Grijs kenteken: De voordelen voor ZZP'ers en wat je moet weten
Voordelen van een grijs kenteken
Een grijs kenteken biedt ondernemers‚ zoals ZZPers‚ een aantal aantrekkelijke fiscale voordelen. De belangrijkste voordelen zijn⁚
- Lagere wegenbelasting⁚ Met een grijs kenteken betaal je aanzienlijk minder wegenbelasting dan voor een vergelijkbare personenauto.
- BPM-vrijstelling⁚ Bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen met grijs kenteken geldt een vrijstelling van BPM (Belasting van Personenautos en Motorrijwielen). Dit is een groot voordeel‚ aangezien de BPM een aanzienlijk aandeel van de aanschafprijs van een nieuwe auto beslaat.
- Aftrekposten⁚ Zakelijke gebruikers kunnen de kosten van het voertuig aftrekken van de belasting.
Door deze voordelen kan een grijs kenteken voor ZZPers een aantrekkelijke optie zijn om hun zakelijke mobiliteit te optimaliseren.
Wie komt in aanmerking voor een grijs kenteken?
Niet iedereen mag zomaar een grijs kenteken aanvragen voor een bestelwagen; Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken‚ moet je voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze voorwaarden zijn er om te garanderen dat het grijs kenteken alleen wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden en niet voor privévervoer.
De belangrijkste voorwaarden voor het verkrijgen van een grijs kenteken zijn⁚
- Je bent als ondernemer/ZZPer ingeschreven bij de KVK⁚ Dit betekent dat je een eigen bedrijf hebt en bij de Kamer van Koophandel bent geregistreerd. Zonder een KVK-inschrijving kom je niet in aanmerking voor een grijs kenteken.
- Je hebt een BTW-nummer⁚ Als ZZPer of ondernemer heb je een BTW-nummer nodig om de BPM (Belasting Personenautos en Motorrijwielen) terug te vragen. Dit BTW-nummer is dus ook een vereiste voor het verkrijgen van een grijs kenteken.
- De bestelauto staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon⁚ De bestelwagen moet op jouw naam staan en je moet de eigenaar zijn van de auto. Dit betekent dat je de juridische verantwoordelijkheid draagt voor de auto. In sommige gevallen kan een bestelwagen op naam van een bedrijf staan‚ maar dan moet je wel aantonen dat je de rechtspersoon bent en verantwoordelijk bent voor het gebruik van de auto.
- Minimaal 10% zakelijk gebruik⁚ Je moet aantonen dat je de bestelwagen minimaal 10% van de tijd voor zakelijke doeleinden gebruikt. Dit betekent dat je je zakelijke ritten moet registreren en bewijzen dat je aan deze eis voldoet. De Belastingdienst kan deze registratie controleren.
Als je aan al deze voorwaarden voldoet‚ kom je in aanmerking voor een grijs kenteken. Let op⁚ ook als je een oudere of zelfs oldtimer bedrijfswagen importeert‚ moet deze aan de huidige vereisten voldoen om op grijs kenteken geregistreerd te worden.
Ben je een particulier? Dan kun je natuurlijk gewoon een bestelwagen kopen‚ maar je komt helaas niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken die gelden voor ondernemers.
Voorwaarden voor een grijs kenteken
Een voertuig kan niet zomaar een grijs kenteken krijgen. Daarvoor moet het aan een aantal voorwaarden voldoen. De exacte voorwaarden veranderen eens in de zoveel tijd. In de beginjaren van de regeling was het bijvoorbeeld voldoende om geen achterbank en geblindeerde achterruiten te hebben. Tegenwoordig worden echter veel meer eisen gesteld aan een auto om in aanmerking te kunnen komen voor het grijs kenteken. Let op⁚ ook als je een oudere of zelfs oldtimer bedrijfswagen importeert‚ moet deze aan de huidige vereisten voldoen om op grijs kenteken geregistreerd te worden. De op dit moment (juli 2024) actuele vereisten zijn als volgt⁚
- Geen achterbank⁚ De auto mag geen achterbank hebben. Dit is een van de belangrijkste voorwaarden om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. De achterbank wordt gezien als een teken dat de auto voornamelijk voor personenvervoer wordt gebruikt.
