Geen btw op factuur: Een uitleg voor kleine ondernemingen
De kleineondernemersregeling
Als je een kleine onderneming bent met een jaarlijkse omzet van minder dan €25.000 (exclusief btw), dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat je geen btw hoeft te berekenen aan je klanten en dat je geen btw-aangifte hoeft te doen. Je hoeft dus ook geen btw-boekhouding bij te houden. De KOR is een vrijstelling voor de omzetbelasting, ook wel btw genoemd. Je mag de KOR in principe gebruiken voor alle diensten en producten die je verkoopt.
Voorwaarden voor de btw-vrijstelling
Om in aanmerking te komen voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarde is dat je jaarlijkse omzet niet hoger is dan €25.000 (exclusief btw). Deze grens is voor alle bedrijven gelijk, ongeacht de juridische vorm. Dus zowel eenmanszaken, vzw's, bvba's, enz. kunnen in aanmerking komen. Het maakt ook niet uit welke producten of diensten je verkoopt.
Je moet de btw-vrijstelling wel aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan online via het online loket van Liantis. De aanvraag is gratis en je hoeft geen speciale documenten te overleggen. De Belastingdienst zal je aanvraag beoordelen en je laten weten of je in aanmerking komt voor de btw-vrijstelling.
De btw-vrijstelling is een vrije keuze. Je bent dus niet verplicht om gebruik te maken van de regeling. Als je ervoor kiest om de btw-vrijstelling niet aan te vragen, dan moet je wel btw aan je klanten berekenen en btw-aangifte doen.
Gevolgen van de btw-vrijstelling
Als je gebruik maakt van de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen, dan heeft dit een aantal gevolgen voor je bedrijf. Zo hoef je geen btw te berekenen aan je klanten en hoef je geen btw-aangifte te doen. Dit betekent dat je geen btw-boekhouding hoeft bij te houden en dat je geen tijd kwijt bent aan btw-administratie. Dit kan je veel tijd en geld besparen.
Echter, er zijn ook nadelen aan de btw-vrijstelling. Zo kun je geen omzetbelasting op je kosten aftrekken (voorbelasting). Dit betekent dat je geen btw terug kunt vorderen op je zakelijke aankopen. Dit kan nadelig zijn als je veel zakelijke aankopen doet.
Ook moet je op al je facturen vermelden dat je gebruik maakt van de btw-vrijstelling. Dit doe je door de volgende tekst op je factuur te zetten⁚ "Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen". Dit is belangrijk om te voorkomen dat klanten denken dat je btw in rekening brengt terwijl dat niet het geval is.
Wat te vermelden op de factuur?
Wanneer je gebruik maakt van de kleineondernemersregeling (KOR), is het belangrijk om op je facturen duidelijk te vermelden dat je vrijgesteld bent van btw. Dit doe je door de volgende tekst op je factuur te vermelden⁚ "Bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen" of "Vrijgesteld van btw".
Daarnaast moet je factuur voldoen aan dezelfde regels als facturen van btw-plichtige ondernemingen. Dit betekent dat je op je factuur in ieder geval de volgende gegevens moet vermelden⁚
- Je bedrijfsnaam
- Je adres
- Je ondernemingsnummer
- Het factuurnummer
- De datum van de factuur
- De omschrijving van de geleverde goederen of diensten
- Het bedrag van de factuur
Het is belangrijk om te onthouden dat je geen btw-percentage of btw-bedrag op je factuur hoeft te vermelden, omdat je geen btw in rekening brengt. Je moet ook geen btw-nummer op je factuur vermelden, omdat je geen btw-nummer hebt.
Alternatieven voor de btw-vrijstelling
Als je niet voldoet aan de voorwaarden voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemingen, of als je liever zelf de btw administreert, dan heb je nog andere opties.
Een optie is om de btw te berekenen en te verrekenen met de Belastingdienst. Dit betekent dat je btw in rekening brengt bij je klanten, en deze btw vervolgens aan de Belastingdienst afdraagt. Je kunt dan ook btw terugvorderen op je zakelijke aankopen.
Een andere optie is om gebruik te maken van de btw-regeling voor kleine ondernemingen die vallen onder artikel 44 van het btw-wetboek. Deze regeling geldt voor ondernemers met een sociaal karakter, zoals jeugdhuizen, en betekent dat ze vrijgesteld zijn van hun btw-plicht.
Het is belangrijk om te weten dat de btw-vrijstelling niet hetzelfde is als een 0%-btw-tarief. Het 0%-btw-tarief wordt gebruikt voor bepaalde producten of diensten, zoals export naar andere EU-landen.
Bekijk ook
Ben ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wel of geen ondernemer: Wat betekent dit voor jouw inkomstenbelasting? >>
Geen ondernemer voor de Belastingdienst: Wat betekent dit voor jou?
Geen ondernemer voor de Belastingdienst: Een duidelijke uitleg >>
ZZP zonder 1225 Uur: Wat zijn de gevolgen?
ZZP zonder 1225 Uur: Gevolgen voor ZZP'ers >>
Start je eigen onderneming in Lemmer: alles wat je moet weten
Zelfstandig beginnen in Lemmer: tips en inspiratie >>
Woonnet Haaglanden voor ZZP'ers: vind je ideale woning
Wonen in de regio Haaglanden als ZZP'er: tips en tricks >>