Hypotheek voor ZZP'ers: Bereken je maximale leenbedrag en vind de beste voorwaarden
Inleiding
Een hypotheek als ZZPer afsluiten kan soms net even wat lastiger zijn dan wanneer je een vast inkomen hebt uit loondienst. Dan is het fijn dat je wordt begeleid door een ervaren hypotheekadviseur. Wil je als zzper een hypotheek aanvragen? Dat kan! Het werkt iets anders dan wanneer je in loondienst bent. Gelukkig kun je tegenwoordig ook als zelfstandige een hypotheek vinden die bij je past.
Toetsinkomen voor ZZPers
Het benodigde bruto jaarinkomen voor een hypotheek met een bedrag van 300.000 is ongeveer 65.500. Om je goed inzicht te geven van de hoogte hiervan⁚ voor een hypotheek van 400.000 loopt dit bedrag al op naar de 83.000. Dit bedrag is gelijk voor⁚ ZZPers.
De manier waarop je toetsinkomen wordt berekend hangt af van de duur van je ondernemerschap. Voor de berekening van je toetsinkomen, worden de volgende termijnen gehanteerd⁚
- 1 jaar ondernemer⁚ 75 van uw inkomen uit de onderneming in dat jaar.
- 2 jaar ondernemer⁚ 90 van het gemiddelde inkomen uit de onderneming van die 2 jaar.
- 3 jaar of langer ondernemer⁚ 100 van het gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar.
De gemiddelde winst over de afgelopen drie jaar geldt als het toetsingsinkomen om je hypotheek te berekenen. Dit wordt ook wel de fiscale winst genoemd of de bedrijfsresultaten. Zeg maar, de winst vóór de belastingen en ondernemersaftrek.
Daarnaast kunnen variabelen zoals de hypotheekvorm (annuïteitenhypotheek, aflossingsvrije hypotheek), de looptijd van de lening en de persoonlijke situatie (zoals bij ZZPers) invloed hebben op de hoogte van het toetsinkomen.
Maximale hypotheek voor ZZPers
De maximale hypotheek voor ZZPers wordt vaak berekend als ongeveer 4,5 keer het toetsinkomen. Dit toetsinkomen is gebaseerd op je gemiddelde winst, waarbij banken vaak het laatste jaar als maximum gebruiken om je maximale hypotheek te berekenen. Zelfstandig ondernemers opgelet! Ben jij een zzper en twijfel je of je een hypotheek kunt krijgen? Geen paniek, want we hebben goed nieuws voor je. Tegenwoordig is het voor zzpers eenvoudiger dan ooit om een hypotheek te krijgen.
Het is belangrijk om te weten dat de maximale hypotheek voor ZZPers sterk kan variëren, afhankelijk van een aantal factoren, waaronder⁚
- De hoogte van je toetsinkomen
- De hoogte van je eigen inbreng (eigen geld)
- De looptijd van de hypotheek
- De rente die je betaalt
- De hypotheekvorm die je kiest
Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur om te bekijken wat voor jou de maximale hypotheek is. De hypotheekadviseur kan je helpen met het bepalen van je maximale leencapaciteit en je adviseren over de beste hypotheekvorm voor jouw situatie.
Tips voor het aanvragen van een hypotheek als ZZPer
Wil je als zzper een hypotheek aanvragen? Dat kan! Het werkt iets anders dan wanneer je in loondienst bent. Gelukkig kun je tegenwoordig ook als zelfstandige een hypotheek vinden die bij je past.
Hieronder vind je een aantal tips voor het aanvragen van een hypotheek als ZZPer⁚
- Verzamel alle benodigde documenten⁚ Dit zijn onder andere je jaarrekeningen, belastingaangiften, bankafschriften, en een bewijs van je eigen inbreng;
- Maak een duidelijk businessplan⁚ Dit laat zien dat je bedrijf financieel gezond is en dat je in de toekomst je hypotheeklasten kunt blijven betalen.
- Vergelijk verschillende hypotheekverstrekkers⁚ Niet alle hypotheekverstrekkers zijn even streng voor ZZPers. Vergelijk de voorwaarden van verschillende aanbieders om de beste deal te vinden.
- Kies een hypotheekvorm die bij je past⁚ Er zijn verschillende hypotheekvormen beschikbaar, zoals een annuïteitenhypotheek, een aflossingsvrije hypotheek of een lineaire hypotheek.
- Neem contact op met een hypotheekadviseur⁚ Een hypotheekadviseur kan je helpen met het vinden van de juiste hypotheek en je adviseren over de beste strategie voor jouw situatie.
Het is belangrijk om te weten dat het aanvragen van een hypotheek als ZZPer wat meer tijd kan kosten dan wanneer je in loondienst bent. Zorg er daarom voor dat je je goed voorbereidt en dat je alle benodigde documenten op orde hebt.
Conclusie
Een hypotheek als ZZPer is zeker mogelijk, maar het kan wat meer voeten in de aarde hebben dan wanneer je een vast inkomen hebt uit loondienst. De voorwaarden voor ZZPers zijn vaak strenger, maar door je goed te voorbereiden en de juiste stappen te nemen, vergroot je de kans op een hypotheek.
Het is belangrijk om te weten wat je toetsinkomen is, hoeveel je kunt lenen en welke hypotheekvorm het beste bij je past. Neem contact op met een hypotheekadviseur om je te laten adviseren over de beste strategie voor jouw situatie.
Met de juiste voorbereiding en de juiste begeleiding, kan ook jij als ZZPer je droomhuis realiseren.
Denk je erover om een hypotheek te nemen? Neem dan contact op met een hypotheekadviseur, want die kan je helpen met het vinden van de juiste hypotheek die bij jouw situatie past.
Bekijk ook
Hypotheek als ZZP'er: Bereken je maximale hypotheekbedrag
Hypotheek voor ZZP'ers: Tips en Advies voor de Perfecte Hypotheek >>
Hypotheek als ZZP'er: Na hoeveel jaar krijg je een hypotheek?
Hypotheek als ZZP'er: Tips en voorwaarden >>
Hypotheek als ondernemer: Hoeveel kan je lenen?
Hypotheek als ondernemer: Tips en tricks voor een succesvolle aanvraag >>
Tot welk bedrag betaal je geen inkomstenbelasting?
Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Begrijp de drempelwaarden en bespaar! >>
Deze jonge ondernemer zwemt in het geld: inspirerende verhalen
Succesverhalen: Deze jonge ondernemers verdienen een fortuin >>