- Geen zijruiten met een oppervlakte groter dan 0‚25m²⁚ De zijruiten mogen niet groter zijn dan 0‚25m². Dit is om te voorkomen dat de auto voornamelijk voor personenvervoer wordt gebruikt.
- Geen geblindeerde achterruiten⁚ De achterruiten mogen niet geblindeerd zijn. Dit is om te voorkomen dat de auto voornamelijk voor personenvervoer wordt gebruikt.
- Maximaal 1000kg laadvermogen⁚ De auto mag niet meer dan 1000kg laadvermogen hebben. Dit is om te voorkomen dat de auto voornamelijk voor goederenvervoer wordt gebruikt.
- Geen aanhangwagen⁚ De auto mag geen aanhangwagen trekken. Dit is om te voorkomen dat de auto voornamelijk voor goederenvervoer wordt gebruikt.
- Geen zijschuifdeuren⁚ De auto mag geen zijschuifdeuren hebben. Dit is om te voorkomen dat de auto voornamelijk voor goederenvervoer wordt gebruikt.
- Geen laadklep⁚ De auto mag geen laadklep hebben; Dit is om te voorkomen dat de auto voornamelijk voor goederenvervoer wordt gebruikt;
Naast deze voorwaarden moet de auto ook voldoen aan een aantal technische eisen‚ zoals een maximum snelheid van 100 km/h en een maximum aantal zitplaatsen van 3.
Het is belangrijk om te weten dat deze voorwaarden kunnen veranderen. Het is daarom altijd verstandig om contact op te nemen met de RDW of de Belastingdienst om te controleren of je aan de huidige voorwaarden voldoet.
Belangrijke wijzigingen per 1 januari 2025
Per 1 januari 2025 worden een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op eigenaren en gebruikers van voertuigen met een grijs kenteken⁚
- Vervallen BPM-vrijstelling⁚ misschien wel de belangrijkste wijziging is het vervallen van de BPM-vrijstelling bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. Net als bij een personenauto moet dan BPM worden betaald. Afhankelijk van het type bedrijfswagen maakt dit de aanschafprijs tot wel tienduizenden euros hoger. Dit geldt alleen voor bedrijfswagens met brandstofmotor. De BPM is gebaseerd op de CO2-emissie van het voertuig zelf‚ dus voor volledig elektrische bedrijfswagens wordt hoe dan ook geen BPM betaald.
- Hogere wegenbelasting⁚ bedrijfswagens met grijs kenteken behouden het wegenbelastingvoordeel ten opzichte van personenauto's‚ maar de wegenbelasting wordt wel iets verhoogd. De exacte verhoging is afhankelijk van het type bedrijfswagen en de CO2-uitstoot. Deze verhoging is bedoeld om de belastingdruk op bedrijfswagens iets te verhogen en daarmee de aanschaf van zuinigere en schonere bedrijfswagens te stimuleren.
- Milieuzones⁚ in steeds meer steden worden milieuzones ingevoerd. Voor bedrijfswagens met grijs kenteken gelden er vanaf 2025 strengere eisen om toegang tot deze milieuzones te krijgen. Zo is het mogelijk dat er in sommige steden in 2025 alleen nog maar toegang is voor volledig elektrische bedrijfswagens‚ terwijl andere bedrijfswagens met een brandstofmotor de stad niet meer in mogen. Het is daarom belangrijk om te controleren of je bedrijfswagen voldoet aan de eisen van de milieuzones in de steden waar je naartoe wilt rijden.
Deze wijzigingen hebben aanzienlijke gevolgen voor ondernemers die een bedrijfswagen met grijs kenteken gebruiken. Het is daarom belangrijk om je goed te informeren over de nieuwe regels en de gevolgen voor jouw situatie.
