Hoeveel Opdrachtgevers Heb Je Nodig Als ZZP'er?

De mythe van 3 opdrachtgevers

In ZZP-land waart de opvatting dat een zzper minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben om door de belastingdienst als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt.

Waarom meerdere opdrachtgevers belangrijk zijn

Wanneer je één goede klant binnenhaalt‚ voelt het al snel alsof je niets anders meer nodig hebt. En in veel gevallen‚ met goede afspraken‚ zit dit ook goed. Toch zijn er diverse redenen om wél meerdere opdrachtgevers te werven. Voor afwisseling en zekerheid Stel je voor dat je als zzper één grote opdrachtgever hebt en deze besluit om de samenwerking te beëindigen. Dan sta je ineens zonder werk. Met meerdere opdrachtgevers ben je minder afhankelijk van één klant. Je kunt je tijd en energie verdelen over verschillende projecten en klanten‚ wat voor afwisseling zorgt in je werk. Dit kan je werkplezier vergroten en je motivatie hoog houden.

De rol van de Belastingdienst

Veel mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzper. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien. De Belastingdienst kijkt naar andere factoren om te bepalen of je een echte ondernemer bent‚ zoals de mate van zelfstandigheid‚ de risico's die je neemt en de manier waarop je je werk organiseert. Het aantal opdrachtgevers is slechts één van de vele factoren die meewegen.

De praktijk⁚ hoeveel is genoeg?

Hoeveel moeten dat er dan zijn? Ook daar is geen harde eis voor. In de praktijk zien wij dat je best 70 van je omzet bij 1 opdrachtgever mag halen. Zolang je daarnaast nog maar een aantal andere klanten hebt. Het grote nadeel is dat de belastinginspecteurs deze regels zelf mogen interpreteren. De meeste zzpers werken volgens een bepaalde gezagsverhouding‚ wat dus inhoudt dat je moet aantonen dat je meerdere klanten per jaar hebt. In de praktijk zien we dat het prima is dat je ongeveer 70 van je werkbare uren (per week‚ per maand of per jaar) bij één opdrachtgever kunt uitvoeren.

Schijnzelfstandigheid⁚ wat is het en hoe voorkom je het?

Het kabinet wil niet dat zelfstandigen zonder personeel worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in loondienst zou moeten gebeuren. Dat is kort gezegd waar de discussie over schijnzelfstandigheid over gaat. Als zzper ben jij samen met jouw opdrachtgever verantwoordelijk voor afspraken over de werkrelatie. In de praktijk komt het er op neer dat er geen sprake mag zijn van een gezagsverhouding. Je moet zelfstandig je werk kunnen indelen en je moet zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen werkmateriaal en kosten. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet‚ dan kan de Belastingdienst je als schijnzelfstandige beschouwen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je‚ zoals naheffing van belastingen en premies.

Bekijk ook

Hoeveel Opdrachtgevers Moet een ZZP'er Hebben?

ZZP Succes: Hoeveel Opdrachtgevers Heb je Nodig? >>

Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?

Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>

Reiskostenvergoeding ZZP: Hoeveel kun je claimen?

Hoeveel reiskostenvergoeding mag ik als ZZP'er claimen? >>

ZZP in het Engels: Vertaal je ZZP-activiteiten

ZZP in het Engels: Tips voor internationale samenwerking >>

ZZP Uurtarief: Hoeveel moet je rekenen in 2023?

ZZP Uurtarief bepalen: Tips voor het bepalen van jouw tarief >>