Alles over freelance werken en belasting: tips, regels en administratie!
De basis⁚ Inkomstenbelasting en omzetbelasting
Als freelancer betaal je twee soorten belasting⁚ inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW). De inkomstenbelasting wordt berekend over al je inkomen uit werk en woning, inclusief de winst van je bedrijf. De omzetbelasting wordt geheven op de diensten die je als freelancer levert.
Belastingplicht als freelancer
Als freelancer ben je, net als elke andere werkende Nederlander, verplicht om belasting af te dragen over je inkomsten. Dit betekent dat je zowel inkomstenbelasting als omzetbelasting (BTW) moet betalen. De inkomstenbelasting die je als freelancer betaalt wordt berekend over al het inkomen uit werk en woning van jou als persoon. Ook de brutowinst van je bedrijf valt hieronder. De brutowinst is het bedrag dat overblijft nadat je je kosten van je omzet hebt afgehaald.
De omzetbelasting daarentegen, ookwel btw, wordt geheven op jouw dienst als freelancer. Als je bijvoorbeeld als journalist een artikel schrijft voor een tijdschrift, dan betaal je btw over de vergoeding die je voor dat artikel ontvangt. De hoogte van de btw is afhankelijk van het soort dienst dat je levert.
Het is belangrijk om te weten dat je als freelancer niet altijd btw hoeft te betalen. Als je omzet onder een bepaald bedrag blijft, dan mag je ervoor kiezen om geen btw te betalen. Dit wordt de kleineondernemersregeling (KOR) genoemd.
Als je als freelancer met een eenmanszaak werkt, dan betaal je inkomstenbelasting over de winst uit je onderneming. De winst is het verschil tussen je opbrengsten en je kosten. Je mag zakelijke kosten aftrekken van je opbrengsten. De btw mag je niet aftrekken, maar kun je aftrekken bij de omzetbelasting. Het is van belang dat je wel alle facturen bewaart, want de Belastingdienst kan deze opvragen bij een controle.
Een freelancer is voor de Belastingdienst niet hetzelfde als een zzper. De Belastingdienst ziet de freelancer meer als een resultaatgenieter met inkomen buiten dienstbetrekking en geen recht op fiscale ondernemersfaciliteiten, terwijl de zzper als zelfstandig ondernemer hier juist wel recht op heeft.
De administratie⁚ Belangrijk voor de belastingaangifte
Als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden en te bewaren. Je moet immers btw-aangifte doen. Maar voor de meeste freelancers is de administratie een noodzakelijk kwaad. Je bent immers gaan freelancen omdat je een passie hebt voor je vak! Toch is een goede administratie essentieel om je belastingaangifte correct te doen en om inzicht te krijgen in je financiële situatie.
Een goede administratie helpt je om⁚
- Je inkomsten en uitgaven bij te houden.
- Je winst te berekenen.
- Je btw-aangifte te doen.
- Je inkomstenbelastingaangifte te doen.
- Je financiële situatie te controleren.
Door een administratie bij te houden, weet je precies hoeveel geld je verdient en uitgeeft. Dit is belangrijk om te weten welke diensten je het beste kunt aanbieden en waar je eventueel kosten kunt besparen.
Voor deze beide aangiftes moet je een administratie bijhouden en deze moet je minimaal zeven jaar lang bewaren. Het kan namelijk dat de Belastingdienst de boekhouding komt controleren en je bent verplicht om hieraan mee te werken.
Als je geen administratie bijhoudt, dan kan de Belastingdienst je een boete opleggen. Ook kan het zijn dat je te veel belasting betaalt, omdat je niet alle aftrekposten kunt claimen.
Tips voor het bijhouden van je administratie
Het bijhouden van je administratie kan een flinke klus lijken, zeker als je net begint met freelancen. Maar met een paar handige tips wordt het een stuk eenvoudiger⁚
- Maak een vaste planning⁚ Door een vast moment te prikken voor je administratie, voorkom je een chaos in je planning. Het helpt je om eraan te denken en alles op tijd in te leveren. De Belastingdienst kan je namelijk een boete opleggen als je te laat aangifte doet. Een ander voordeel van vaste werkmomenten, is dat je er sneller aan went en het minder als een last ervaart.
