Inkomensverklaring hypotheek ZZP: Alles wat je moet weten

Waarom een inkomensverklaring?

Voor het aanvragen van een woninghypotheek heb je als ondernemer steeds vaker een inkomensverklaring ondernemer nodig. Dit is omdat banken bij een hypotheekaanvraag voor zzp'ers meer zekerheid willen hebben over jouw inkomen. De verklaring geeft het toetsinkomen aan en kan gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag. Met een inkomensverklaring kun je een woning financieren met een waarde van...

Wat zit er in de inkomensverklaring?

De inkomensverklaring geeft het toetsinkomen aan en kan gebruikt worden bij de hypotheekaanvraag. De verklaring is zes maanden geldig en kost gemiddeld 250 euro. Zo ziet een inkomensverklaring eruit⁚

  • Jouw persoonlijke gegevens⁚ naam, adres, geboortedatum en BSN.
  • Informatie over je onderneming⁚ naam, KvK-nummer, bedrijfsvorm en branche.
  • Toetsinkomen⁚ Dit is het inkomen dat de bank gebruikt om de hoogte van je hypotheek te bepalen. Het toetsinkomen wordt berekend op basis van je gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren.
  • Prognose voor de toekomst⁚ De inkomensverklaring bevat ook een prognose voor de toekomstbestendigheid van je inkomen. Dit is belangrijk voor de bank om te beoordelen of je de hypotheeklasten ook in de toekomst kunt blijven betalen.
  • Aanvullende informatie⁚ De inkomensverklaring kan ook aanvullende informatie bevatten, zoals een beschrijving van je onderneming, een overzicht van je belangrijkste klanten en een begroting voor de komende jaren.

De inkomensverklaring is een belangrijk document voor zzp'ers die een hypotheek willen aanvragen. Het is belangrijk om de verklaring zorgvuldig te laten opstellen en te controleren op fouten.

Wie stelt de inkomensverklaring op?

Een inkomensverklaring kun jij of je hypotheekadviseur bij vier partijen opvragen. Afhankelijk van je situatie vraagt de gekozen partij je een aantal documenten aan te leveren, waaronder jaarrekeningen en IB-aangiftes. Welke documenten je moet aanleveren, zie je bij de aanvraag van de inkomensverklaring. Hieronder vind je een overzicht van de partijen die inkomensverklaringen voor zzp'ers opstellen⁚

  • Hypotheekverstrekkers⁚ Sommige hypotheekverstrekkers stellen zelf inkomensverklaringen op. Dit is vaak het geval bij banken die gespecialiseerd zijn in hypotheken voor zzp'ers.
  • Hypotheekadviseurs⁚ Hypotheekadviseurs kunnen ook inkomensverklaringen voor je aanvragen. Dit is een handige optie als je niet weet waar je moet beginnen of als je hulp nodig hebt bij het verzamelen van de benodigde documenten.
  • Onafhankelijke partijen⁚ Er zijn ook onafhankelijke partijen die inkomensverklaringen voor zzp'ers opstellen. Deze partijen zijn gespecialiseerd in het beoordelen van de financiële situatie van zzp'ers en het opstellen van een inkomensverklaring die voldoet aan de eisen van de banken. Een voorbeeld hiervan is Inkomensverklaringondernemer.nl.
  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG)⁚ De NHG biedt een inkomensverklaring voor zzp'ers aan. Dit is een handige optie als je een hypotheek met NHG wilt aanvragen.

De keuze voor een partij die je inkomensverklaring opstelt, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en de eisen van de bank. Het is belangrijk om te kiezen voor een partij die betrouwbaar is en ervaring heeft met het opstellen van inkomensverklaringen voor zzp'ers.

Wat heb je nodig voor de aanvraag?

De benodigde documenten voor de aanvraag van een inkomensverklaring voor zzp'ers variëren per partij. Over het algemeen heb je de volgende documenten nodig⁚

  • Kopie identiteitsbewijs⁚ Dit is nodig om je identiteit te verifiëren.
  • Kopie KvK-inschrijving⁚ Dit document bewijst dat je een geregistreerd bedrijf hebt.
  • Jaarrekeningen⁚ De banken kijken naar de cijfers op je balansrekening om een inschatting te maken of je ook in de toekomst voldoende inkomsten hebt om je hypotheek te betalen. Met deze cijfers bepaalt de bank de solvabiliteit- en de liquiditeitsratio van jouw onderneming.
  • IB-aangiftes⁚ Dit zijn de aangiftes die je jaarlijks doet bij de Belastingdienst. De IB-aangiftes geven inzicht in je inkomen en winst.
  • Overzicht bankrekening⁚ Dit geeft inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Sommige partijen vragen om aanvullende documenten, zoals een prognose voor de toekomst, een begroting voor de komende jaren of een beschrijving van je onderneming. Het is belangrijk om te controleren welke documenten je precies nodig hebt voordat je de aanvraag indient.

Het is verstandig om je boekhouding op orde te hebben voordat je een inkomensverklaring aanvraagt. Zo voorkom je dat je extra tijd kwijt bent aan het verzamelen van de benodigde documenten.

Hoeveel kost een inkomensverklaring?

De kosten van een inkomensverklaring voor zzp'ers variëren per partij. Gemiddeld kost een inkomensverklaring 250 euro. Er zijn echter ook partijen die een inkomensverklaring gratis aanbieden. Vaak is er dan wel een minimum inkomen vereist, of ben je verplicht om een hypotheek af te sluiten bij de partij die de inkomensverklaring gratis aanbiedt.

Het is belangrijk om te vergelijken wat de verschillende partijen voor een inkomensverklaring vragen. Let daarbij ook op de voorwaarden die aan de inkomensverklaring verbonden zijn. Zo kan het zijn dat je een inkomensverklaring alleen kunt aanvragen als je een hypotheek bij een bepaalde bank wilt afsluiten.

Naast de kosten van de inkomensverklaring zelf, kunnen er ook extra kosten zijn, zoals de kosten voor het verzamelen van de benodigde documenten. Het is verstandig om deze kosten mee te nemen in je budgettering.

Wil je zeker weten wat de kosten van een inkomensverklaring zijn? Neem dan contact op met de partij die de inkomensverklaring opstelt.

Bekijk ook

Inkomensverklaring ZZP: Hoe krijg je deze?

Heb je een inkomensverklaring nodig als ZZP'er? Ontdek hoe je deze kunt aanvragen en wat je nodig hebt. >>

Inkomensverklaring ZZP aanvragen: Eenvoudige Stappen & Tips

Hoe Vraag je een Inkomensverklaring Aan als ZZP'er? >>

Inkomensverklaring ondernemer: Vraag deze aan bij het Raadhuis

Inkomensverklaring ondernemer: Alles wat je moet weten >>

Goedkoopste AOV voor ZZP'ers: vind de beste deal

AOV voor ZZP'ers: bescherm je inkomen tegen risico's >>

Kosten leaseauto ZZP: Aftrekposten en besparingen

Kosten leaseauto ZZP: Zo profiteer je van fiscale voordelen >>