Hoeveel geld moet je sparen als ZZP'er?

De basis⁚ AOW en aanvullend pensioen

Als zzper ben je meestal zelf verantwoordelijk voor het sparen voor je pensioen. Je bouwt geen pensioen op via je werkgever‚ zoals een werknemer dat doet. Je hebt vanaf de AOW-leeftijd wel recht op een AOW-uitkering. Die is voor veel mensen een stuk lager dan hun eerdere maandelijkse inkomsten. Je kiest als zzper zelf hoeveel pensioen je extra wilt opbouwen. We noemen dit aanvullend pensioen. Je kan op verschillende manieren je aanvullend pensioen verhogen‚ bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen.

Waarom pensioen sparen als ZZPer belangrijk is

Op zich begrijpelijk bij startende zzpers‚ maar ook een zzper wil van zijn pensioen genieten zonder op een houtje te moeten bijten. Voor jouw pensioen kan je een lijfrenteverzekering afsluiten op de klassieke manier‚ maar gezien de relatief hoge kosten is hiervoor nog weinig belangstelling. Zelf sparen op een spaarrekening is voor veel zzpers dan ook de voorkeur. Of er dan vermogen is opgebouwd of dat er dan juist schulden zijn‚ is op voorhand niet te zeggen. Zorg er daarom voor dat je niet te afhankelijk bent van deze inkomstenpost. Zeker als zzper is het vaak lastig om je bedrijf te verkopen‚ immers JIJ bent je bedrijf! Je kunt geld sparen op een spaarrekening‚ maar ook op een beleggingsrekening. De voordelen van beleggen zijn groter‚ maar het risico is ook groter. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen.

Zodra je met pensioen gaat is de AOW-uitkering een mooi basisinkomen. In de meeste gevallen is deze uitkering wel lager dan het inkomen dat je als zzper hebt. Hoeveel moet ik hiervoor per maand opzijzetten? En hoe bereken ik eigenlijk mijn pensioen? De antwoorden verschillen per zzper‚ maar er is een eenvoudige manier om zelf je pensioen te berekenen. Je kunt binnen een minuutje berekenen welk pensioenbedrag je bij elkaar kunt sparen.

Als je daar op de pensioengerechtigde leeftijd een pensioen mee aankoopt kun je rekenen op een levenslange uitkering van 550 ౼ 650 per maand. En lukt het je om een extra 4.000‚- per jaar te sparen‚ dan heb je na 10 jaar al 40.000‚- extra gespaard voor je pensioen.

Hoe bepaal je je pensioendoel?

Samen met de leeftijd waarop je begint met sparen voor je pensioen als zzper is ook je pensioenleeftijd van belang. Naarmate je later met pensioen kunt biedt dat meer tijd om te blijven sparen en krijg je meerdere jaren rente op rente. De netto AOW-uitkering is ongeveer 1.000‚- per maand. Er is dus netto 1.745‚- extra per maand aan inkomen nodig. Stel dat je dit aanvullende bedrag minimaal 20 jaar lang wilt ontvangen‚ dan heb je ongeveer 418.800‚- nodig. Dit is natuurlijk een grove schatting. Je kunt ook een pensioencalculator gebruiken om je pensioendoel te bepalen.

Een gemiddelde zzper verdient jaarlijks 36.000 bruto en heeft naar schatting ongeveer 2.100 tot 2.980 nodig na zijn pensioen. Om te bepalen hoeveel pensioen je nodig hebt‚ kun je een pensioencalculator gebruiken. Een pensioencalculator is een online tool die je helpt om je pensioendoel te berekenen.

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder zzpers.

Als je vanaf de AOW-datum daar netto 90 2.745‚- per maand van over wilt overhouden‚ dan heb je ongeveer 32.940‚- netto‚ en bruto ongeveer 40.000‚- per maand nodig. Dit is natuurlijk een grove schatting‚ maar het geeft je wel een idee van de orde van grootte.

Mogelijkheden voor pensioensparen als ZZPer

Als zzper heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt daarnaast zelf uw oudedagsvoorziening aanvullen. Voor deze aanvulling bestaan verschillende mogelijkheden. 3e pijler⁚ Lijfrente‚ Banksparen‚ ZZP Pensioen Omdat AOW en Pensioen in heel veel gevallen niet voldoende opleveren om te genieten van de oude dag‚ is er nog een derde manier om te sparen voor later. De overkoepelende term is⁚ Lijfrente.

Wil jij fiscaal vriendelijk sparen als zzper? Banksparen of een lijfrenteverzekering is de keuze voor verzekeren van pensioen voor zzpers en freelancers. Hier lees je meer.

Je kunt als zelfstandig ondernemer pensioen opbouwen door op een spaarrekening te sparen. Dit geld hoef je niet per se voor je pensioen te gebruiken. En kun je dit geld later gebruiken voor een andere investering of een andere uitgave.

Je kan op verschillende manieren je aanvullend pensioen verhogen‚ bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Ontdek hoeveel geld je moet sparen voor je pensioen.

