Zzp'er en Pensioen: Hoeveel mag je opbouwen?
Zzp'er en Pensioen⁚ Hoeveel mag je opbouwen?
Als zzp'er bouw je meestal geen pensioen op via een werkgever (een aantal beroepsgroepen kent een verplichte deelname aan een beroepspensioenfonds). U moet dus zelf uw pensioen regelen. Dit kunt u doen door te sparen op een spaarrekening. Op dit moment is de spaarrente nog vrij laag en betaalt u vermogensrendementsheffing over het bedrag (box 3). U kunt ook kiezen voor beleggen. Dit kan rendement‚ maar ook verlies met zich meebrengen. Door pensioen op te bouwen via Pensioenaanvulling spaart of belegt u op een speciale rekening met mogelijk belastingvoordeel. U mag de inleg voor uw aanvullend pensioen belastingvrij inleggen.
De AOW
Zodra je met pensioen gaat is de AOW-uitkering een mooi basisinkomen. In de meeste gevallen is deze uitkering wel lager dan het inkomen dat je als zzp'er verdiende. Om deze daling in inkomen zoveel mogelijk op te vangen‚ is het verstandig om al op tijd te beginnen met het opbouwen van een aanvullend pensioen. Als je als zzp'er je hele leven in Nederland hebt gewoond en gewerkt‚ heb je recht op volledige AOW. Per 1 januari 2024 bedraagt de AOW 1.541‚53 bruto per maand voor een alleenstaande. Ofwel 1;166‚11 netto zonder loonheffingskorting. Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Je zet dan geld apart op een spaarrekening‚ of belegt in aandelen‚ obligaties‚ beleggingsfondsen of vastgoed. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld.
Als je dit inkomen vanaf AOW-leeftijd 20 jaar wenst te ontvangen is er een kapitaal op de AOW-datum nodig van 540.000‚-! (Ook hier stellen we voor het gemak de inflatie gelijk aan de renteopbrengsten over de uitkeringen). Bij een leeftijd van 34 jaar‚ een opbouwperiode van 33 jaar en een gemiddeld rendement op de inleg van 5 betekent dit een maandelijkse inleg van 550‚-. Bij 34 jaar‚ een opbouwperiode van 25 jaar en een gemiddeld rendement op de inleg van 5 betekent dit een maandelijkse inleg van 740‚-.
Pensioen opbouwen als zzp'er
Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden om jouw pensioen als zzp'er op te bouwen. Hoeveel je moet sparen is onder andere afhankelijk van⁚ de leeftijd waarop je begint‚ het gewenste pensioeninkomen‚ het rendement dat je op je spaargeld of beleggingen kunt behalen en de kosten van levensonderhoud in de toekomst. Het kapitaal dat je bij elkaar kunt sparen is grotendeels afhankelijk van de leeftijd waarop je begint. Sparen vanaf je 25e levert veel meer op dan sparen vanaf je 50e of later. Dat komt door het rendement op rendement dat je opbouwt gedurende de jaren. Je kunt zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Je zet dan geld apart op een spaarrekening‚ of belegt in aandelen‚ obligaties‚ beleggingsfondsen of vastgoed. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld.
Je kunt als zelfstandig ondernemer pensioen opbouwen door op een spaarrekening te sparen. Dit geld hoef je niet per se voor je pensioen te gebruiken. En kun je het ook weer opnemen wanneer je wilt. Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Je zet dan geld apart op een spaarrekening‚ of belegt in aandelen‚ obligaties‚ beleggingsfondsen of vastgoed. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld.
Hoeveel moet je sparen?
Een vuistregel voor het inkomen dat u nodig heeft wanneer u stopt met werken‚ is 70% van uw laatst verdiende bruto salaris voordat u met pensioen ging. Dit komt omdat u dan vaak al de hypotheek heeft afgelost en de eventuele kinderen al uit huis zijn. Iedere situatie is anders‚ en daarom geldt er niet 1 regel voor iedereen. Kijk dus naar uw kosten‚ uitgaven en uw persoonlijke wensen. Als je vanaf de AOW-datum daar netto 90% van 2.745‚- per maand van over wilt overhouden‚ dan heb je ongeveer 32.940‚- netto‚ en bruto ongeveer 40.000‚- per maand nodig om je vaste lasten te kunnen betalen.
