BTW voor ZZP'ers: Alles wat je moet weten over BTW-aangifte
Inleiding
Als zelfstandige heb je te maken met btw, ook wel omzetbelasting genoemd. Voor vrijwel ieder beroep wordt bovenop de tarieven btw berekend en afgedragen aan de overheid. De btw kun je op alle zakelijke kosten en inkopen terugvragen bij de btw-aangifte.
BTW-plicht en BTW-nummer
Wanneer de Belastingdienst beslist dat je btw-plichtig bent, ontvang je een btw-nummer. Het btw-identificatienummer bestaat uit een landcode NL, 9 cijfers, letter B, en een controlegetal van 2 cijfers. Dit nummer moet je vermelden op facturen die jij aan je klanten of opdrachtgevers stuurt. De btw vormt een verplichte belasting over de omzet die je als ondernemer maakt. Je draagt een deel van het factuurbedrag of de verkoopprijs aan particulieren af. Wanneer je dat doet hangt af van het type bedrijf dat je hebt en wat de Belastingdienst je daarvoor verplicht.
BTW-tarieven en vrijstellingen
In Nederland zijn er drie verschillende btw-tarieven. Allereerst kennen we het algemene tarief van 21%. Dit tarief geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld en tevens niet onder de andere twee tarieven vallen. Ten tweede is er het verlaagde btw-tarief voor sommige goederen en diensten, zoals bijvoorbeeld voedingsproducten, medicijnen en boeken. Dit tarief bedraagt 9%. Tot slot is er het 0%-tarief voor leveringen naar het buitenland. Kijk of uw goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw. Voor sommige bedrijfsactiviteiten en branches hoeft u geen btw in rekening te brengen. De Belastingdienst heeft een mooie pagina gemaakt waar overzichtelijk wordt getoond welke percentage(s) voor jou van toepassing is of zijn.
BTW-aangifte
De meeste ZZPers moeten per kwartaal BTW-aangifte doen. Je krijgt hier officieel bericht van nadat je je hebt aangemeld bij de belastingdienst (wat automatisch gebeurt na inschrijving bij de KvK). In je aangifte geef je eerst de btw op over de omzet. Daarnavul je de btw in over de gemaakte kosten. Dit heet voorbelasting. Elektronisch wordt dit vervolgens automatisch met elkaar verrekend, en zie je het bedrag dat je aan omzetbelasting verschuldigd bent. Wanneer je per jaar minder dan €1.883 BTW betaalt kun je verzoeken om 1x per jaar aangifte te doen. Er is een speciale app van de belastingdienst, de BTW-Alert app die je waarschuwt als je aangifte moet doen en een overzicht geeft van de te betalen bedragen.
De kleineondernemersregeling (KOR)
Als je maximaal een omzet van €20.000 per jaar hebt, dan kom je wellicht in aanmerking voor de kleineondernemersregeling (KOR). Ook krijg je dan wellicht vrijstelling voor de btw. Op deze pagina vind je de voorwaarden voor de kleine ondernemersregeling (KOR). De meeste ZZPers moeten per kwartaal BTW-aangifte doen. Maar wanneer moet je precies je BTW aangifte doen en hoe zorg je dat je dit niet vergeet? Ieder jaar verstrekt de belastingdienst een overzicht met de data waarop de BTW moet worden aangegeven en betaald.
Bekijk ook
Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips
Beste podcasts voor ondernemers: inspiratie en tips >>
Freelance vertaler: Zo word je succesvol
Freelance vertaler: Tips en tricks voor een vliegende start >>
Ben ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Wel of geen ondernemer: Wat betekent dit voor jouw inkomstenbelasting? >>
Snel geld lenen als ZZP'er: Ontdek de mogelijkheden
Ben je ZZP'er en heb je snel geld nodig? Ontdek de beste leningopties! >>
Inloggen bij de Belastingdienst: omzetbelasting voor ZZP'ers
ZZP'er? Inloggen bij de Belastingdienst: alles over omzetbelasting >>
KNAB Pensioensparen ZZP: De beste keuze voor jouw toekomst?
KNAB Pensioensparen ZZP: Vergelijk opties en vind het ideale pensioenplan >>