Loonbelasting ZZP: Bereken je belastingaanslag

Inkomstenbelasting voor ZZPers

Als ZZPer in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37,10 tot 49,50 over je winst, en 21 BTW over je omzet. Met een omzet van 60.000 en 20.000 aan kosten, is je winst 40.000. Hierover betaal je, uitgaande van het tarief van 36,97, 14.788 aan inkomstenbelasting vóór aftrekposten.

Belastingtarieven voor ZZPers

Zzpers met een inkomen onder de 73.031 betalen het laagtarief van 36,93 procent. Zzpers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50 procent. Dus over iedere euro die ik verdien, betaal ik één van die twee percentages? Nou ౼ nee. Allereerst betaal je deze belasting over je belastbaar inkomen en niet over je winst.

In ons rekenvoorbeeld is je belastbaar inkomen ⎯ als starter met een winst van 50.000 ⎯ dus 36.254. De belasting die in je 2024 hierover moet betalen is 13.402 (36,97 van 36.254). Maar we zijn er gelukkig nog niet. Net als de rest van Nederland heb je als zzper recht op een algemene heffingskorting en arbeidskorting.

Fiscale voordelen voor ZZPers

Als zzper loop je in principe meer risico dan iemand met een dienstverband. Hierdoor heb je volgens de Belastingdienst recht op een aantal fiscale voordelen. Om gebruik te maken van deze fiscale voordelen, moet je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen.

Zorg er daarom voor dat je er een goede urenadministratie op nahoudt. Je kan tegenwoordig makkelijk zelf je uren bijhouden met handige urenregistratie apps, zoals de gratis Gekko uren app. Tip 2. Betaal minder belasting met de zelfstandigenaftrek. Een van de bekendste fiscale voordelen die je als zzper geniet, is de zelfstandigenaftrek.

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting

Maar anders dan bij inkomsten uit loondienst wordt er geen loonbelasting ingehouden. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de aangifte en het afdragen van inkomstenbelasting. Vraag een voorlopige aanslag aan en betaal die per maand. Zo voorkom je dat je in 1x een groot bedrag moet overmaken.

Dan begint je inkomstenbelasting als zzper aan te tikken richting de 30 procent. Door regelmatig op deze pagina dezzp belasting calculator te gebruiken weet je zeker of je op koers bent met het bedrag dat je hiervoor aan de kant zet. Persoonlijk hou ik altijd 40 van al het geld dat binnenkomt aan de kant;

Aangifte inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting moet iedereen in Nederland betalen. Jij dus ook als zzper. Aangifte doen voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst werkt anders voor zzpers dan voor mensen in loondienst. Het is vaak wat ingewikkelder, maar als je het slim invult, haal je er zeker voordeel uit.Lees ook⁚ de belastingtarieven voor 2024 op een rij

Als je startend ondernemer of zzper bent en voldoet aan de criteria voor de zelfstandigenaftrek heb je recht op een extra aftrekpost; de startersaftrek. Deze aftrekpost verlaagt je bruto belastbare winst met 2.123. De startersaftrek mag je meerdere keren toepassen, namelijk 3 x in de eerste 4 jaar van je onderneming. ...

Bekijk ook

Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?

Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>

Reiskostenvergoeding ZZP: Hoeveel kun je claimen?

Hoeveel reiskostenvergoeding mag ik als ZZP'er claimen? >>

Hoeveel verdient een ondernemer? De gemiddelde inkomsten

Hoeveel verdient een ondernemer: Inzicht in de winst >>

Aangifte inkomstenbelasting 2009 opvragen: hoe doe je dat?

Hoe vraag je jouw aangifte inkomstenbelasting 2009 op? Volg onze stappen >>

Vacature ZZP Beveiliging: Vind jouw perfecte beveiligingsbaan!

Vacature ZZP Beveiliging: Direct solliciteren >>