Fusie van een onderneming: Impact op werknemers en ZZP'ers

Overgang van onderneming

Een fusie of overname heeft bijna altijd gevolgen voor jou als werknemer. Het kan zijn dat je je baan kwijtraakt. Of dat je je baan wel houdt, maar je krijgt minder betaald, of je krijgt een andere functie. Kijk wat er staat in de cao. Werk je bij een bedrijf dat gaat fuseren of reorganiseren? Dan is het verstandig dat je je cao goed bekijkt.

Gevolgen voor werknemers

Een fusie of overname kan voor de medewerkers van de onderneming grote gevolgen hebben. De Nederlandse wetgeving kent het principe van de overgang van onderneming. Dit betekent dat de rechten en plichten uit arbeidsovereenkomsten en cao automatisch overgaan naar de verkrijger (overnemer) bij een bedrijfsovername of fusie. Bij een overgang van onderneming wordt de overnemer gezien als degene die het bedrijf voortzet. Er is alleen sprake van overgang van onderneming als het bedrijf zijn identiteit behoudt. De nieuwe eigenaar wordt automatisch de werkgever van de werknemers.

Wat zijn de gevolgen van een overgang van onderneming voor werknemers? Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. Alle werknemers die in dienst waren bij de onderneming die wordt overgenomen, blijven in dienst bij de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever is verplicht om de arbeidsovereenkomsten van de werknemers over te nemen. Dit betekent dat de werknemers hun salaris, verlofdagen en alle afspraken in hun oude contract behouden. Dat geldt ook voor zieke werknemers.

Een fusie of reorganisatie heeft bijna altijd gevolgen voor jou als werknemer. Het kan zijn dat je je baan kwijtraakt. Of dat je je baan wel houdt, maar je krijgt minder betaald, of je krijgt een andere functie. Kijk wat er staat in de cao. Werk je bij een bedrijf dat gaat fuseren of reorganiseren? Dan is het verstandig dat je je cao goed bekijkt.

De FNV helpt je met de informatie op deze pagina op weg.

Rechten en plichten van werknemers

De Nederlandse wetgeving kent het principe van de overgang van onderneming. Dit betekent dat de rechten en plichten uit arbeidsovereenkomsten en cao automatisch overgaan naar de verkrijger (overnemer) bij een bedrijfsovereenkomst of fusie. Bij een overgang van onderneming wordt de overnemer gezien als degene die het bedrijf voortzet. Er is alleen sprake van overgang van onderneming als het bedrijf zijn identiteit behoudt. De nieuwe eigenaar wordt automatisch de werkgever van de werknemers.

Wat zijn de gevolgen van een overgang van onderneming voor werknemers? Bij een overgang van onderneming worden werknemers beschermd. Alle werknemers die in dienst waren bij de onderneming die wordt overgenomen, blijven in dienst bij de nieuwe werkgever. De nieuwe werkgever is verplicht om de arbeidsovereenkomsten van de werknemers over te nemen. Dit betekent dat de werknemers hun salaris, verlofdagen en alle afspraken in hun oude contract behouden. Dat geldt ook voor zieke werknemers.

De klacht van het NLRB beschuldigt Apple van het hinderen, tegenhouden en dwingen van werknemers om hun rechten onder de federale arbeidswetgeving uit te oefenen. In reactie op de beschuldigingen heeft Apple een verklaring afgegeven waarin het bedrijf stelt dat het de beschuldigingen serieus neemt en ze grondig zal onderzoeken.

Het uitgevoerde onderzoek legt de toenemende problemen rond ongewenst gedrag op de werkvloer bloot en beschrijft de gevolgen voor zowel de arbeidsmarkt als voor de bedrijven; De onderzoekers stellen vast dat werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag vaker ziek melden, of het bedrijf verlaten.

De rol van de ondernemingsraad

Een fusie of overname kan voor de medewerkers van de onderneming grote gevolgen hebben. De ondernemingsraad (or) is dan ook een belangrijke partij in een fusie- of overnameproces. Deze handreiking geeft een overzicht van de (wettelijke) rechten van ors bij een fusie of overname en hoe de or daarvan het beste gebruik kan maken. Voor meer informatie over de gevolgen van fusie voor de werknemers verwijzen wij u graag naar ons artikel over overgang van onderneming.

