Kan ik mijn eigen risico aftrekken bij de inkomstenbelasting? Ontdek de regels
Eigen Risico Zorgverzekering⁚ Aftrekbaar bij de Inkomstenbelasting?
Het eigen risico is een verplicht bedrag dat je moet betalen voor zorg die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt. In 2024 is dit verplichte eigen risico 385 euro. Naast het verplichte eigen risico kun je ook een vrijwillig eigen risico kiezen. Het eigen risico is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ook het vrijwillig eigen risico is niet aftrekbaar.
Wat is het eigen risico?
Het eigen risico is een verplicht bedrag dat je jaarlijks moet betalen voor zorg uit de basisverzekering. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaalt, voordat je zorgverzekeraar de rest van de kosten vergoedt. Denk hierbij aan behandelingen bij de huisarts, specialist of fysiotherapeut, en de kosten van medicijnen. Naast het verplicht eigen risico kun je ook een vrijwillig eigen risico kiezen. Dit betekent dat je een hoger bedrag zelf betaalt, maar daarvoor een korting op je premie krijgt. Het maximaal te betalen eigen risico is 885 euro per jaar.
Het eigen risico is dus een soort drempelbedrag dat je eerst zelf moet betalen voordat je zorgverzekeraar in actie komt. Het is belangrijk om te onthouden dat het eigen risico niet hetzelfde is als een eigen bijdrage. Een eigen bijdrage is een bedrag dat je moet betalen voor bepaalde zorg, ook al heb je al je eigen risico al betaald. Voorbeelden van eigen bijdragen zijn de kosten voor medicijnen, kraamzorg en bepaalde behandelingen.
Is het eigen risico aftrekbaar?
Helaas is het antwoord nee. Het eigen risico, zowel het verplichte als het vrijwillige eigen risico, is niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je geen geld terugkrijgt van de Belastingdienst voor de kosten die je zelf hebt betaald voor zorg uit de basisverzekering. Ook de premie voor je zorgverzekering is niet aftrekbaar.
Het eigen risico is een wettelijke verplichting en wordt gezien als een vast onderdeel van de basisverzekering. De Belastingdienst heeft ervoor gekozen om deze kosten niet aftrekbaar te maken. Het is dus belangrijk om dit in je budgettering te meenemen en te zorgen dat je voldoende geld hebt om het eigen risico te betalen.
Er zijn wel andere zorgkosten die je wel kunt aftrekken, maar deze vallen niet onder het eigen risico. Denk hierbij aan kosten voor medicijnen, hulpmiddelen, reiskosten en ziektekosten die je zelf hebt betaald en waarvoor je geen vergoeding van je zorgverzekeraar krijgt. Voor meer informatie over aftrekbare zorgkosten kun je de website van de Belastingdienst raadplegen.
Welke zorgkosten zijn wel aftrekbaar?
Hoewel het eigen risico zelf niet aftrekbaar is, zijn er andere zorgkosten die je wel kunt aftrekken van je belasting. Deze kosten worden "specifieke zorgkosten" genoemd en zijn bedoeld om mensen met hoge zorgkosten te ondersteunen. De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan de aftrekbaarheid van deze kosten. Het gaat om kosten die je maakt voor ziekte of invaliditeit en die niet door je zorgverzekering worden vergoed.
Enkele voorbeelden van aftrekbare zorgkosten zijn⁚
- Medicijnen die niet door je zorgverzekering worden vergoed
- Hulpmiddelen, zoals een rolstoel, gehoorapparaat of bril, die niet door je zorgverzekering worden vergoed
- Reiskosten naar en van de medische behandeling, als deze niet door je zorgverzekering worden vergoed
- Kosten voor extra hulp in de huishouding vanwege ziekte of invaliditeit, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet
- Kosten voor extra kleding en beddengoed vanwege ziekte of invaliditeit, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet
Het is belangrijk om te weten dat er een drempelbedrag geldt voor de aftrekbaarheid van specifieke zorgkosten. Dit betekent dat je alleen de kosten boven dit drempelbedrag kunt aftrekken. De hoogte van dit drempelbedrag hangt af van je inkomen en wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst.
Voorwaarden voor aftrekbaarheid
Om specifieke zorgkosten te kunnen aftrekken in je belastingaangifte, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet alle zorgkosten zijn automatisch aftrekbaar. De Belastingdienst heeft een aantal regels opgesteld om te bepalen welke kosten wel en niet in aanmerking komen voor aftrek.