Een-derde van alle zzpers die vrouw zijn bouwt zelf geen pensioen op. [...] [...] [end of information from the Internet]

Tips voor het opzetten van een pensioenplan

Hoe bouw je als zzper pensioen op? Kun je banksparen of een lijfrenteverzekering afsluiten? Pensioen en bijstand voor zzpers? Zo werkt pensioen voor zzpers.

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van ...

Soms is het niet duidelijk of er sprake is van loondienst of van zzp-werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde een document met een aantal voorbeelden uit verschillende ...

Dan is het lastiger. Heb je spaargeld en goede vooruitzichten met jouw werk‚ dan is er soms wel iets mogelijk. Neem contact op met een adviseur om je mogelijkheden te bespreken. Inkomen als zzper ... De projecten moeten voldoen aan de eisen uit de Regeling groenprojecten en hebben een groenverklaring nodig. Groen sparen of beleggen en belastingvoordeel Spaart of belegt u in een groenfonds? Dan ;..

En wie plukken daar eigenlijk de vruchten van? Nou‚ zzpers in ieder geval niet. We laten het woord aan HR-expert en CEO van HeadfirtGroup Marion van Happen. De opheffing leidt tot risicomijdend ...

Rekenvoorbeeld sparen voor je pensioen Volgens Tieland ligt de gemiddelde inleg per klant bij de online pensioenbank rond de 250 euro per maand. Voor zzpers is dit iets hoger‚ ongeveer 300 euro ...

Houd een goede administratie bij 2. Zorg voor (digitaal) overzicht 3. Houd je uren goed bij 4. Houd privé en zakelijk gescheiden 5. Maak een vast bedrag ...

Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen. Er zijn een aantal initiatieven genomen voor collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op zzpers.

Pensioenbeleggen. Als je gaat voor meer rendement; Je jaarlijkse inleg is aftrekbaar; Onze experts beleggen voor je ; Pensioensparen. Als je liever op safe...

Je kunt als zelfstandig ondernemer pensioen opbouwen door op een spaarrekening te sparen. Dit geld hoef je niet per se voor je pensioen te gebruiken. En kun je ...

Hoe kun je nu beginnen met het opbouwen van pensioen? Wat zijn andere handige spaarpotjes om te maken als zzper? Hier vind je tips en informatie.

Vangnet en spaarpotje ... Bij Zelfstandig Ondernemers regel je voor een vast bedrag per maand een vangnet mét arbeidsongeschiktheidsvoorziening én een spaarpot.

Info en tips over sparen en pensioen. Als zzper bouw je geen pensioen op‚ tenzij je dat zelf regelt. Hoe kun je nu beginnen met het opbouwen van pensioen?

Als zzper moet u zelf werk maken van uw pensioen. Dat is geen overbodige luxe‚ want de AOW is geen vetpot. Lees de tips van onze expert.

In het kort. Als zzper moet je zelf pensioen opbouwen. Je hebt wel recht op AOW. Je kiest als zzper zelf hoeveel pensioen je extra wilt opbouwen.

Bouw je je pensioen op? Vul je AOW-uitkering aan door geld uit de volgende potjes te halen⁚ de fiscale oudedagsreserve‚ banksparen en lijfrente.

Als zelfstandig ondernemer ben je liever bezig met ondernemen dan met je oudedagsvoorziening. Hier vind je de mogelijkheden op een rij.

Blog Geert van de Laar⁚ geen win-win‚ maar verlies-verlies‚ want zowel voor bedrijven‚ de overheid als voor de zzpers zelf ..;

Vermogende Nederlanders kunnen te veel betaalde belasting mogelijk terugvragen. De Belastingdienst rekent namelijk met een ...

Redenen om geld opzij te zetten. Als je zzper bent en nog nauwelijks spaart‚ zou je nu even moeten opletten.

Met banksparen bouw je kapitaal op voor later. Bekijk hier welke mogelijkheden er zijn voor jou als zelfstandig ondernemer.

Als ondernemer kunt u uw AOW aanvullen met een pensioenregeling. Bekijk hoe u aanvullend pensioen kunt regelen.

Als zzper heeft u recht op AOW. U bepaalt zelf een eventuele aanvullende oudedagsvoorziening.

Bekijk ook

Kilometervergoeding ZZP: Hoeveel krijg je terug?

Kilometervergoeding ZZP: Bereken je Vergoeding en Bespaar Geld >>

Reiskostenvergoeding ZZP: Hoeveel kun je claimen?

Hoeveel reiskostenvergoeding mag ik als ZZP'er claimen? >>

Hoeveel verdient een ondernemer? De gemiddelde inkomsten

Hoeveel verdient een ondernemer: Inzicht in de winst >>

Verplichte Verzekeringen voor Horeca Ondernemingen

Horeca ZZP: Welke Verzekeringen Heb je Nodig? >>

Geld lenen voor je onderneming: Waar moet je op letten?

Geld lenen bij de bank voor je bedrijf: tips en voorwaarden >>