Bij een goede communicatie tussen vakbond en ondernemingsraad kunnen elkaars positie ondersteunen. Zijn de vakbonden niet betrokken bij een fusie of overname, dan kan dit voor de ondernemingsraad een probleem opleveren, omdat de vakbonden dan geen druk kunnen uitoefenen op de werkgever;

Bij een overgang van onderneming is de werknemer beschermd tegen nadelige gevolgen ervan. De fusiegedragsregels zijn niet vastgelegd in de wet, maar zijn een vorm van zelfregulering. Ze gelden voor ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd en meer dan 50 medewerkers hebben. Soms legt een cao de grens bij 35 medewerkers; Grote fusies en overnames moeten gemeld worden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wordt een bedrijf door een fusie of overname zo groot dat dit negatieve invloed heeft op de concurrentie? Dan geeft de ACM geen toestemming.

Bij een fusie zijn diverse juridische aspecten van belang. Zo dien je als werkgever in bepaalde gevallen bijvoorbeeld de SER Fusiegedragsregels in acht te nemen en de ondernemingsraad en de vakbonden tijdig te informeren.

Juridische aspecten van een fusie

Welke rechtsvormen kunnen juridisch fuseren? Volgens de wet kunnen twee of meer rechtspersonen overgaan tot een juridische fusie. De Nederlandse wet definieert dit als volgt⁚ overgang, ten gevolge van een overeenkomst, een fusie of een splitsing, van een economische eenheid die haar identiteit behoudt; Wijze van overgang van onderneming. De onderneming dient over te gaan door een overeenkomst, een fusie of een splitsing. Bij een bedrijfsfusie kunnen zowel de bezittingen als schulden van de onderneming worden overgedragen aan een andere onderneming. De onderneming die de bezittingen en schulden overdraagt wordt ook wel een lege onderneming genoemd.

U mag alleen fuseren met bedrijven die dezelfde rechtsvorm hebben. Bijvoorbeeld⁚ een besloten vennootschap (bv) mag fuseren met een andere bv, maar niet met een vereniging. U mag niet fuseren als uw bedrijf is ontbonden of in een faillissement zit. Is uw bedrijf of organisatie van plan om te fuseren? Op basis van de Fusiegedragsregels moet elke voorgenomen fusie of overname die binnen het bereik van de Fusiegedragsregels valt, gemeld worden aan de vakbonden en de Sociaal-Economische Raad (SER). Lees welke regels voor u van toepassing zijn.

Gevolg van een juridische fusie is, dat alle rechten en verplichtingen overgaan (meegaan dus) die op de rechtspersonen rusten. Dit geldt dus ook voor de werknemers. Hun rechten gaan 1 op 1 over. Het kan wel zijn dat er een nieuwe rechtspersoon komt en dus een nieuwe werkgever. In geval van een fusie of een bedrijfsovername komen er allerhande juridische aspecten om de hoek kijken. In deze bijdrage worden kort enkele belangrijke arbeidsrechtelijke aspecten besproken die spelen bij de overgang van een onderneming waar personeel bij betrokken is.

Overnames, fusies en splitsingen hebben verschillende (juridische en fiscale) gevolgen. Het is verstandig in een vroegtijdig stadium een advocaat te laten meedenken over de best passende en meest voordelige optie voor uw situatie.

Communicatie en transparantie

Bij de start van een fusie is er vaak nog geen duidelijkheid over de arbeidsvoorwaarden, mobiliteit en behoud of verlies van banen. En dus adviseren we⁚ doe geen beloftes en deel geen deadlines die je niet kunt nakomen. Geef eerlijk aan dat je het nog niet weet.

Fusies en overnames gaan voor werknemers vaak gepaard met onzekerheid. Voor veel medewerkers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen en de impact van de fusie op hun eigen werksituatie.

Het is belangrijk dat de werkgever tijdens het fusieproces open en transparant communiceert met de werknemers. Werknemers moeten op de hoogte worden gehouden van de voortgang van de fusie en de gevolgen voor hun werkgelegenheid.

De werkgever moet duidelijk aangeven wat de verwachte gevolgen zijn voor de werknemers en wat er van hen wordt verwacht. De werkgever moet ook open staan voor vragen en zorgen van de werknemers.

Bescherming van werknemers

Bij een overgang van onderneming is de werknemer beschermd tegen nadelige gevolgen ervan. De fusiegedragsregels zijn niet vastgelegd in de wet, maar zijn een vorm van zelfregulering. Ze gelden voor ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd en meer dan 50 medewerkers hebben. Soms legt een cao de grens bij 35 medewerkers. Grote fusies en overnames moeten gemeld worden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wordt een bedrijf door een fusie of overname zo groot dat dit negatieve invloed heeft op de concurrentie? Dan geeft de ACM geen toestemming.

