ZZP'er en gemeenteprojecten: Kansen grijpen in jouw gemeente

Subsidies voor ZZPers

Wist je dat er wel 130 subsidies en regelingen zijn voor zzpers en ondernemers? Sommige regelingen gelden alleen voor bepaalde branches, andere gelden per provincie bijvoorbeeld. Kortweg zijn er subsidies voor⁚ Het starten met of stoppen van je bedrijf; Bedrijfshuisvesting; Product, dienst .;.

Ook een samenwerkingsverband van deze partijen kan de subsidie aanvragen. Deze bestaat dan uit minimaal 2 partijen. Gemeentes kunnen de subsidie aanvragen om de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche te verbeteren.

Bij de gemeente kun je terecht voor Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) voor een lening, krediet of aanvulling op je aankomen.

Je kunt de subsidie hooguit een keer per jaar aanvragen als je tussen 18 en 67 jaar bent. Je kunt hooguit 1.000 per keer, per jaar aanvragen. Er is jaarlijks een maximumbedrag aan subsidie beschikbaar⁚ ongeveer 202 miljoen per jaar. De subsidie wordt verdeeld in 6 rondes van 2 maanden.

In 2022 en 2023 konden gemeenten, MKB-ondernemers, brancheorganisaties en ondernemersverenigingen hun aanbestedingspraktijk in regio of branche verbeteren. Hiervoor werd de subsidieregeling Beter Aanbesteden 3 maal opengesteld. In maart 2023, bij de 2e subsidieronde, werd 200.000 euro verdeeld over 9 projecten en themas.

Dit jaar krijgen 9 projecten van aanbestedende diensten en ondernemersorganisaties subsidie om de aanbestedingspraktijk in hun regio of branche te verbeteren. Daaronder zijn 4 gemeenten. De resultaten van alle projecten worden gedeeld, waardoor ook andere gemeenten hiervan profijt kunnen hebben.

Het totale subsidiebudget van 400.0000 werd verdeeld over 18 sterke initiatieven. Het overgrote deel daarvan was gericht op verbetering van de aanbestedingspraktijk voor zowel aanbestedende diensten als ondernemers. De resultaten van deze projecten lees je hieronder.

Gemeenten moeten dus goed weten welke verschillen er zijn tussen een subsidie en een overheidsopdracht. Expertisecentrum PIANOO heeft die helder beschreven in het Schematisch overzicht m [...] [...] [end of information from the Internet]

Aanbestedingen⁚ kansen voor ZZPers

Aanbestedingen zijn opdrachten die de overheid via een (vaste) procedure in de markt zet. Ministeries, provincies, gemeenten, Kamers van Koophandel, zelfstandige bestuursorganen (ZBOs) zoals het COA, het CBR en de AFM... Met elkaar, zetten ze heel wat opdrachten in de markt. Aanbesteden helpt om de markt goed te laten werken. Als overheid wilt u een product of dienst van goede kwaliteit inkopen voor een eerlijke prijs. Als ondernemer bieden aanbestedingen u kansen op opdrachten en om uw bedrijf te laten groeien.

Als ondernemer bieden aanbestedingen u kansen op opdrachten en om uw bedrijf te laten groeien. Deze partijen kunnen de subsidie aanvragen⁚ gemeentes; mkb-ondernemers; brancheorganisaties; ondernemersverenigingen; Ook een samenwerkingsverband van deze partijen kan de subsidie aanvragen. Deze bestaat dan uit minimaal 2 partijen.

Via het Dynamisch Aankoopsysteem (DAS) zie je een leuke opdracht voorbijkomen. De criteria zijn je nog niet helemaal duidelijk, maar de opdracht klinkt interessant en je schrijft je in op de aanbesteding. Wanneer de winnaar van de aanbesteding bekend is, blijkt helaas dat jij het niet bent geworden. Jammer, want deze opdracht leek ... Eminent speelt een cruciale rol in het verbinden van ZZPers met deze waardevolle kansen. Wij nemen jouw carrière in de technische sector serieus. Of je nu al jaren ervaring hebt in de techniek of juist een nieuwe richting zoekt, Eminent kan je helpen de perfecte match te vinden bij de overheid.

Wist je dat je door de nieuwe aanbestedingswet opdrachten kunt binnenhalen door deel te nemen aan aanbestedingen (tenders) van bedrijven en overheden. Bij een aanbesteding maakt de opdrachtgever bekend dat hij een opdracht heeft en mogen meerdere bedrijven een offerte uit te brengen. Bizob zet zich in voor ruim 35 gemeenten en organisaties als strategisch partner voor publieke inkoop en aanbestedingen. In nauwe samenwerking met de aangesloten partijen regelt Bizob inkoop, aanbestedingen, contractmanagement en beheer voor het sociaal domein, openbare ruimte, bedrijfsvoering...

Volgens de gemiddelde zzper is dat moeilijk, arbeidsintensief, kostbaar en hemeltergend ingewikkeld. Maar is dat wel zo? Vijf tips voor de zzper met drempelvrees⁚ Tip 1⁚ Zie de kansen! Aanbestedingen zijn opdrachten die de overheid via een (vaste) procedure in de markt zet.

Het inschrijven op aanbestedingen is niet zo moeilijk als je denkt en biedt kansen om grote opdrachten binnen te halen. Er zijn allerlei organisaties die via een openbare aanbesteding opdrachten aanbieden, zoals zelfstandige bestuursorganen , gemeenten en provincies.

