G-rekening ZZP: Alles wat je moet weten over deze zakelijke rekening
Wat is een G-rekening?
Een G-rekening is een speciale, geblokkeerde bankrekening die alleen wordt gebruikt voor het betalen van de werknemerspremies en belastingen. De inlener stort daarop het bedrag van de te verwachten premies en is aansprakelijk wanneer de betalingen niet voldaan worden. Een G-rekening is gekoppeld aan 1 of meer loonheffingensubnummers en/of omzetbelastingsubnummers. Die geeft u door bij het aanvragen van de g-rekening. U kunt de g-rekening dan alleen gebruiken om de loonheffingen en/of de btw voor deze subnummers aan ons te betalen. De inlener stort het geschatte bedrag aan loonheffingen of btw op uw g-rekening.
Voor wie is een G-rekening bedoeld?
Een G-rekening is in de eerste plaats bedoeld voor bedrijven die personeel inhuren. Dit kan gaan om bedrijven die werknemers in dienst nemen, maar ook om bedrijven die personeel inhuren via een uitzendbureau of detacheringsbureau. De G-rekening is een middel om de inlener te beschermen tegen ketenaansprakelijkheid. Als een onderaannemer of uitzendbureau de loonheffingen en btw niet betaalt, kan de Belastingdienst de inlener aansprakelijk stellen voor die kosten. Door gebruik te maken van een G-rekening, zorgt de inlener ervoor dat de betalingen direct naar de Belastingdienst gaan, waardoor het risico op aansprakelijkheid wordt verkleind.
Een G-rekening is dus een belangrijk instrument voor bedrijven die personeel inhuren. Het is een manier om ervoor te zorgen dat de loonheffingen en btw daadwerkelijk worden betaald, waardoor de inlener wordt beschermd tegen aansprakelijkheid. Let op⁚ een G-rekening is niet verplicht, maar het is wel een slimme manier om het risico op aansprakelijkheid te verkleinen.
Een zzper heeft geen personeel, betaalt daarom geen loonheffing en is hiervoor in de keten dus niet aansprakelijk. Een zzper moet zelf zijn verdiensten aangeven bij de Belastingdienst. Als zzper kun je geen G-rekening hebben. Alleen als je als zzper in de kledingindustrie werkt,...
Wanneer heeft een ZZP'er geen G-rekening nodig?
Een zzp'er heeft in de meeste gevallen geen G-rekening nodig. Dit komt omdat een zzp'er geen personeel in dienst heeft en dus ook geen loonheffingen hoeft te betalen; De Belastingdienst kan een zzp'er in de meeste gevallen niet aansprakelijk stellen voor de loonheffingen van een ander bedrijf.
Er is echter een uitzondering op deze regel. Als een zzp'er een ander bedrijf inhuurt om werk uit te voeren en dit bedrijf personeel inzet, dan kan de zzp'er wel aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen van dit bedrijf. Dit geldt ook voor zzp'ers die een werknemer van een uitzendbureau inhuren. In deze gevallen is het dus wel verstandig om een G-rekening te openen.
Ook zzp'ers die werkzaam zijn in de confectiebranche kunnen een G-rekening openen. Voor deze branche geldt speciale wetgeving die zzp'ers aansprakelijk kan stellen voor de loonheffingen van hun werknemers.
In alle andere gevallen is het voor een zzp'er niet nodig een G-rekening te hebben. Want voor jezelf betaal je geen loonheffing. Ook een aannemer hoeft voor een zzper die hij inschakelt nooit loonheffing te betalen.
Hoe vraag je een G-rekening aan?
Een G-rekening vraag je aan bij de Belastingdienst. Je kunt hiervoor het formulier 'Aanvraag G-rekening' gebruiken. Dit formulier kun je downloaden van de website van de Belastingdienst.
Op het formulier moet je een aantal gegevens invullen, zoals je naam, adres, bedrijfsnaam en het loonheffingensubnummer en/of omzetbelastingsubnummer waarvoor je de G-rekening wilt gebruiken.
Als de Belastingdienst je aanvraag heeft goedgekeurd, sturen ze je een G-rekeningovereenkomst per post. Je moet deze overeenkomst dan binnen een maand aan je bank laten zien. Als de bank akkoord gaat, openen ze een G-rekening voor je.
De aanvraag voor een G-rekening duurt circa 6 weken. Een onderneming die geen personeel in dienst heeft, bijv. een zzp-er kan geen G-rekening openen. Wat mag worden betaald van de G-rekening. Van de G-rekening mag de ondernemer zijn loonheffing, premies volksverzekeringen en premies werknemersverzekeringen betalen. Verder mag de ondernemer ...
Wat zijn de risico's van ketenaansprakelijkheid?
Ketenaansprakelijkheid kan voor ondernemers een groot risico vormen. Als een bedrijf in de keten de loonheffingen en btw niet betaalt, kan de Belastingdienst alle bedrijven in de keten aansprakelijk stellen voor die kosten. Dit betekent dat je als ondernemer verantwoordelijk bent voor de schulden van andere bedrijven, zelfs als je daar zelf niets mee te maken hebt.
Het risico op ketenaansprakelijkheid is met name groot in de bouwsector. Dit komt omdat er in de bouw vaak meerdere bedrijven samenwerken aan een project. Als een van deze bedrijven failliet gaat, kan de Belastingdienst de andere bedrijven aansprakelijk stellen voor de openstaande belastingen.
Ook in andere sectoren, zoals de landbouw en de kledingindustrie, kan ketenaansprakelijkheid een probleem zijn. Het is dus belangrijk om je als ondernemer goed te informeren over de risico's van ketenaansprakelijkheid en te zorgen dat je de juiste maatregelen neemt om deze risico's te beperken.
Een van de manieren om het risico op ketenaansprakelijkheid te verkleinen, is door gebruik te maken van een G-rekening. Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening waarop de inlener de loonheffingen en btw stort. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de betalingen direct naar de Belastingdienst gaan, waardoor het risico op aansprakelijkheid wordt verkleind.
Bekijk ook
ZZP'er: open een zakelijke rekening bij Knab
Knab zakelijke rekening: de beste optie voor ZZP'ers? >>
Rabobank ZZP Rekening Omzetten: Stappen & Tips
ZZP Rekening Omzetten: Rabobank & Alternatieven >>
Rabobank zakelijke rekening voor ZZP'ers: Voordelen en kosten
Rabobank zakelijke rekening: De beste opties voor ZZP'ers >>
ZZP rekening SNS: de beste opties voor u
ZZP rekening SNS: kies de juiste bankrekening >>
Broodfonds ZZP Bouw: Bescherming tegen Financiële Risico's
Broodfonds ZZP Bouw: Veiligheid en Zekerheid voor Uw Inkomen >>
Het Zorgbureau ZZP: Uw partner voor zorg en ondersteuning
ZZP'ers: Ontdek de voordelen van Het Zorgbureau >>