ZZP-inkomstenbelasting: alles wat je moet weten over belastingaangifte

Wat is de inkomstenbelasting voor ZZP'ers?

Als ZZP'er betaal je inkomstenbelasting over de winst die je met je bedrijf maakt. Je winst bestaat uit de omzet minus de kosten. De hoogte van je inkomstenbelasting hangt af van je winst, aftrekposten en heffingskortingen. Nederland heeft sinds 2020 twee schijven aan inkomstenbelasting. ZZP'ers met een inkomen onder de 73.031 betalen het laagtarief van 36,93 procent. ZZP'ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50 procent.

Wie is ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Niet iedereen die ondernemer wil zijn, is ook ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst beoordeelt dit. U bent ondernemer voor de inkomstenbelasting als u voldoet aan bepaalde voorwaarden. U heeft een bedrijf. U bent ZZP'er, freelancer of MKB'er en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Maar dat wil niet zeggen dat u dan altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Daarvoor moet u aan andere voorwaarden voldoen. Het is belangrijk om uit te zoeken of u ook ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

De belastingtarieven voor ZZP'ers

De inkomstenbelasting voor ZZP'ers is anders dan voor werknemers. Nederland heeft sinds 2020 twee schijven aan inkomstenbelasting. ZZP'ers met een inkomen onder de 73.031 betalen het laagtarief van 36,93 procent. ZZP'ers met een inkomen daarboven betalen het hoogtarief van 49,50 procent. De belastingtarieven worden toegepast op je winst, wat de omzet minus de kosten is. Als je als ZZP'er meer winst maakt, betaal je meer belasting. Zo betaal je over je eerste euro winst bijna geen belasting, terwijl over elke euro winst die je boven de 70.000 hebt, je bijna de helft kwijt bent aan inkomstenbelasting.

Aftrekposten voor ZZP'ers

Als ZZP'er kun je ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn en profiteren van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost die je mag gebruiken om je winst te verlagen. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Je krijgt de startersaftrek maximaal 3 keer in de eerste 5 jaar dat je ondernemer bent. Daarbij gelden de volgende voorwaarden⁚ Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek. Je was in de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting. De zelfstandigenaftrek wordt elk jaar lager, waardoor je steeds meer belasting moet betalen.

Hoe aangifte doen?

In uw aangifte vermeldt u uw winst uit onderneming. Daarnaast vult u de inkomsten en aftrekposten in die u als privépersoon hebt, zoals hypotheekrente, ... De aangifte inkomstenbelasting voor ZZP'ers doe je via de website van de Belastingdienst. Je kunt de aangifte online doen of met behulp van een belastingadviseur. Zorg dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals je jaarrekening, bankafschriften en facturen. Als je aangifte hebt gedaan, ontvang je van de Belastingdienst een aanslag. In de aanslag staat hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen.

Bekijk ook

Hoeveel Inkomstenbelasting Moet Ik Betalen als ZZP'er?

Inkomstenbelasting ZZP: Bereken Je Belastinglast Eenvoudig >>

Hoeveel Inkomstenbelasting Moet Ik Betalen? Gebruik Onze Rekentool!

Inkomstenbelasting Rekentool: Bepaal Uw Belastingschuld >>

Hoeveel Inkomstenbelasting Betaalt een ZZP'er?

Zo Bepaal Je Je Inkomstenbelasting als ZZP'er >>

Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?

Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>

ZZP Helpenden in Rotterdam: Vind de perfecte match voor je project

Zoek je een ZZP Helpenden in Rotterdam? Ontdek de beste opties! >>

Eigen Onderneming Starten: De Stappen en Ondersteuning van het UWV

Eigen Onderneming Starten: Stap-voor-Stapplan met UWV-Hulp >>