Als je als zzp'er je hele leven in Nederland hebt gewoond en gewerkt‚ heb je recht op volledige AOW. Per 1 januari 2024 bedraagt de AOW 1.541‚53 bruto per maand voor een alleenstaande. Ofwel 1.166‚11 netto zonder loonheffingskorting. Zo werkt pensioen voor zzpers. Als zzper bouw je niet standaard pensioen op. Je krijgt dan misschien wel AOW‚ maar das geen vetpot. Slim dus om zelf extra pensioen op te bouwen. In het kort. Als zzper moet je zelf pensioen opbouwen. Je hebt wel recht op AOW. Je kiest als zzper zelf hoeveel pensioen je extra wilt opbouwen. De opbouw van de fiscale oude dagsreserve (FOR) is gestopt per 1 januari 2023. U kunt de opgebouwde oudedagsreserve onderbrengen in een ander pensioenproduct. Of u laat de opgebouwde oudedagsreserve staan. Pensioen voor zzpers. Als zzper heb je gewoon recht op AOW‚ als je in Nederland hebt gewoond of gewerkt. Wil je een hoger pensioen?Zzpers moeten zelf eenpensioen opbouwen. Jepensioen is je inkomen dat je krijgt als je stopt met werken. Onderpensioen voorzzpers valt⁚ De AOW. Dit is een...
Flexibel pensioen opbouwen
U werkt voor uzelf en misschien wisselt de hoogte van uw inkomen daardoor af en toe. Dan heeft u een manier nodig om flexibel te sparen voor uw pensioen. Sparen en beleggen met de Pensioenaanvulling geeft u de keuze om te bepalen wanneer en hoeveel geld u stort (binnen uw jaarruimte/reserveringsruimte). Zelfstandigen mogen nu jaarlijks maximaal 13% van hun bruto inkomen (boven de AOW-franchise en tot iets meer dan een ton) belastingvrij in een pensioenregeling storten‚ een lijfrente in dit geval. Voor werknemers bij een pensioenfonds is dat maximaal 30%. Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Je zet dan geld apart op een spaarrekening‚ of belegt in aandelen‚ obligaties‚ beleggingsfondsen of vastgoed. Het voordeel van zelf sparen of beleggen is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld.
Met een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening kun je sparen voor je pensioen. Dit kan bij een bank‚ beleggingsinstelling of verzekeraar. Je stort eenmalig een bedrag‚ of je betaalt maandelijks een bedrag. Dit geld wordt dan belegd en groeit in de loop der tijd. Je kunt het geld pas opnemen wanneer je met pensioen gaat.
Belastingvoordeel bij pensioenopbouw
In box 3 betaal je boven een bepaald bedrag belasting over je vermogen. In 2024 is dat bedrag 57.000‚- en voor fiscaal partners het dubbele; Je kunt ook pensioen opbouwen door te beginnen met beleggen. Ook dit geld kun je opnemen wanneer je wilt en hoef je niet voor je pensioen te gebruiken. Wanneer u vroeg begint met pensioenopbouw‚ heeft u langer de tijd om te sparen en beleggen. Ook bouwt u hierdoor meer pensioen op vanwege het rente-op-rente-effect⁚ legt u 1.000 in‚ en behaalt u daar 1‚90 rente op‚ maakt dat 1.019. Vervolgens ontvangt u weer 1‚90 rente over 1.019.
Pensioen opbouwen is niets meer dan (fiscaal vriendelijk) een spaarpotje maken voor later. Er zijn allerlei mogelijkheden om dit te doen‚ van het eenvoudige banksparen tot ingewikkelde pensioenconstructies in eigen beheer. Zelf sparen geeft weinig rendement. Zelf beleggen is risicovol. U kunt belastingvriendelijk uw pensioen aanvullen; U spaart of belegt dan op een geblokkeerde rekening. Het geld kunt u pas gebruiken na uw 55e. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een lijfrenterekening (in de volksmond⁚ pensioen) bij BrightPensioen. Je stort geld op een geblokkeerde rekening en wij beleggen dit duurzaam voor jouw pensioen. Ook krijg je hier veelal belastingvoordeel over!
Bekijk ook
Zeker van je pensioen als ZZP'er? Zo bouw je een pensioen op!
Hoeveel pensioen kan ik opbouwen als ZZP'er? >>
Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?
Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>
Reiskostenvergoeding ZZP: Hoeveel kun je claimen?
Hoeveel reiskostenvergoeding mag ik als ZZP'er claimen? >>
Lenen voor ZZP'ers: Vind de beste lening voor jouw bedrijf!
Zzp'er en op zoek naar financiering? Vind de ideale lening voor jouw situatie! >>
Wat is Maatschappelijk Betrokken Ondernemen? Defintie & Voorbeelden
Ontdek de betekenis van maatschappelijk betrokken ondernemen. Inspirerende voorbeelden en tips om aan de slag te gaan. >>