Nadelen van een grijs kenteken
Hoewel een grijs kenteken voor ZZPers een aantal aantrekkelijke voordelen biedt‚ zijn er ook een aantal nadelen om rekening mee te houden. Deze nadelen kunnen voor sommige ZZPers doorslaggevend zijn bij de keuze voor een grijs kenteken.
- Gebruikseisen⁚ het voertuig moet aan verschillende eisen voldoen (zie hierboven)‚ waardoor het lastig kan zijn een voertuig met grijs kenteken ook als privéauto te gebruiken. Het is bijvoorbeeld verboden om een achterbank in een auto met grijs kenteken te plaatsen. Ook mag de auto niet voornamelijk gebruikt worden voor personenvervoer. Als je de auto toch voor privédoeleinden wilt gebruiken‚ moet je er rekening mee houden dat je aan de gebruikseisen moet voldoen en dat je de zakelijke ritten moet registreren. Dit kan administratieve lasten met zich meebrengen.
- Controle⁚ de Belastingdienst kan controleren of het voertuig wel aan de zakelijke gebruikseis voldoet‚ wat administratieve lasten met zich mee kan brengen. Ook moet je de zakelijke ritten registreren om aan te tonen dat je aan de gebruikseisen voldoet.
- Rijverboden⁚ met een grijs kenteken val je onder vrachtvervoer en met name in steden gelden daarvoor soms rijverboden. Denk aan inrijverboden voor bepaalde tijdstippen‚ of vanaf 2025 ook milieuzones die alleen voor bedrijfswagens gelden. Deze rijverboden kunnen een beperking zijn voor ZZPers die regelmatig in steden moeten rijden.
Naast deze nadelen is het ook belangrijk om te weten dat de regels voor het grijs kenteken kunnen veranderen. Het is daarom verstandig om je goed te informeren over de huidige regels en de eventuele wijzigingen in de toekomst.
Conclusie
Een grijs kenteken kan voor ZZPers een aantrekkelijke optie zijn om hun zakelijke mobiliteit te optimaliseren. De fiscale voordelen‚ zoals de lagere wegenbelasting en de BPM-vrijstelling‚ kunnen aanzienlijke besparingen opleveren. Echter‚ er zijn ook een aantal nadelen om rekening mee te houden‚ zoals de strikte gebruikseisen en de administratieve lasten die ermee gepaard gaan. Het is daarom belangrijk om goed af te wegen of een grijs kenteken voor jou de juiste keuze is.
De regelgeving rondom het grijs kenteken is complex en kan veranderen. Het is daarom raadzaam om je goed te informeren over de actuele voorwaarden en de eventuele wijzigingen in de toekomst. De RDW en de Belastingdienst zijn goede bronnen voor deze informatie.
Als je besluit om een grijs kenteken aan te vragen‚ is het belangrijk om te zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet en dat je de administratieve vereisten nauwkeurig naleeft. Zo voorkom je onaangename verrassingen en kun je optimaal profiteren van de voordelen van een grijs kenteken.
Bekijk ook
Wegenbelasting voor ZZP'ers met grijs kenteken: alles wat je moet weten
Wegenbelasting ZZP grijs kenteken: bereken je kosten en vergelijk aanbieders >>
ZZP constructie met grijs kenteken: Wat zijn de regels?
Een ZZP constructie met grijs kenteken: De wetgeving en praktische tips. >>
Grijs kenteken voor ondernemers: Alles wat je moet weten
Wat zijn de voordelen van een grijs kenteken voor je bedrijf? Ontdek de regels en de kosten van een grijs kenteken voor zzp'ers. >>
Wanneer ben je een micro onderneming? Criteria en voordelen
Micro onderneming: Ben jij er één? >>
ZZP-tarieven per uur: hoeveel kun je verdienen?
Hoeveel kun je verdienen als ZZP'er per uur? Ontdek de gemiddelde tarieven en tips. >>