ZZP-opdrachtgever: Wat zijn de regels voor de duur van een opdracht?

De Wet DBA

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Wanneer de Belastingdienst (achteraf) van mening is dat er wél sprake is van een dienstbetrekking, dan ...

Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een belangrijk onderwerp in het kader van de Wet DBA. Dit betekent dat iemand die zichzelf als zzp’er presenteert, in werkelijkheid een werknemer is. De Belastingdienst controleert streng op schijnzelfstandigheid, en er zijn verschillende factoren die kunnen duiden op een schijnzelfstandige situatie. Een belangrijke factor is de duur van de samenwerking tussen een zzp’er en een opdrachtgever. Hoewel er geen wettelijke limiet is op de duur van een samenwerking, kan een langdurige samenwerking voor een opdrachtgever een risico vormen. Dit is vooral het geval wanneer de zzp’er geen andere opdrachtgevers heeft en sterk afhankelijk is van één opdrachtgever. In dat geval kan de Belastingdienst argumenteren dat er sprake is van een gezagsverhouding en dat de zzp’er in feite een werknemer is. Dit kan leiden tot naheffingen van premies en belastingen.

De praktijk

In de praktijk is het niet altijd eenvoudig om te bepalen hoelang een zzp’er voor dezelfde opdrachtgever mag werken zonder dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst hanteert geen vaste limiet, maar kijkt naar de totale werksituatie. Dit betekent dat er geen sprake is van een vast aantal uren of een bepaalde periode waarbinnen de samenwerking moet eindigen. De Belastingdienst kijkt naar factoren zoals de mate van zelfstandigheid, de aanwezigheid van andere opdrachtgevers, de aard van de werkzaamheden en de mate van controle die de opdrachtgever heeft. Hoewel er geen vaste regels zijn, is het in de praktijk verstandig om niet voor een te lange periode voor dezelfde opdrachtgever te werken. Een goede vuistregel is om minimaal 30% van je tijd te besteden aan andere opdrachtgevers. Het is belangrijk om een goede administratie bij te houden, zodat je kunt aantonen dat je daadwerkelijk voor meerdere opdrachtgevers werkt. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede contractuele afspraken met je opdrachtgevers.

Geen wettelijke limiet

De Wet DBA stelt geen vaste limiet aan de duur van een samenwerking tussen een zzp’er en een opdrachtgever. Dit betekent dat je in theorie voor een onbeperkte tijd voor dezelfde opdrachtgever kunt werken, zolang je maar aan de voorwaarden voldoet om als zelfstandige te worden gezien. De Belastingdienst kijkt niet naar het aantal uren dat je voor een opdrachtgever werkt, maar naar de mate van zelfstandigheid en de aanwezigheid van andere opdrachtgevers. Het is dus niet zo dat je na een bepaalde periode automatisch als werknemer wordt beschouwd. De Belastingdienst zal in de praktijk beoordelen of er sprake is van een gezagsverhouding en of de zzp’er daadwerkelijk zelfstandig opereert.

Afspraken met opdrachtgevers

Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgevers over de samenwerking, vooral wanneer je voor een langere periode voor dezelfde opdrachtgever werkt. Een modelovereenkomst kan je hierbij helpen. In de overeenkomst kun je afspraken vastleggen over de duur van de samenwerking, de te verrichten werkzaamheden, de betaling en de verantwoordelijkheden van beide partijen. Het is verstandig om in de overeenkomst te vermelden dat de zzp’er zelfstandig opereert en niet ondergeschikt is aan de opdrachtgever. Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede administratie van de samenwerking, zodat je kunt aantonen dat je daadwerkelijk zelfstandig werkt. De Belastingdienst kan deze administratie inzien om te beoordelen of er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Bekijk ook

Hoe lang mag je als ZZP'er voor 1 opdrachtgever werken?

Duur van ZZP-opdrachten: Alles wat je moet weten >>

Uitstel inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Mogelijkheden en voorwaarden

ZZP'er: Uitstel inkomstenbelasting – wanneer en hoe vraag je het aan? >>

Hoelang ben je een startende ondernemer?

Wat is de definitie van een startende ondernemer? Ontdek de criteria en de voordelen van de startende ondernemersregeling. >>

Invloed WOZ op Inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor jou?

Invloed WOZ op Inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor jou? >>

Bestelauto zakelijk gebruiken: alles wat je moet weten

Verklaring zakelijk gebruik bestelauto: alles wat je moet weten voor ondernemers >>