De werknemers die overgaan mogen niet ontslaan worden door de overlater of overnemer omwille van de overgang. De ontslagbescherming is wel beperkt in de tijd⁚ de overnemer mag de werknemers niet ontslaan omwille van de overgang gedurende een periode van één jaar na de overgang.

Alle werknemers die in de overgedragen onderneming of het overgedragen onderdeel werkzaam zijn ten tijde van de overgang van de onderneming gaan over, tenzij de werknemer zelf afstand doet van zijn arbeidsovereenkomst of de overgang van de onderneming leidt tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens ernstige redenen.

Als u een bedrijf overneemt, moet u ook alle werknemers overnemen. U mag niets veranderen aan hun rechten en plichten. Uw nieuwe werknemers houden hun salaris, verlofdagen en alle afspraken in hun oude contract.

De fusiegedragsregels

De fusiegedragsregels zijn niet vastgelegd in de wet, maar zijn een vorm van zelfregulering. Ze gelden voor ondernemingen die in Nederland zijn gevestigd en meer dan 50 medewerkers hebben. Soms legt een cao de grens bij 35 medewerkers. Grote fusies en overnames moeten gemeld worden bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Wordt een bedrijf door een fusie of overname zo groot dat dit negatieve invloed heeft op de concurrentie? Dan geeft de ACM geen toestemming.

Is uw bedrijf of organisatie van plan om te fuseren? Op basis van de Fusiegedragsregels moet elke voorgenomen fusie of overname die binnen het bereik van de Fusiegedragsregels valt, gemeld worden aan de vakbonden en de Sociaal-Economische Raad (SER). Lees welke regels voor u van toepassing zijn.

Bij een fusie zijn diverse juridische aspecten van belang. Zo dien je als werkgever in bepaalde gevallen bijvoorbeeld de SER Fusiegedragsregels in acht te nemen en de ondernemingsraad en de vakbonden tijdig te informeren.

Bij een fusie of reorganisatie heeft bijna altijd gevolgen voor jou als werknemer. Werk je bij een bedrijf dat gaat fuseren of reorganiseren? De FNV helpt je met de informatie op deze pagina op weg.

Toekomstperspectief

Geen gevolgen voor werknemers De hoop is er om dit najaar te fuseren, al hebben we daar geen zekerheid over ... Bij Dujardin Foods zijn 800 mensen actief. Het bedrijf richt zich op de internationale ...

Kwekerij de Wieringermeer, Kwekerij Andijk, Kwekerij het Westland en Powergrow slaan de handen ineen en gaan verder onder één naam en als één bedrijf. De vier ondernemingen fuseren om voor de toekomst ...

(Foto⁚ René Gompers) De Hakrinbank en DSB Bank gaan niet fuseren benadrukt Rafiek Sheorajpanday ... gebruiken komen al bijna overeen en sommige diensten worden bij het zelfde bedrijf afgenomen zoals B ...

Oud-politicus Rob Oudkerk vreest dat de fusie het einde inluidt van zijn partij. Ik geloof dat als wij werkelijk zouden fuseren de PvdA steeds onherkenbaarder wordt voor de gewone mens, zegt hij in ...

De industriebrand die vanochtend uitbrak bij Earth Minded zal zware gevolgen hebben voor het bedrijf. Enkele cruciale punten in de productieketen zijn geraakt. Ruim 100 arbeiders zijn geëvacueerd en ...

Bekijk ook

Een Onderneming Starten: Stappenplan voor Beginners

Start Uw Eigen Bedrijf: De Complete Gids voor Beginners >>

Onderneming beginnen: Inspirerende ideeën en tips voor succes

Onderneming beginnen: Inspirerende ideeën voor jouw start-up >>

Onder Welk Belastingkantoor Valt Mijn Onderneming?

Belastingkantoor Onderneming: Vind het Juiste Kantoor voor Jouw Bedrijf >>

ZZP'er als internationaal koerier: kansen en uitdagingen!

ZZP'er worden in de internationale koeriersbranche. >>

ZZP'er in de logistiek: Kansen en uitdagingen

Logistieke ZZP'er: Ontdek de voordelen en tips voor succes >>