Gastschrijfster Octavia Siertsema, specialist aanbestedingen legt uit waarom. Een belangrijk doel van de nieuwe wet was om ZZPers (en MKBers) meer kansen te bieden, om er voor te zorgen dat deze sneller in aanmerking komen voor (deel) opdrachten.

Je hebt direct toegang tot allerlei projecten die uitgezet zijn door meer dan 75 Nederlandse gemeenten. Allemaal op één plek. Niet meer eindeloos zoeken dus. Kansvolle Projecten. Alleen projecten met reële plaatsingskansen komen bij ons aan bod. Automatische Notificaties.

Het inschrijven op aanbestedingen is niet zo moeilijk als je denkt en biedt kansen om grote opdrachten binnen te halen. Er zijn allerlei organisaties die via een openbare aanbesteding opdrachten aanbieden, zoals zelfstandige bestuursorganen, gemeenten en provincies.

Volgens het Hof moet de subsidie van 700.000 euro van de regionale overheid meegenomen worden bij de beoordeling of sprake is van een overeenkomst onder bezwarende titel. Dit leidt tot het oordeel dat hier inderdaad sprake is van een overheidsopdracht die had moeten worden aanbesteed.

Wist je dat je door de nieuwe aanbestedingswet opdrachten kunt binnenhalen door deel te nemen aan aanbestedingen (tenders) van bedrijven en overheden. Bij een aanbesteding maakt de opdrachtgever bekend dat hij een opdracht heeft en mogen meerdere bedrijven een offerte uit te brengen.

De term inhuur van personeel of flexibele arbeid is in de aanbestedingspraktijk een verzamelbegrip van verschillende soorten diensten, waarbij personeel of deskundigen al dan niet via een bemiddelingsopdracht binnen de organisatie van de aanbestedende dienst werkzaam zijn.

De voordelen van aanbestedingen voor ZZPers

Aanbestedingen bieden ZZPers verschillende voordelen. Een belangrijk voordeel is dat ZZPers toegang krijgen tot grote opdrachten die ze anders misschien niet zouden kunnen bemachtigen. Door deel te nemen aan aanbestedingen kunnen ZZPers hun zichtbaarheid vergroten en in contact komen met potentiële klanten die ze anders misschien niet zouden bereiken. Dit kan leiden tot nieuwe kansen en een groeiend klantenbestand.

Daarnaast zorgen aanbestedingen voor een eerlijkere concurrentieomgeving. De overheid is verplicht om aanbestedingen volgens bepaalde regels uit te voeren, waardoor alle deelnemers een gelijke kans krijgen. Dit betekent dat ZZPers met een goed voorstel en een sterke aanbieding een goede kans maken om een opdracht te winnen, ongeacht de grootte van hun bedrijf.

Aanbestedingen kunnen ook een stabielere inkomstenstroom voor ZZPers creëren. Door een lange termijncontract te sluiten via een aanbesteding, hebben ZZPers meer zekerheid over hun inkomsten. Dit kan hen helpen om hun bedrijf te plannen en te investeren in hun toekomst.

Ten slotte dragen aanbestedingen bij aan de professionalisering van de ZZP-sector. Door deel te nemen aan aanbestedingen worden ZZPers gestimuleerd om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun bedrijfsvoering te verbeteren. Dit kan leiden tot een hogere kwaliteit van diensten en een betere reputatie voor de ZZP-sector als geheel.

Door de nieuwe aanbestedingswet worden ZZPers (en MKBers) meer kansen geboden om er voor te zorgen dat deze sneller in aanmerking komen voor (deel) opdrachten.

Twee interessante ontwikkelingen voor zzpers zijn de groeiende aandacht voor de maatschappelijke waarde van bedrijven en de beschikbaarheid van subsidies. In dit artikel duiken we dieper in deze onderwerpen en ontdekken we hoe jij als zzper hiervan kunt profiteren.

Een inkoopopdracht van de overheid heet een aanbesteding. De overheid moet zich aan bepaalde regels houden bij aanbestedingen. Door deze regels kopen overheden integer in. En ze krijgen de beste kwaliteit voor een zo goed mogelijke prijs. Ondernemers krijgen door de regels een eerlijke kans...

Opdrachten met een waarde boven een bepaalde drempel moeten in principe volgens voorgeschreven Europese procedures worden aanbesteed. Dat betekent onder meer dat deze opdrachten door een opdrachtgever vooraf bekend moeten worden gemaakt in het Europese Publicatieblad.

Bekijk ook

Gemeente Amsterdam Hulp voor Ondernemers: Subsidies en Ondersteuning

Gemeente Amsterdam Hulp voor ZZP'ers: Subsidies, Leningen en Advies >>

Schuldhulpverlening voor ondernemers: gemeentelijke steun

Schulden als ondernemer: ondersteuning van de gemeente >>

Gemeente Opdrachten voor ZZP'ers: Vind werk in jouw regio

ZZP Opdrachten bij de Gemeente: Zo vind je relevante projecten >>

ZZP Ouderdom: Bouw een reserve op voor je pensioen

ZZP Pensioen: Zorg voor een financiële buffer voor je toekomst >>

Hoe word ik ZZP koerier? Stappenplan voor een succesvolle start

Hoe word ik ZZP koerier? Ontdek de voordelen en de benodigde stappen >>