Deelnemingen en belasting: een beknopte uitleg

Wat zijn verbonden ondernemingen?

Verbonden ondernemingen zijn ondernemingen waartussen een deelnemingsrelatie direct of via een andere onderneming bestaat van meer dan 50 van het kapitaal of de stemrechten. Het koninklijk besluit van 8 oktober 1976 legt de verplichting op om in de jaarrekening de belangrijkste verhoudingen tot uiting te doen komen die bestaan tussen de onderneming enerzijds en de ondernemingen die met haar verbonden zijn of waarmee een participatieverhouding bestaat anderzijds.

De rol van deelnemingen

Deelnemingen spelen een belangrijke rol in de wereld van verbonden ondernemingen. Ze vormen de basis voor de relaties tussen deze bedrijven en bepalen de mate van invloed die een onderneming kan uitoefenen op een andere. De aard van de deelneming bepaalt de mate van controle die een onderneming heeft over de andere. Zo kan een onderneming een meerderheidsbelang in een andere onderneming hebben, waardoor ze de volledige controle heeft over het beleid en de besluitvorming van die onderneming. In andere gevallen kan een onderneming een minderheidsbelang hebben, waardoor ze een zekere invloed kan uitoefenen, maar geen volledige controle heeft;

De rol van deelnemingen is ook van belang voor de financiële verslaggeving. Ondernemingen die deelnemen aan andere ondernemingen, moeten deze deelnemingen opnemen in hun jaarrekening. Dit betekent dat ze de waarde van de deelnemingen moeten vaststellen en deze waarde moeten opnemen in de balans. De manier waarop deze deelnemingen worden gewaardeerd, is afhankelijk van de aard van de deelneming en de mate van controle die de onderneming heeft.

Daarnaast kan de rol van deelnemingen van invloed zijn op de belastingen die een onderneming moet betalen. Zo kan een onderneming die een meerderheidsbelang heeft in een andere onderneming, de winsten van die onderneming belastingvrij laten doorstromen naar de moedermaatschappij. Dit kan leiden tot een aanzienlijke belastingbesparing.

Het is belangrijk om te beseffen dat de rol van deelnemingen complex is en dat de regels die van toepassing zijn, kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie. Het is daarom aan te raden om professionele hulp in te schakelen om te begrijpen wat de regels zijn die van toepassing zijn op uw specifieke situatie.

Regels voor deelnemingen

De regels voor deelnemingen in verbonden ondernemingen zijn complex en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie. In het algemeen geldt dat een deelneming wordt beschouwd als een belang in een andere onderneming dat de deelnemende onderneming in staat stelt om invloed uit te oefenen op het beleid van de andere onderneming. Deze invloed kan direct zijn, bijvoorbeeld door het hebben van een meerderheidsbelang in de andere onderneming, of indirect, bijvoorbeeld door het hebben van een minderheidsbelang in combinatie met andere overeenkomsten.

Een belangrijk criterium voor het bepalen van de mate van invloed is de grootte van het belang. In de meeste gevallen wordt een belang van meer dan 50% van het kapitaal of de stemrechten van een onderneming beschouwd als voldoende om invloed uit te oefenen op het beleid van die onderneming. Maar er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen, zoals de aard van de overeenkomsten tussen de ondernemingen en de mate van samenwerking tussen de ondernemingen.

De regels voor deelnemingen zijn opgenomen in verschillende wet- en regelgeving, waaronder het Burgerlijk Wetboek, de Wet VPB 1969 en de RJ 330. Deze regels bepalen onder meer de manier waarop deelnemingen moeten worden gewaardeerd in de jaarrekening, de manier waarop de winsten van deelnemingen moeten worden belast en de manier waarop transacties tussen verbonden ondernemingen moeten worden geregeld.

Het is belangrijk om te beseffen dat de regels voor deelnemingen complex zijn en dat het belangrijk is om professionele hulp in te schakelen om te begrijpen wat de regels zijn die van toepassing zijn op uw specifieke situatie.

Voorbeelden van deelnemingen

Om de complexiteit van deelnemingen beter te begrijpen, bekijken we enkele voorbeelden. Stel, een grote onderneming, 'Holding A', heeft een meerderheidsbelang in een kleinere onderneming, 'Dochter B'. Holding A heeft dus een belangrijke invloed op het beleid van Dochter B. Deze situatie is een duidelijk voorbeeld van een deelneming.

Een ander voorbeeld is een onderneming, 'Moeder C', die een minderheidsbelang heeft in een andere onderneming, 'Dochter D'. Moeder C heeft in dit geval geen volledige controle over Dochter D, maar kan wel een zekere invloed uitoefenen door middel van haar aandelen.

Een derde voorbeeld is een onderneming, 'Holding E', die een deelneming heeft in een joint venture met een andere onderneming, 'Holding F'. Deze joint venture is een nieuwe onderneming die gezamenlijk wordt beheerd door Holding E en Holding F.

Deze voorbeelden illustreren de verschillende vormen van deelnemingen die kunnen bestaan. Het is belangrijk om te beseffen dat de specifieke regels die van toepassing zijn op deelnemingen, afhankelijk zijn van de aard van de deelneming en de mate van invloed die de deelnemende onderneming heeft.

Belangrijke wet- en regelgeving

De regels rond deelnemingen in verbonden ondernemingen zijn vastgelegd in verschillende wetten en regelgeving. Enkele belangrijke wetten en regelgeving die relevant zijn voor deelnemingen in verbonden ondernemingen zijn⁚

  • Burgerlijk Wetboek (BW)⁚ Het Burgerlijk Wetboek bevat algemene bepalingen over vennootschappen en de rechten en plichten van aandeelhouders. Artikel 2⁚381 lid 3 BW is specifiek gericht op transacties met verbonden partijen, waaronder deelnemingen.

  • Wet VPB 1969⁚ Deze wet regelt de vennootschapsbelasting in Nederland. De Wet VPB 1969 bevat bepalingen over de deelnemingsvrijstelling, die ondernemingen in staat stelt om winsten uit deelnemingen belastingvrij door te laten stromen.

  • Raad voor de Jaarverslaggeving (RJ)⁚ De RJ is een onafhankelijke instantie die richtlijnen opstelt voor de financiële verslaggeving in Nederland. RJ 330 bevat specifieke richtlijnen voor de verwerking van deelnemingen in de jaarrekening.

  • Woningwet⁚ De Woningwet regelt de huisvesting in Nederland. Deze wet bevat specifieke regels voor woningcorporaties die deelnemen in verbonden ondernemingen. De woningwet stelt extra eisen aan deelnemingen van woningcorporaties, die anders zijn dan de algemene regels voor deelnemingen.

Naast deze wetten en regelgeving zijn er ook richtlijnen en jurisprudentie die relevant zijn voor deelnemingen in verbonden ondernemingen. Het is belangrijk om al deze bronnen te raadplegen om te bepalen welke regels van toepassing zijn op uw specifieke situatie.

Bekijk ook

Verbonden ondernemingen: Voorbeelden en voordelen

Verbonden ondernemingen: Ontdek de kracht van samenwerking >>

Verbonden ondernemingen: wat is de definitie?

Wat zijn verbonden ondernemingen en wat zijn de gevolgen? >>

Verbonden ondernemingen TVL: Alles wat je moet weten

Wat zijn verbonden ondernemingen TVL? >>

Cursus ZZP zorg: verhoog je kennis en vaardigheden

De beste ZZP zorgcursus: welke is geschikt voor jou? >>

ZZP'er met 8 uur per dag: Vind de juiste balans!

ZZP'er met 8 uur per dag: Vind de juiste balans! >>