Inkomstenbelasting ZZP: wanneer moet je betalen?

Inkomstenbelasting voor ZZPers

Als ZZPer moet je ieder jaar aangifte inkomstenbelasting doen. De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Je betaalt alleen inkomstenbelasting over de winst uit je onderneming.

Betalingstermijn voor inkomstenbelasting

De betalingstermijn voor inkomstenbelasting hangt af van de datum die op de aanslag staat. Als er na die datum minder dan 2 hele maanden overblijven, geldt een betalingstermijn van 6 weken. Voor een aanslag inkomstenbelasting geldt een betalingstermijn van 6 weken, maar een naheffingsaanslag omzetbelasting moet binnen 14 dagen worden betaald. Je kunt je belastingaanslag in 1 keer betalen of per maand. Zorg dat je betaling uiterlijk 1 maand na de datum van de aanslag bij de Belastingdienst binnen is.

Heb je een aanslag van de Belastingdienst die je momenteel niet kunt betalen, zoals een inkomstenbelasting? Dan kun je kort uitstel van betaling krijgen.

Als je de boekhouding goed bijgehouden hebt, zal het afdragen van de inkomstenbelasting geen probleem zijn. Je kunt je belastingaanslag niet betalen? Dan kun je soms uitstel van betaling krijgen. Kijk of je aan de voorwaarden voor zo'n betalingsregeling voldoet.

Geldproblemen zijn nooit fijn. Gelukkig zijn er mogelijkheden om als ZZPer uitstel van betaling bij de Belastingdienst te krijgen. Hebt u moeite met het betalen van een belastingaanslag of kunt u een toeslag niet terugbetalen? Lees wat u kunt doen en waarmee wij u kunnen helpen.

Voor ondernemers. Betalingsregeling aanvragen? Of uitstel van betaling aanvragen? Klik op deze link voor de pagina die naar het formulier verwijst.

Ik kan mijn belasting niet betalen. Hebt u een betalingsregeling of uitstel van betalen nodig? Onderneem snel actie! Lees meer.

Verschillen tussen ZZP en loondienst

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of ZZP; Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn om te bepalen of iemand in loondienst is of als ZZPer werkt.

Er zijn twee soorten ZZPers⁚

  • De klassieke ZZPer, zoals de slager of de kruidenier, die altijd al ondernemer zonder personeel was. De ZZP-eigen arbeid.
  • De (nieuwe) groep ZZPers die arbeid of diensten aanbieden die voorheen door werknemers werden uitgevoerd. Dit is een groep die vaak werkt voor een opdrachtgever.

Soms is het niet duidelijk of er sprake is van loondienst of van ZZP-werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde een document met een aantal voorbeelden uit verschillende branches.

Tijdens de onderhandelingen wordt ze ZZPer. Heeft zij recht op de ontslagvergoeding? In een vaststellingsovereenkomst is het eerder regel dan uitzondering⁚ een clausule die bepaalt dat de werknemer geen recht heeft op een ontslagvergoeding.

Als startende ZZPer moet je nadenken over de huisvesting van je bedrijf. De keuze voor een bedrijf aan huis kan gevolgen hebben voor de inkomstenbelasting en BTW. Bijvoorbeeld wanneer je de woning zakelijk gebruikt.

ZZPers zijn vaker man dan vrouw, namelijk 62 om 38 procent in 2023. Bij werknemers is de helft man, de helft vrouw. De man-vrouwverhouding bij ZZPers is 73 om 27 procent. Vergeleken met werknemers zijn er meer ZZPers met een migratieachtergrond.

Belastingen voor ZZPers

Als ZZPer betaal je zowel inkomstenbelasting als (bijna altijd) omzetbelasting⁚ BTW. En je betaalt de wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.

Als ZZPer betaal je bij je aangifte inkomstenbelasting ook een bijdrage voor de zorgverzekeringswet (Zvw). In Nederland is iedereen verplicht deze bijdrage te betalen. Werk je in loondienst, dan betaal je deze via je werkgever. Als ZZPer betaal je de bijdrage zelf.

Als je meer dan 1.225 uur per jaar werkt aan je ZZP-bedrijf, krijg je een zelfstandigenaftrek.

Wil je als ZZPer een hypotheek aanvragen, dan heb je vaak meer documenten nodig dan als je in loondienst bent. Deze documenten heb je sowieso nodig om je inkomen te onderbouwen⁚

  • Overzicht inkomstenbelasting⁚ zowel de aangiftes als aanslagen van de afgelopen drie jaar.

Woon je al zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld ZZPer) in Nederland en ga je in België werken? Dan is het belangrijk te weten dat je in België inkomstenbelasting moet betalen.

Welke belastingen betaal je als ZZPer? Welke tips zijn er voor je aangifte inkomstenbelasting en BTW? Bekijk de checklist belastingen voor ZZPers.

Als ondernemer of ZZPer behoort een fiets van de zaak tot de mogelijkheden. Wat zijn de regels? En hoe zit het met de bijtelling voor de zakelijke fiets?

Let op⁚ de deadline voor de aangifte inkomstenbelasting is 1 mei a.s. Mocht je dit niet halen; vraag dan uitstel aan voordat het 1 mei (a.s. woensdag) is. Als ZZPer krijg je te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Aangifte inkomstenbelasting

Ben je een onderneming gestart als ZZPer? Dan moet je ieder jaar aangifte voor de inkomstenbelasting doen.

Doe je per kwartaal of per maand aangifte? Dan doe je uiterlijk aangifte op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover je aangifte doet.

Soms kunt u vragen om uitstel van betaling. Bijvoorbeeld als u nog een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst. En u wilt het verschil betalen met de teruggave.

Bij de belastingdienst kun je een betalingsregeling aanvragen. Er is een betalingsregeling voor 4 maanden en voor 12 maanden. Voor de betalingsregeling van 12 maanden moet je een inkomensverklaring van je werkgever of een bankverklaring overleggen.

U mag een voorlopige aanslag inkomstenbelasting en voorlopige aanslag vennootschapsbelasting die u krijgt in het jaar waarover de belasting gaat, in 1 keer betalen of per maand;

Je betaalt dan iedere maand een bedrag aan belasting over wat jij denkt dat je zal gaan verdienen dat jaar. Houd bij een maandelijkse betaling wel rekening met de schommelingen in je inkomen.

Als ondernemer is jouw inkomen niet ieder jaar hetzelfde. Het kan dan slim zijn om je inkomen te middelen. Je betaalt dan belasting over het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar.

Heeft u 4 maanden kort uitstel van betaling gekregen? En lukt het nog steeds niet om te betalen? Ook dan kunt u een betalingsregeling met de Belastingdienst treffen.

4 maanden kort uitstel. U kunt 4 maanden kort uitstel van betaling krijgen vanaf de uiterste betaaldatum van de (naheffings)aanslag als u voldoet aan de voorwaarden.

Alles wat je moet weten over inkomstenbelasting als ZZPer. Zorg dat je goed voorbereid bent voor je aangifte.

Bekijk ook

ZZP Contract Verlengen: Regels en Richtlijnen

ZZP Contract Verlengen: Wat zijn de Mogelijkheden? >>

Hoe Vaak Moet Je Belastingaangifte Doen als ZZP'er?

Alles over belastingaangifte voor ZZP'ers - Een Duidelijke Gids! >>

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'er: Hoeveel belasting moet je betalen?

Hoeveel belasting betaal ik als ZZP'er? Een complete gids >>

Attractieve Ondernemer in 16 Letters: De Sleutel tot Succes

De Succesvolle Ondernemer: 16 Eigenschappen >>