Fiets zakelijk gebruiken: Aftrekposten en belastingvoordelen

De fiscale voordelen van een fiets

Fietsen met een elektrische fiets geeft je recht op enkele fiscale voordelen. Bedrijfsfietsen zijn vrijgesteld van belastingen. Bepaalde gemeentes geven zelfs een premie voor de aankoop van een elektrische fiets.

Al fietsend naar kantoor is niet alleen goed voor het algemeen welzijn, de parkeerdruk en je bedrijfsimago, het is ook fiscaal interessant. De elektrische fiets is namelijk fiscaal aftrekbaar, je betaalt er geen Voordeel Alle Aard (VAA) op én je geniet van een belastingvrije fietsvergoeding.

Met de fiets naar het werk gaan, levert heel wat voordelen op. De werkgever kan belastingvrij een fiets ter beschikking stellen en een vrijgestelde fietsvergoeding uitbetalen en de fietsende werknemer kan 23 cent per kilometer als beroepskost aftrekken. Maar niet elke fiets kan van elk voordeel...

Je kan je fiets(gebruik) als fietsende werknemer inbrengen in de belastingen. Een belangrijk onderscheid is dat tussen beroepsinkomsten en beroepskosten. Beroepsinkomsten hebben betrekking op de fietsvergoeding. Deze is vrijgesteld van belastingen tot 0,24 euro per kilometer.

Ook als zelfstandige zonder personeel profiteer je tot drie keer toe van belastingvoordeel bij de aankoop van een fiets. Gebruik je de fiets regelmatig voor woon-werkverkeer, dan is die tot 100 fiscaal aftrekbaar. Meer goed nieuws⁚ dat geldt niet alleen voor de aankoop van je elektrische fiets.

Fiets van de zaak⁚ regels en voorwaarden

Vanaf 1 januari 2020 kunnen werknemers een fiets, elektrische fiets of speedpedelec van de zaak gebruiken voor privédoeleinden. Lees hier hoe de regeling werkt, wat de voorwaarden zijn en hoe u belasting betaalt op het privévoordeel van de fiets van de zaak.

Met een fiets van de zaak kun je een (elektrische) fiets of een speedpedelec gebruiken voor woon-werkverkeer. Je betaalt een bijtelling bij het salaris, maar je kunt fiscaal privé gebruik maken van de fiets. Lees meer over de voorwaarden, de kosten en de belasting.

De werkgever kan u voor die dagen een kilometervergoeding geven waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met de auto of het openbaar vervoer heeft gereisd.

Uw werknemer mag de fiets van de zaak privé gebruiken en heeft daar voordeel van. Dit voordeel wordt gezien als loon in natura. Hiervoor gelden de volgende regels⁚

Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7% over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw) per jaar. De werkgever telt dit bedrag op bij het salaris. Hierover betaalt de werknemer dan maandelijks belasting.

U kunt ervoor kiezen om zelf fietsen aan te schaffen of fietsen te leasen via een leasemaatschappij.

Ja, voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of u de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak. Voor de regeling wordt onder een fiets verstaan⁚ een fiets die door spierkracht wordt aangedreven, eventueel met een hulpmotor.

U profiteert in de eerste plaats van fittere werknemers. Daarnaast is de nieuwe regeling ook een stuk eenvoudiger dan de oude regeling. Nu geldt nog dat werkgevers de werkelijke waarde van het voordeel van privé-gebruik moeten vaststellen. Straks geldt een vast tarief (de bijtelling) als loonvoordeel.

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en werknemers eenvoudiger een fiets, elektrische fiets of speedpedelec van de zaak gebruiken voor privédoeleinden. U kunt natuurlijk bij slecht weer kiezen voor het openbaar vervoer of de auto in plaats van de fiets.

Ook in dit geval kan uw werkgever bepaalde reiskosten vergoeden waarover u geen belasting betaalt. Dit hangt af van de afspraken die u met uw werkgever heeft gemaakt. U moet wel kunnen aantonen dat u met het openbaar vervoer heeft gereisd.

Lees hoe de bijtelling van 7% van de consumentenadviesprijs voor de fiets van de zaak werkt, welk type fiets erbij hoort en wat de fiscale voorwaarden zijn. Ontdek ook de mogelijkheden voor privégebruik, cafetariaregeling, investeringsaftrek en deeltjesfietsen.

Privéfiets gebruiken voor zakelijke doeleinden

Als je de fiets beschouwt als een privé-aanschaf, dan heb je geen recht op afschrijving of fiscale aftrek van de aanschafkosten. Voor iedere kilometer die je fietst met een zakelijk doel, mag je in 2024 wél 0,23 euro als beroepskosten opvoeren en van je winst aftrekken.

