximaal 12 maanden. Deze periode geldt vanaf de datum dat u de regeling heeft gekregen. Of hebt u meer tijd nodig om de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. De betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden vanaf de datum waarop u de regeling hebt gekregen.
Uitstel van betaling
Krijgt u een belastingaanslag van de Belastingdienst? En kunt u deze niet betalen? Dan kunt u mogelijk uitstel van betaling krijgen. Heb je corona belastingschulden en kun je die niet binnen de termijn van 5 jaar terugbetalen? Ook dan is het zinvol om de mogelijkheid van kwijtschelding te onderzoeken. De staatssecretaris van Financiën heeft medegedeeld dat de Belastingdienst die verzoeken in de periode augustus 2022 tot en met augustus 2024 soepeler beoordeelt. Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling vragen met het formulier Verzoek betalingsregeling voor particulieren. Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Kom in actie. Lees wat u kunt doen om uitstel of een regeling aan te vragen. Het belangrijkste⁚ kom direct in actie en wacht niet tot het zichzelf oplost! Dat gebeurt helaas niet. Er zijn een aantal stappen die je kunt doorlopen als je als zzper uitstel van betaling bij de Belastingdienst wilt. Heb je een aanslag van de Belastingdienst die je momenteel niet kunt betalen? U vindt alle situaties waarin u uitstel van betaling kunt krijgen op de website van de Belastingdienst. Als je de aanslag niet ineens kunt betalen heb je de optie om een 4 maanden kort uitstel van betaling aan te vragen. De fiscus biedt hiervoor meerdere oplossingen om u hierin tegemoet te komen, in de vorm van betalingsregelingen. Hulp nodig? Bel ons. U kunt 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de aanslag als u voldoet aan alle volgende voorwaarden⁚ Het gaat niet om een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of Zorgverzekeringswet die in meer termijnen mag worden betaald. Het gaat ook niet om een naheffingsaanslag die in meer termijnen mag worden betaald.
Bekijk ook
Inkomstenbelasting in Termijnen Betalen: Mogelijkheden voor ZZP'ers
Belasting Betalen als ZZP: Termijnen en Regelingen >>
ZZP'er: inkomstenbelasting in termijnen betalen
ZZP'er: betaalmogelijkheden voor je inkomstenbelasting >>
Inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen in termijnen betalen
Belastingen en premies in termijnen betalen: Zo doe je dat >>
Geen inkomen als ZZP'er: Wat nu?
ZZP'er zonder inkomen: Tips en oplossingen >>
Reiskosten aftrekken in uw belastingaangifte: wat is mogelijk?
Reiskosten aftrekken: alles wat u moet weten over uw belastingaangifte >>