Zzp Btw: Bereken Je Btw-Verplichtingen

Hoeveel btw betaal je als zzp'er? Een duidelijke uitleg

Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor het betalen van btw over je diensten of producten. De hoogte van de btw hangt af van het type product of dienst dat je verkoopt en of je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling. De meeste goederen en diensten vallen onder het standaard btw-tarief van 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en 0%.

In principe valt kleding in het hoge btw-tarief, oftewel 21%. Maar let op⁚ het repareren van kleding valt onder het laag btw-tarief van 9%. Voor bepaalde werkzaamheden van woningen van 2 jaar en ouder geldt ook het verlaagde btw-tarief van 9% als het gaat om isoleren, schilderen, stukadoren en behangen.

Met ingang van 1 januari 2024 is het normale btw-tarief verhoogd van 20% naar 22%. De twee verlaagde tarieven van 5% en 9% blijven van toepassing.

Het kabinet wil de plannen voor een verhoging van de btw-tarieven voor o.a. culturele goederen en diensten, logies, boeken en sport niet in een separaat wetsvoorstel opnemen.

Vakantieparkovernachtingen en short-stay vallen ook onder logiesverstrekking waarvoor de afschaffing van het verlaagde BTW-tarief geldt.

De btw heeft verschillende tarieven⁚ 21%, 9% (2018 6%) en 0%. Welk tarief je moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten. Bepaalde leveringen ... 21% btw⁚ meest gebruikt door zzpers 9% btw⁚ eerste levensbehoeften 0% btw⁚ leveringen buiten de EU Vrijgesteld⁚ culturele, medische en sociale branches.

Overzicht van alle btw-regelingen voor zzpers⁚ de omzetbelasting, btw-aangifte, btw-vrijstelling, de kleineondernemersregeling en hoe je de btw berekent.

Controleer het btw-tarief voor uw goederen of diensten⁚ het standaard btw-tarief van 21%, een lager tarief van 9%, het 0%-tarief of een vrijstelling.

De btw kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%.

De basis⁚ het standaard btw-tarief

Het standaard btw-tarief in Nederland is 21%. Dit betekent dat je over de meeste goederen en diensten die je verkoopt, 21% btw moet berekenen en afdragen aan de Belastingdienst. Dit geldt voor veel producten en diensten, zoals kleding, meubels, diensten van een consultant of een webdesigner.

Bekijk ook

Hoeveel belasting betaal je als ZZP'er? De belastingregels uitgelegd

Hoeveel belasting betaal je als ZZP'er? De belastingregels uitgelegd >>

ZZP Hoeveel Belasting Betaal Je: Belastingtarieven en aftrekposten

ZZP Belasting: Alles wat je moet weten over belasting betalen als ZZP'er >>

Belasting over winst uit onderneming: bereken je tarief

Hoeveel belasting betaal je over je winst uit onderneming? Bereken je tarief en ontdek de regels. >>

Model overeenkomst ZZP Zorg: Wat is belangrijk?

Overeenkomst ZZP Zorg: Tips en voorbeelden >>

Steun voor startende ondernemers: Overzicht van subsidies en leningen

Startende ondernemer: Subsidies en leningen om je te helpen >>