Daardoor hoef je minder belasting te betalen. Is de fiets duurder dan 450 euro? Dan wordt hij aangemerkt als bedrijfsinvestering en schrijf je hem over meerdere jaren af.

Als je op jouw privéfiets rijdt, dan mag je alsnog 0,23 euro per gereden kilometer aftrekken van je winst bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Als je 5 dagen in de week 6 kilometer heen en 6 kilometer terug moet fietsen naar je werk, en je doet dit 44 weken per jaar, dan levert dat een...

Vanaf het aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) is de fietsvergoeding enkel nog vrijgesteld als uw beroepskosten forfaitair berekend worden. Als u in uw belastingaangifte kiest voor de aftrek van werkelijke beroepskosten, hebt u vanaf het aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024) dus geen recht meer op...

Een zakelijk ritje kan bijvoorbeeld een fietstocht naar je opdrachtgever of het station zijn. Deze fietsritten vallen bij de Belastingdienst onder de...

Je mag nu eenmalig 28% van 1.653 euro aftrekken mits je in dat jaar minimaal 2.301 euro investeert. Lees hier meer over de regels voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dat is een bedrag van 463 euro. Daarnaast mag je je fiets in 5 jaar afschrijven, dit is 330 euro per jaar.

Wanneer je een fiets wilt aanschaffen voor je werk, heb je grofweg twee opties⁚ ... Je koopt de fiets op de zaak. Heb je zelf al een fiets of kies je ervoor om deze met privévermogen aan te schaffen? Dan heb je in 2024 recht op een vergoeding van maximaal 0,23 euro per gereden kilometer. Dit...

U kunt de fietsvergoeding van uw werkgever vrijstellen van personenbelasting tot maximaal 0,35 euro per afgelegde kilometer of 3.500 euro per jaar. Let op⁚ vanaf 2025 is de fietsvergoeding alleen nog vrijgesteld als uw beroepskosten forfaitair zijn.

U kunt de fietsvergoeding van uw werkgever vrijstellen van personenbelasting tot maximaal 0,35 euro per afgelegde kilometer of 3.500 euro per jaar. Let op⁚ vanaf 2025 is de fietsvergoeding alleen nog vrijgesteld als uw beroepskosten forfaitair zijn.

Als zzper kun je een fiets kopen voor zakelijk gebruik, met verschillende regels en aftrekken. Lees hier wat de voor- en nadelen zijn van een privéfiets of een fiets van de zaak, en hoe je het boekhouden kunt vereenvoudigen met Exact.

Afschrijving van een zakelijke fiets

Afschrijven van zakelijke fiets/e-bike. Als je fiets meer kost dan 450 euro (ex. btw) en dat zal bij een nieuwe e-bike/fiets altijd wel het geval zijn, dan moet je deze in 5 jaar gaan afschrijven. Voor starters geldt de willekeurige afschrijving, dan mag je de kosten in een keer afschrijven. Hoe (willekeurig) afschrijven werkt lees je hier.

Als je de fiets voor minstens 10% zakelijk gebruikt, kun je de aanschaf- en onderhoudskosten zakelijk opvoeren. De btw is dan te verrekenen en de kosten drukken eenmalig je winst. Is je nieuwe fiets duurder dan 450 euro? Dan wordt hij aangemerkt als bedrijfsinvestering en schrijf je hem over meerdere jaren af.

Voor iedere kilometer die je fietst met een zakelijk doel, mag je in 2024 wél 0,23 euro als beroepskosten opvoeren en van je winst aftrekken. Een zakelijk ritje kan bijvoorbeeld een fietstocht naar je opdrachtgever of het station zijn. Deze fietsritten vallen bij de Belastingdienst onder de...

Het is echter nog steeds mogelijk om een werknemer belastingvrij 0,19 cent per kilometer (woon werk verkeer) vergoeden. Uw werknemer woont op 10 kilometer van zijn werk, per week fietst hij dus 10x2x5 = 100 kilometer, per jaar derhalve ongeveer ruim 4.500 kilometer per jaar (belastingvrije...

Eén van uw werknemers wil een fiets kopen. De werknemer heeft een bruto maandsalaris van 4.500 euro. De fiets kost 1.250 euro. U zet 1.250 euro van het brutoloon van uw werknemer om in een vergoeding voor het kopen van de fiets. Dat doet u door dat bedrag af te trekken van het brutoloon.