Hieronder vind je de belangrijkste voorwaarden voor aftrekbaarheid⁚
- De zorgkosten moeten gemaakt zijn in verband met een ziekte, beperking of invaliditeit.
- De zorgkosten moeten noodzakelijk zijn. Dit betekent dat de kosten redelijk en gebruikelijk moeten zijn voor de behandeling van je ziekte of beperking.
- De zorgkosten mogen niet door je zorgverzekering worden vergoed. Als je zorgkosten deels worden vergoed, kun je alleen het onvergoede deel aftrekken.
- De zorgkosten moeten in het betreffende belastingjaar betaald zijn. Als je de kosten in een vorig jaar hebt betaald, kun je deze niet meer aftrekken.
- De zorgkosten moeten boven het drempelbedrag liggen. Het drempelbedrag is het bedrag dat je zelf moet betalen voor specifieke zorgkosten, voordat je de rest kunt aftrekken. De hoogte van het drempelbedrag is afhankelijk van je inkomen en wordt jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst je kan vragen om bewijs van je zorgkosten. Bewaar daarom altijd alle rekeningen, overzichten van je zorgverzekeraar en bankafschriften die betrekking hebben op je zorgkosten.
Voorbeeld van aftrekbare zorgkosten
Stel je voor dat je in 2023 een nieuwe bril nodig hebt, maar je aanvullende verzekering vergoedt de kosten van een bril alleen voor kinderen. Je betaalt de bril zelf, maar je zorgverzekeraar vergoedt de kosten niet. In dit geval zijn de kosten van de bril aftrekbaar van je belasting.
Ook de kosten van medicijnen die niet door je zorgverzekering worden vergoed, kunnen aftrekbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je medicijnen nodig hebt die niet in het basispakket van je zorgverzekering zijn opgenomen.
Een ander voorbeeld van aftrekbare zorgkosten zijn de reiskosten naar en van de medische behandeling. Stel dat je een behandeling moet ondergaan in een ziekenhuis dat ver weg van je huis ligt. Als je zorgverzekering de reiskosten niet vergoedt, kun je deze kosten aftrekken van je belasting.
Het is belangrijk om te onthouden dat de Belastingdienst je kan vragen om bewijs van je zorgkosten. Bewaar daarom altijd alle rekeningen, overzichten van je zorgverzekeraar en bankafschriften die betrekking hebben op je zorgkosten.
Meer informatie
Wil je meer weten over de aftrekbaarheid van zorgkosten? Dan kun je de website van de Belastingdienst raadplegen. Daar vind je uitgebreide informatie over de voorwaarden voor aftrekbaarheid, de hoogte van het drempelbedrag en de manier waarop je je zorgkosten kunt aftrekken in je belastingaangifte.
Je kunt ook contact opnemen met de Belastingtelefoon voor meer informatie. Het telefoonnummer van de Belastingtelefoon is 0800-0543 (gratis);
Het is belangrijk om te weten dat de regels voor de aftrekbaarheid van zorgkosten jaarlijks kunnen veranderen. Het is daarom altijd verstandig om de website van de Belastingdienst te raadplegen voor de meest actuele informatie.
Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van de basisverzekering. Het is belangrijk om te weten wat het eigen risico is, wat er wel en niet aftrekbaar is en waar je meer informatie kunt vinden. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je alles goed geregeld hebt en dat je geen geld misloopt.
Bekijk ook
Financiering voor jouw eigen onderneming: Zo krijg je de beste lening!
Financiering voor je eigen onderneming: Ontdek de beste opties! >>
Eigen onderneming starten als student: Tips en inspiratie
Studentenonderneming: Zo start je met succes je eigen bedrijf >>
Eigen vermogen ZZP: hoe declareer je het in je belastingaangifte?
Eigen vermogen ZZP: hoe declareer je het in je belastingaangifte? >>
ZZP Beveiligers gezocht: Vind je volgende klus!
Ben je een ZZP beveiliger en op zoek naar werk? Bekijk hier de actuele vacatures. >>
Verantwoord Ondernemen: Wat is het en waarom is het belangrijk?
Verantwoord Ondernemen: Definitie, Voordelen en Tips >>