Bijzondere bijstand voor ondernemers: Krijg de hulp die je nodig hebt

Wat is bijzondere bijstand?

Bijzondere bijstand is geld van de gemeente voor extra en bijzondere kosten. Dat zijn kosten die de meeste mensen niet maken. U kunt bijzondere bijstand aanvragen als u uw inkomen niet kunt aanvullen met andere regelingen, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag. De gemeente bekijkt per geval of u recht heeft op bijzondere bijstand.

Wie heeft recht op bijzondere bijstand?

Of u recht heeft op bijzondere bijstand, hangt af van uw persoonlijke situatie. In het algemeen heeft u recht op bijzondere bijstand als u⁚

  • Een laag inkomen heeft⁚ Dit betekent dat uw inkomen niet hoog genoeg is om alle noodzakelijke kosten te dekken. De hoogte van het inkomen dat u mag hebben, verschilt per gemeente.
  • Onvoldoende vermogen heeft⁚ De gemeente kijkt naar uw vermogen, zoals spaargeld en bezittingen. Heeft u te veel vermogen, dan heeft u mogelijk geen recht op bijzondere bijstand. De hoogte van het vermogen dat u mag hebben, verschilt per gemeente.
  • De kosten niet zelf kunt betalen⁚ De bijzondere kosten moeten noodzakelijk zijn. Dit betekent dat u ze echt nodig heeft en dat u ze niet op een andere manier kunt betalen.

Bijzondere bijstand is dus een uitkering voor mensen die in een tijdelijke financiële noodsituatie zitten. Het is belangrijk om te weten dat bijzondere bijstand geen recht is, maar een gunst. De gemeente beslist per geval of u recht heeft op bijzondere bijstand.

Heeft u vragen over bijzondere bijstand? Neem dan contact op met uw gemeente.

Bijzondere bijstand voor zelfstandigen (Bbz)

De gemeente ondersteunt zelfstandigen in financiële problemen met het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Bijvoorbeeld door een renteloze lening.

Wat is Bbz?

Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een regeling die bedoeld is om zelfstandigen te helpen die tijdelijk in financiële problemen verkeren. Met Bbz kunt u een aanvullende uitkering krijgen om uw inkomen aan te vullen tot het bijstandsniveau. Zo kunt u uw levensbehoeften blijven dekken terwijl u werkt aan het oplossen van uw financiële problemen.

Bbz is een tijdelijke regeling. De duur van de uitkering hangt af van uw persoonlijke situatie en de reden van uw financiële problemen. De gemeente beoordeelt uw situatie en beslist of u in aanmerking komt voor Bbz.

Bbz is geen lening, maar een uitkering. U hoeft het geld dus niet terug te betalen. Het Bbz vult uw inkomen aan tot de bijstandsnorm. De gemeente kan u ook helpen met het vinden van een oplossing voor uw financiële problemen, zoals een lening of een training om uw bedrijf te verbeteren.

Voorwaarden voor Bbz

Om in aanmerking te komen voor Bbz, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, maar in het algemeen moet u voldoen aan de volgende criteria⁚

  • U bent een zelfstandige⁚ Bbz is alleen bedoeld voor ondernemers die een eigen bedrijf hebben. U kunt een startende of gevestigde ondernemer zijn.
  • U heeft tijdelijk financiële problemen⁚ Bbz is een tijdelijke regeling voor ondernemers die tijdelijk in de financiële problemen zitten. De problemen moeten tijdelijk zijn, en er moet een redelijke kans zijn dat u weer financieel gezond wordt.
  • U heeft een levensvatbaar bedrijf⁚ Uw bedrijf moet levensvatbaar zijn. De gemeente beoordeelt of uw bedrijf een goede kans van slagen heeft.
  • U voldoet aan de inkomen- en vermogenseisen⁚ De gemeente beoordeelt uw inkomen en vermogen. U mag niet te veel inkomen of vermogen hebben om in aanmerking te komen voor Bbz. De precieze eisen verschillen per gemeente.
  • U heeft geen recht op andere uitkeringen⁚ Heeft u recht op andere uitkeringen, zoals een WW-uitkering, dan heeft u mogelijk geen recht op Bbz.