U mag uw reiskosten naar uw werk niet van uw inkomen aftrekken, maar uw werkgever mag u een onbelaste kilometervergoeding geven. De vergoeding [...] [...] [end of information from the Internet]

Dan mag u het volledige btw-bedrag van de aanschaf- of de leaseprijs aftrekken. Over de eigen bijdrage moet u btw betalen. U koopt voor uw werknemer een fiets van 2.000 euro, inclusief de btw van 348 euro. U vraagt uw werknemer om een eigen bijdrage van 1.300 euro.

Hoe kun je de fiets afgetrokken worden op de fiets? Dat hangt af van de duur, de kilometers en de doel van je fiets. Lees hier de voor- en nadelen van privé- en zakelijk opvoeren en hoe je de fiets kan gebruiken als aftrekpost.

Btw-aftrek op een fiets van de zaak

Dan komt de voor de inkoop/lease van de fiets aan de ondernemer in rekening gebrachte btw volledig voor aftrek in aanmerking. Wanneer de inkoopprijs of het totaal van de leasetermijnen na aftrek van de eigen bijdrage van de werknemer hoger is dan 749 euro inclusief btw, dan is de aftrek van btw uitgesloten voor het bedrag dat uitkomt boven 130 euro.

Dit betekent dat de btw op fietsen met een waarde tot 749 euro inclusief btw volledig aftrekbaar is. Voor duurdere fietsen is het meerdere niet aftrekbaar. Voorbeeld 1 U koopt een fiets van 1.500 euro (inclusief 260 euro btw) en verstrekt deze fiets aan een werknemer. Door de goedkeuring kunt u nu (maximaal) 130 euro btw in aftrek te brengen.

Naast het effect op de loonbelasting kan de mate van gebruik voor woon-werkverkeer indirect ook van belang zijn voor de btw-aftrek op de fiets. De btw op de aankoop of de leasetermijnen is tot maximaal 130 euro aftrekbaar. Aan deze aftrek zijn in het BUA (Besluit uitsluiting aftrek omzetbelasting) wel voorwaarden verbonden.

U kunt btw aftrekken als voorbelasting als u een fiets of een (lease)fiets geeft aan een werknemer voor woon-werkverkeer. De btw-aftrek is beperkt tot 130 euro en er gelden bepaalde voorwaarden, zoals geen andere vergoeding of voorziening voor het woon-werkverkeer.

Onder dezelfde voorwaarden als ... Dat levert dan een aftrek op van 130 euro. Vraag je van je medewerker een eigen bijdrage voor de verstrekte of ter beschikking gestelde fiets (al dan niet via een cafetariaregeling)? Dan is dat voor de btw een belaste levering of...

Is er geen vrije ruimte meer, dan betaalt de werkgever 80% belasting via de eindheffing. ..; Praktisch bezien betekent dit dus bijvoorbeeld géén btw-aftrek als de medewerker naast de fiets ook een auto van de zaak heeft, maar bijvoorbeeld wel btw-aftrek als de medewerker alle dagen per fiets reist en geen reiskostenvergoeding meer krijgt. ...

Hoeveel btw-aftrek er geldt voor een fiets van de zaak die u ter beschikking stelt of verstrekt aan een werknemer? Lees de voorwaarden en de berekening van de btw-aftrek voor aanschaf, operational lease en eigen bijdrage.

Dan mag u het volledige btw-bedrag van de aanschaf- of de leaseprijs aftrekken. Over de eigen bijdrage moet u btw betalen. U koopt voor uw werknemer een fiets van 2.000 euro, inclusief de btw van 348 euro. U vraagt uw werknemer om een eigen bijdrage van 1.300 euro.

Wordt het maximumbedrag overschreden, ... van de fietsvergoeding dat het grensbedrag overschrijdt, beschouwd als loon. Ook de terbeschikkingstelling van een bedrijfsfiets door de werkgever in het voordeel van zijn werknemer geniet van een vrijstelling van belasting. De bedrijfsfiets is voor de werkgever 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde...

Bekijk ook

Fiets Kopen als ZZP'er: Tips & Belangrijke Overwegingen

De Beste Fiets voor ZZP'ers: Vind de Perfecte Rijbeest >>

BTW correctie fiets van de zaak: Zo werkt het voor ondernemers

Fiets van de zaak: BTW correctie voor ondernemers >>

Fiets kopen op de zaak: Is dat mogelijk als ZZP'er?

ZZP en zakelijke fiets: Alles wat je moet weten >>

ZZP Koerier Limburg: Vind werk als ZZP'er in de koeriersbranche

ZZP Koerier Limburg: Werk vinden en succesvol worden als koerier >>

Hypotheek en arbeidsongeschiktheid als ZZP'er: Alles wat je moet weten

Zekerheid voor je ZZP-carrière: Hypotheek en arbeidsongeschiktheidsverzekering >>