Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: We helpen je met je aangifte

Waarom professionele hulp?

De belastingaangifte voor zzpers is complexer dan de aangifte van particulieren. Als je net als zzp gestart bent of niet weet van welke aftrekposten je gebruik mag maken, is het slim om de hulp van een belastingadviseur in te schakelen.

Wie kan je helpen?

Zzpers kunnen op verschillende vlakken belasting advies vragen. Adviseurs doen veel meer dan alleen hulp aanbieden bij de belastingaangifte van zzpers. Je kunt bij een belastingconsulent onder andere terecht voor belastingadvies over je inkomsten-, omzet-, of loonbelasting.

U kunt uw aangifte zelf doen. Maar als u dat niet wilt of hulp bij uw belastingaangifte wilt, kunt u uw aangifte door iemand anders laten doen. Bijvoorbeeld door uw boekhouder, accountant, belastingadviseur of een salarisbureau. Uw aangifte wordt dan met software gedaan.

Betaalbare hulp bij het invullen van uw belastingaangifte ondernemer? Bij ons bent u aan het juiste adres. Wij verzorgen de administratie en bijkomende belastingzaken voor veel ZZPers en MKB-ondernemers in Nederland.

Belastingtips helpt ZZPers en startende ondernemers; Tip⁚ maak een afspraak met één van onze adviseurs voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij ons op kantoor. Wij bespreken dan met u de knelpunten en maken graag afspraken over een langdurige relatie.

Online voorziening maakt aangifte inkomstenbelasting voor zzpers en starters makkelijker. Het is weer aangiftetijd. Oók voor ondernemers. De Belastingdienst helpt hen daarbij⁚ met de nieuwe online Aangiftehulp Inkomstenbelasting, speciaal voor ondernemers.

Belastingaangifte voor ZZPers⁚ een complex proces

De belastingaangifte voor ondernemers is misschien niet je favoriete taak. Moet je het daarom maar uitbesteden? Niet per se. Met de juiste informatie is het helemaal niet zo moeilijk om zelf je zakelijke belastingaangifte te doen.

Inkomstenbelasting is belasting die elke Nederlander jaarlijks betaalt over zijn of haar verdiende inkomen. Je doet hiervoor voor 1 mei aangifte. Ondernemers betalen de belasting over de nettowinst van hun bedrijf.

Daarom is het belangrijk je jaarwinst vast te stellen. Dit is simpel gezegd de omzet van je bedrijf min de kosten. Bij het bedrag waarover belasting wordt geheven tellen inkoop, onkosten, afschrijving en aftrekposten dus niet mee. Zo betaal je elk jaar als zzper inkomstenbelasting over je winst.

Aangifte doen voor de inkomstenbelasting werkt anders voor zelfstandige ondernemers dan voor particulieren. Dat komt omdat de belastingregels anders zijn. Als je zzper bent, ben je niet automatisch een ondernemer voor de Belastingdienst.

Vooral starters maken vaak de fout door te denken dat als je btw afdraagt, je ook direct ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Daarom is het belangrijk om dit als eerst te checken voordat je aangifte van je inkomstenbelasting gaat doen.

Aftrekposten en fiscale regelingen

Als ondernemer betaal je inkomstenbelasting over je gemaakte winst. Als de Belastingdienst jou ziet als ondernemer, dan wordt er een onderscheid gemaakt tussen 3 soorten inkomstenboxen⁚

Je belastbare gemaakte winst bereken je door alle inkomsten van je bedrijf op te tellen uit de 3 boxen en hierna alle gemaakte kosten voor je bedrijf eraf te trekken. Het bedrag dat je overhoudt is de winst uit je onderneming. Als zzper mag je van deze winst vaak nog een aantal fiscale aftrekposten aftrekken.

De Belastingdienst let hierbij op verschillende criteria, zoals⁚

Als je op de meeste punten ja zegt, dan word je waarschijnlijk als ondernemer voor de inkomstenbelasting gerekend voor de Belastingdienst. Het is hiervoor vooral belangrijk om voldoende klanten te hebben en te voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur . De Belastingdienst heeft een ondernemerscheck waar je een indicatie krijgt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Als je als ondernemer in aanmerking komt voor de Belastingdienst en voldoet aan het urencriterium, dan mag je als zzper vaak nog aftrekposten en fiscale regelingen aftrekken van je gemaakte winst. En dat is voordelig, want je betaalt hierdoor minder inkomstenbelasting. Er zijn veel aftrekposten en regelingen⁚

Zorgverzekeringswet (Zvw)

Als zzper betaal je bij je aangifte inkomstenbelasting ook een bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland is iedereen verplicht deze bijdrage te betalen. Werk je in loondienst, dan regelt je werkgever dit. Als zzper moet je dit ⎯ uiteraard ─ zelf regelen. De bijdrage Zorgverzekeringswet is een inkomensafhankelijke bijdrage voor je ziektekostenverzekering aan de overheid. Deze premie komt bovenop de premie die je al aan je zorgverzekeraar betaalt. Eigenlijk geldt de regel⁚ hoe hoger je inkomen, hoe hoger je bijdrage. Ieder jaar wordt het percentage voor de bijdrage opnieuw vastgesteld.

Het is niet de leukste taak van een zzper, maar iedere Nederlander moet eraan geloven⁚ belasting betalen. Gelukkig zijn er een behoorlijk aantal fiscale (starters) voordelen voor ondernemers. Op de volgende onderdelen kun je belastingvoordeel halen.

Veel zzpers laten hun aangifte opstellen door een boekhouder of adviseur. Loop de aangifte wel altijd helemaal na. Controleer of je boekhouder alle kosten goed heeft berekend. Check of hij de ondernemersregelingen goed heeft toegepast.

Als zzper kunt u ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn en profiteren van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Lees hoe u uw winst, resultaat en aangifte regelt en hoe de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd.

Bekijk ook

Gratis hulp bij aangifte inkomstenbelasting: Zo doe je dat!

Gratis hulp bij aangifte inkomstenbelasting: Tips en tricks >>

Hulp bij Aangifte Inkomstenbelasting voor Ondernemers: Vind de Juiste Ondersteuning

Aangifte Inkomstenbelasting voor Ondernemers: Efficiënt en Correct >>

Hulp nodig met uw aangifte inkomstenbelasting?

Aangifte inkomstenbelasting ZZP: deskundige hulp en ondersteuning >>

Hulp Bij Aangifte Inkomstenbelasting ZZP: Vind de beste ondersteuning

Hulp Bij Aangifte Inkomstenbelasting ZZP: Vind de beste ondersteuning >>

Thuiswerk inpakken als ZZP'er: alles wat je moet weten

Thuiswerk inpakken: hoe start je als ZZP'er met inpakken? >>

Uitschrijven KVK ZZP: hoe doe je dat?

Hoe schrijf je je ZZP-onderneming uit bij de Kamer van Koophandel? Volg deze stappen! >>