Hoeveel BTW krijg je terug als ZZP'er?

Wanneer mag je BTW terugvragen?

Als zzper mag je de btw die je betaalt over zakelijke aankopen terugvragen bij de Belastingdienst. Je geeft dit op als voorbelasting. Dit kan 0, 9 of 21 btw zijn, afhankelijk van de soort aankoop. De btw over voedsel, drank en genotsmiddelen mag je alleen bij de Belastingdienst declareren als je deze bij een horecagelegenheid koopt en op kantoor nuttigt. Ook de btw van lunches en diners mag je niet terugvragen, maar vergeet deze wel mee te nemen in de inkomstenbelasting.

Welke soorten BTW zijn er?

In Nederland kennen we verschillende soorten btw-tarieven⁚

  • Het lage btw-tarief van 9%⁚ Dit tarief geldt voor producten die over het algemeen voorzien in eerste levensbehoeften, zoals boeken, groenten, sportkleding, etc.
  • Het standaard btw-tarief van 21%⁚ Dit is het meest voorkomende btw-tarief en geldt voor de meeste producten en diensten.
  • Het 0%-tarief⁚ Dit tarief geldt voor bepaalde producten en diensten, zoals export, medische hulpmiddelen en onderwijs.
  • Het verlaagde btw-tarief van 6%⁚ Dit tarief geldt voor een beperkt aantal producten, zoals bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen.

Het is belangrijk om te weten welk btw-tarief van toepassing is op jouw producten of diensten, omdat dit van invloed is op de btw die je moet afdragen aan de Belastingdienst. Voor meer informatie over de verschillende btw-tarieven kun je terecht op de website van de Belastingdienst.

Vanaf 2023 is het btw-tarief voor zonnepanelen 0 procent. Dit geldt voor zonnepanelen op of bij je huis. Ook hoef je meestal geen btw-aangifte meer te doen. Ontdek wat de regels zijn.

Hoe vraag je BTW terug?

Het terugvragen van btw doe je via de btw-aangifte die je elk kwartaal moet indienen bij de Belastingdienst. In deze aangifte geef je eerst de btw op over je omzet. Daarna bereken je de btw over de gemaakte kosten, ook wel voorbelasting genoemd. Elektronisch wordt dit vervolgens automatisch met elkaar verrekend, en zie je het bedrag dat je aan omzetbelasting verschuldigd bent.

Om btw terug te vragen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Allereerst moet je btw-plichtig zijn. Dit betekent dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat je btw-aangifte doet. Daarnaast moet je de btw-aangifte binnen de gestelde termijn indienen. De termijnen voor het indienen van de btw-aangifte zijn afhankelijk van je omzet.

Je kunt de btw-aangifte online indienen via de website van de Belastingdienst. Ook kun je de btw-aangifte per post indienen. In dat geval moet je het formulier downloaden van de website van de Belastingdienst.

De btw die je terugkrijgt, wordt meestal binnen 8 weken na het indienen van de btw-aangifte op je rekening gestort.

Heb je als zzper recht op aftrek voor zaken die je voor de start van je bedrijf al gekocht had? Kun je kosten in de aanloopfase van jouw bedrijf aftrekken? Je leest het in dit artikel!

Wat zijn de voorwaarden voor BTW terugvragen?

Om btw terug te vragen als zzper moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn van belang om te bepalen of je recht hebt op teruggave van btw.

  • Je moet btw-plichtig zijn⁚ Dit betekent dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dat je btw-aangifte doet.
  • De kosten moeten zakelijk zijn⁚ Je mag alleen btw terugvragen over kosten die je hebt gemaakt voor je onderneming. Kosten voor privégebruik zijn niet aftrekbaar.
  • Je moet een factuur hebben met btw-nummer⁚ De factuur moet duidelijk aangeven wat de btw is en wie de btw-plichtige is.
  • Je moet de btw-aangifte binnen de gestelde termijn indienen⁚ De termijnen voor het indienen van de btw-aangifte zijn afhankelijk van je omzet.
  • Je moet voldoen aan de regels voor de kleineondernemersregeling (KOR)⁚ Als je onder de KOR valt, hoef je geen btw te betalen over je omzet. Maar je mag ook geen btw terugvragen.

Als je aan alle voorwaarden voldoet, mag je de btw terugvragen via de btw-aangifte.

Welke voorwaarden zijn er dan aan verbonden? Allereerst mag je alleen btw terugvragen als je btw-plichtig bent. Daarnaast is het terugvorderen van btw alleen mogelijk als je de btw hebt betaald over zakelijke kosten. Je mag geen btw terugvragen over kosten die je hebt gemaakt voor privégebruik.

Waar moet je op letten bij BTW terugvragen?

Het terugvragen van btw kan soms ingewikkeld zijn. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten om te voorkomen dat je fouten maakt.

  • Bewaar al je facturen⁚ Je moet alle facturen van je zakelijke aankopen bewaren, zodat je deze kunt gebruiken bij het invullen van de btw-aangifte.
  • Controleer de facturen op juistheid⁚ Controleer of de facturen correct zijn ingevuld en of het btw-nummer van de leverancier klopt.
  • Maak onderscheid tussen zakelijke en private kosten⁚ Je mag alleen btw terugvragen over zakelijke kosten. Kosten voor privégebruik zijn niet aftrekbaar.
  • Houd de termijnen voor het indienen van de btw-aangifte in de gaten⁚ De termijnen voor het indienen van de btw-aangifte zijn afhankelijk van je omzet.
  • Vraag bij twijfel advies aan een boekhouder of belastingadviseur⁚ Zij kunnen je helpen met het invullen van de btw-aangifte en met het bepalen van je btw-verplichtingen.

Door goed op te letten bij het terugvragen van btw, voorkom je dat je fouten maakt en dat je geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst.

Heb jij helder welke btw je mag terugvragen en welke niet? Wat doe je met koffie, een lunch of relatiegeschenk? En hoe zit het met btw betaald in het

Bekijk ook

Hoeveel krijg ik terug van de inkomstenbelasting?

Inkomstenbelasting terugvragen: Bereken je teruggave en claim je geld >>

Inkomstenbelasting terugvragen als ZZP'er: Bereken je teruggave

Inkomstenbelasting terugvragen als ZZP'er: Bereken je teruggave >>

Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?

Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>

Opting In Aangifte Inkomstenbelasting: Wat is het?

Aangifte Inkomstenbelasting: Opting In of Opting Out? >>

Platform Ondernemend Meierijstad: Connect, inspireer en groei

Platform Ondernemend Meierijstad: Ontdek de voordelen en netwerk met andere ondernemers >>