Btw-aangifte voor ZZP'ers: een complete gids
Wanneer moet je btw-aangifte doen?
Als zzper ben je verplicht om btw-aangifte te doen‚ zodat je de juiste hoeveelheid belasting betaalt. De meeste zzpers doen btw-aangifte per kwartaal. Dit betekent dat je vier keer per jaar aangifte moet doen⁚
- Aangifte over eerste kwartaal (januari ౼ maart)⁚ uiterlijk 30 april
- Aangifte over tweede kwartaal (april ⎻ juni)⁚ uiterlijk 31 juli
- Aangifte over derde kwartaal (juli ⎻ september)⁚ uiterlijk 31 oktober
- Aangifte over vierde kwartaal (oktober ౼ december)⁚ uiterlijk 31 januari
Doe je per kwartaal of per maand aangifte? Dan doe je dat uiterlijk op de laatste dag van de maand die volgt op het kwartaal of de maand waarover u aangifte doet. Doe je per jaar aangifte? Dan doe je aangifte vóór 1 april van het eerstvolgende jaar.
Als je per kwartaal meer dan €15.000 aan btw moet betalen‚ moet je maandelijks aangifte doen.
Je krijgt een vaste boekhouder ... doelen kunt bijhouden en je resultaten kunt monitoren. Samen zijn wij een top team! ... Je BTW aangifte dien je elke maand‚ kwartaal of jaar te doen....
Samengevat doe je als ondernemer na elk kwartaal btw-aangifte op Belastingdienst.nl⁚ in januari‚ april‚ juli en oktober. Je hebt hiervoor de hele maand de tijd.
Wat is btw-aangifte?
Btw-aangifte is de belastingaangifte met de btw die je hebt ontvangen en die je moet afdragen. In 6 stappen regel je snel je btw-aangifte zzp. De btw die jij als zzper ontvangt van je klanten‚ moet je afdragen aan de Belastingdienst. De btw van de zakelijke kosten die je maakt‚ mag je hiervan aftrekken. De omzetbelasting betaal je per kwartaal‚ of in uitzonderingsgevallen per maand of per jaar. Nadat je als ondernemer bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel‚ krijg je automatisch bericht als je de eerste keer btw-aangifte moet doen. In de btw-aangifte geeft u de omzetbelasting op die u uw klanten in rekening heeft gebracht. De btw die uw leveranciers aan u hebben berekend (de voorbelasting)‚ trekt u af. Doe op tijd btw-aangifte en betaal op tijd. Als uit de btw aangifte een te betalen bedrag rolt‚ dan moet je dat voor het verstrijken van de betalingstermijn aan de Belastingdienst overmaken. Mocht uit de btw aangifte blijken dat je recht hebt op een teruggave‚ dan ontvang je dat bedrag op je bankrekening.
Hoe doe je btw-aangifte?
Je doet online btw-aangifte in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je logt in met eHerkenning of DigiD. Je kunt ook btw-aangifte doen via administratiesoftware of via een fiscaal dienstverlener. Je kunt je btw-aangifte ook doen met eigen administratiesoftware. Als startende ondernemer doet u gewoon online btw-aangifte via onze internetsite. Alleen uw 1e btw-aangifte moet u misschien op papier doen. Iedere ondernemer moet online btw-aangifte doen‚ op enkele uitzonderingen na. U doet uw btw-aangifte online in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Ga hiervoor naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. U kunt ook aangifte doen met eigen administratiesoftware. Zeker voor zzpers‚ waarbij in het begin de administratie alleen ... Maak wel altijd een goede back-up van de boekhouding. Voor de btw-aangifte kun je gratis de tool op de website van de ;.. gebruiken.
Wat mag je aftrekken van je btw-aangifte?
Je mag de btw aftrekken van de zakelijke kosten die je maakt. Dit betekent dat je de btw die je hebt betaald aan je leveranciers‚ mag terugvragen van de Belastingdienst. De btw die je betaalt over zakelijke kosten‚ wordt ook wel 'voorbelasting' genoemd. Voorbeelden van zakelijke kosten waarover je btw mag aftrekken‚ zijn⁚
- kantoorbenodigdheden
- reiskosten
- abonnementen
- verzekeringen
- huur
- energiekosten
Let op⁚ je mag alleen btw aftrekken van kosten die je maakt voor je bedrijf. De btw die je betaalt over privé-uitgaven‚ mag je niet aftrekken.
Bekijk ook
Hoeveel sociale lasten betaalt een ZZP'er?
ZZP sociale lasten: Alles wat u moet weten! >>
Sociale premies ZZP: wat betaal je en hoe werkt het?
Sociale premies ZZP: alles wat je moet weten >>
Afdracht Loonbelasting ZZP: Alles wat je moet weten
ZZP'er: Hoe werkt de afdracht van loonbelasting? >>
Verzekering ZZP'er in de Zorg: Wat heb je nodig?
ZZP'er in de Zorg: De Juiste Verzekeringen voor Je Werk >>
Kosten aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar: Bespaar op je belasting
Kosten aangifte inkomstenbelasting aftrekbaar: Ontdek wat je kunt aftrekken >>