- Gebruik een boekhoudprogramma⁚ Er zijn talloze boekhoudprogramma's beschikbaar die je kunnen helpen bij het bijhouden van je administratie. Deze programma's zijn vaak gebruiksvriendelijk en zorgen ervoor dat je alle belangrijke gegevens overzichtelijk bij elkaar hebt.
- Bewaar alle facturen⁚ Bewaar alle facturen van je klanten en van je leveranciers. Dit is belangrijk voor je btw-aangifte en voor je inkomstenbelastingaangifte. Je kunt je facturen digitaal opslaan, maar het is ook verstandig om een fysiek archief te maken.
- Houd je inkomsten en uitgaven gescheiden⁚ Maak een aparte bankrekening voor je freelancewerk. Dit maakt het eenvoudiger om je inkomsten en uitgaven te scheiden en om je administratie bij te houden.
- Doe je aangiftes op tijd⁚ Doe je btw-aangifte en je inkomstenbelastingaangifte op tijd. De Belastingdienst kan je een boete opleggen als je te laat bent.
Als beginnend journalist ben je voornamelijk bezig met het binnen hengelen van voldoende opdrachten. De administratie wil er dan nog weleens bij inschieten. Zeker als je nog niet goed weet hoe je dat eigenlijk moet aanpakken. Jorieke van Noorloos zet de belangrijkste dos en donts op een rijtje.
Een slimme keuze hierbij is om samen te werken met een klein administratiekantoor of een boekhouder. Een kleine fout kan grote gevolgen hebben, zoals boetes van de Belastingdienst of een gemiste belastingteruggaaf.
Freelancen naast een baan in loondienst
Ben jij zzper en heb je een mooi aanbod gekregen om parttime in loondienst te gaan werken? Of andersom⁚ je werkt in loondienst en wil daarnaast voor jezelf beginnen. Wat zijn dan de regels? Hoe zit het bijvoorbeeld met je administratie en belastingzaken? En wat zijn redenen of het wel of niet combineren van een baan in loondienst met freelancen?
Als je naast een baan in loondienst ook als freelancer werkt, dan heb je te maken met twee verschillende belastingregimes. Je inkomsten uit loondienst worden belast volgens de regels voor werknemers, terwijl je inkomsten uit freelancewerk belast worden volgens de regels voor zelfstandigen.
Het is belangrijk om te weten dat je in dit geval⁚ Meestal niet verplicht bent om een zakelijke administratie bij te houden. De Belastingdienst kan bij een controle overigens wel vragen om gegevens over jouw opbrengsten en kosten alsnog te verstrekken, dus je doet er verstandig aan om deze gegevens wel bij te houden.
Maar je kan daarnaast wel nog werk verrichten voor opdrachtgevers. In dat geval verricht je freelancewerk naast je dienstbetrekking. Deze inkomsten moet je opgeven aan de belastingdienst als inkomsten uit overig werk. Je hebt geen recht op voordelen die voor ondernemers gelden (zoals de zelfstandigenaftrek).
Het is altijd verstandig om je te laten adviseren door een belastingadviseur over de beste manier om je freelancewerk te combineren met een baan in loondienst.
Het is goed om te weten dat je als freelancer met een baan in loondienst⁚
- Geen recht hebt op de zelfstandigenaftrek.
- Geen recht hebt op de startersaftrek.
- Geen recht hebt op de MKB-winstvrijstelling.
De inkomstenbelasting die je als freelancer betaalt wordt berekend over al het inkomen uit werk en woning van jou als persoon. Ook de brutowinst van je bedrijf valt hieronder. De brutowinst is het bedrag dat overblijft nadat je je kosten van je omzet hebt afgehaald.
Bekijk ook
Freelance Opdrachten Gezocht: Vind Werk als ZZP'er
Zoek je Freelance Opdrachten? >>
Freelance vertaler: Zo word je succesvol
Freelance vertaler: Tips en tricks voor een vliegende start >>
Freelance opdrachten Noord-Brabant: Vind je volgende project
Zoek je freelance opdrachten in Noord-Brabant? Ontdek interessante projecten. >>
Nieuwe regels voor ZZP'ers: Wat verandert er en wat betekent het voor jou?
ZZP'er? Weet wat de nieuwe regels betekenen voor jouw onderneming >>
ZZP Zakelijke Bankrekening: Noodzakelijk of Niet?
Zakelijke Bankrekening ZZP: Alles wat je moet weten! >>