Voldoet u aan alle voorwaarden, dan kunt u een aanvraag indienen voor Bbz bij uw gemeente. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en beslist of u in aanmerking komt voor Bbz.

Soorten Bbz-ondersteuning

Er zijn twee soorten Bbz-ondersteuning⁚ een periodieke uitkering en bedrijfskapitaal.

Periodieke uitkering

Een periodieke uitkering is een maandelijkse uitkering die u kunt aanvragen om uw inkomen aan te vullen tot het bijstandsniveau. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het bijstandsniveau in uw gemeente. Met een periodieke uitkering kunt u uw basisbehoeften blijven dekken terwijl u werkt aan het oplossen van uw financiële problemen.

De gemeente beoordeelt uw situatie en beslist of u in aanmerking komt voor een periodieke uitkering. De uitkering is tijdelijk en wordt meestal maximaal 6 maanden verstrekt. De gemeente kan de uitkering verlengen als u kunt aantonen dat u nog steeds in financiële problemen verkeert en dat u werkt aan een oplossing.

U kunt een periodieke uitkering aanvragen als u een levensvatbaar bedrijf heeft, maar door tijdelijke omstandigheden niet genoeg inkomen heeft om uw basisbehoeften te dekken. De uitkering is bedoeld om u te helpen uw bedrijf draaiende te houden terwijl u werkt aan een oplossing voor uw financiële problemen.

Bedrijfskapitaal

Bedrijfskapitaal is een lening die u kunt aanvragen om uw bedrijf te financieren. De lening is bedoeld om u te helpen met de kosten van uw bedrijf, zoals de aanschaf van materialen, apparatuur of voorraad. De gemeente beoordeelt uw aanvraag en beslist of u in aanmerking komt voor bedrijfskapitaal. De voorwaarden voor bedrijfskapitaal zijn afhankelijk van de gemeente, maar in het algemeen moet u⁚

  • Een levensvatbaar bedrijf hebben⁚ Uw bedrijf moet een goede kans van slagen hebben. De gemeente beoordeelt uw ondernemingsplan en uw financiële situatie.
  • Een duidelijk plan hebben voor de besteding van het bedrijfskapitaal⁚ De gemeente wil weten waarvoor u het bedrijfskapitaal gaat gebruiken. U moet een duidelijk plan hebben voor de besteding van het geld.
  • Een redelijke kans hebben om uw schulden terug te betalen⁚ De gemeente beoordeelt of u het bedrijfskapitaal kunt terugbetalen. U moet een redelijke kans hebben om uw schulden terug te betalen.

Bedrijfskapitaal is een tijdelijke lening. U moet het geld terugbetalen, meestal met een lage rente. De gemeente kan u helpen met het vinden van een geschikte terugbetalingsregeling.

Bedrijfskapitaal is een goede optie als u een levensvatbaar bedrijf heeft, maar tijdelijk geld nodig heeft om uw bedrijf te financieren. De lening kan u helpen om uw bedrijf te laten groeien of om uw bedrijf te redden van de ondergang.

Bekijk ook

Vrijstellingsregeling Kleine Ondernemingen: Ontdek de voordelen

Specifieke vrijstellingsregeling voor kleine ondernemingen >>

Uitstel van betaling voor ZZP'ers: Regels en voorwaarden

Krijg je financiële problemen? Ontdek de mogelijkheden voor uitstel van betaling >>

Bijzondere bijstand voor ZZP'ers: Wanneer kom je in aanmerking?

Bijzondere bijstand als ZZP'er: Vereisten en voorwaarden >>

Aantal ZZP'ers per gemeente in Nederland

ZZP-statistieken: Aantal ondernemers per gemeente in Nederland >>

ZZP vacatures in Noord-Holland: Vind de perfecte baan!

Vind de beste ZZP vacatures in Noord-Holland >>