Bent u ondernemer in Amsterdam en heeft u hulp nodig? Ontdek de mogelijkheden

Inleiding

In Amsterdam, een stad met een bloeiende ondernemerscultuur, is het starten of voortzetten van een eigen bedrijf een avontuurlijke onderneming. Soms kunnen ondernemers, of ze nu net beginnen of al gevestigd zijn, te maken krijgen met financiële uitdagingen. Gelukkig biedt de gemeente Amsterdam, in samenwerking met verschillende instanties, een scala aan ondersteuning aan ondernemers die in financiële nood verkeren. Dit artikel belicht de verschillende mogelijkheden die Amsterdamse ondernemers ter beschikking staan, van startkapitaal tot periodieke uitkeringen, om hen te helpen hun bedrijf te laten groeien en te overleven.

Starten vanuit de Bijstand

Voor Amsterdamse ondernemers die vanuit de bijstand een eigen bedrijf willen starten, biedt de gemeente een steunende hand. De gemeente Amsterdam faciliteert een pre-startersregeling via de BBZ-regeling. Dit betekent dat je, tijdens de voorbereidingsfase van je onderneming, mogelijk gebruik kunt maken van een speciale regeling die je begeleidt bij het opzetten van je bedrijf. Het Startersloket kan door de gemeente Amsterdam worden ingeschakeld om je te adviseren en te ondersteunen in deze cruciale fase. Deze regeling, die maximaal 12 maanden duurt, is toegankelijk voor bijstandsgerechtigden en NUG-ers. De gemeente beoordeelt je ondernemingsplan om te bepalen of het levensvatbaar is en of je voldoet aan de benodigde voorwaarden. Als je start vanuit de bijstand, is de kans groot dat je recht hebt op financiering vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

De Bbz-regeling is een belangrijke steunpilaar voor startende ondernemers die vanuit een uitkeringssituatie willen ondernemen. Deze regeling zorgt ervoor dat je inkomen gelijk is of blijft aan de bijstandsnorm, mocht je dit tijdelijk niet halen. Het is een zetje in de rug in die belangrijke beginfase, waarin niet altijd meteen genoeg omzet wordt gedraaid om goed van te leven. De Bbz vult dan je (geschatte) jaarinkomen aan tot de bijstandsnorm, zodat je gewoon kunt voorzien in de belangrijkste levensbehoeften.

Financiële Ondersteuning voor Gevestigde Ondernemers

Ook voor gevestigde ondernemers die in tijdelijke financiële problemen verkeren, biedt de gemeente Amsterdam een vangnet. Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) biedt in deze gevallen een steunende hand. Je kunt in aanmerking komen voor een periodieke uitkering en/of bedrijfskapitaal. Deze ondersteuning kan je helpen om je bedrijf overeind te houden tijdens een moeilijke periode. De Bbz-regeling is van toepassing als je bedrijf tijdelijk financiële problemen heeft, bijvoorbeeld door een dip in de omzet of onverwachte kosten. De gemeente beoordeelt je aanvraag en bepaalt of je in aanmerking komt voor een uitkering en/of bedrijfskapitaal.

De hoogte van de uitkering hangt af van jouw persoonlijke situatie en wordt vastgesteld op basis van jouw geschatte jaarinkomen. Deze uitkering kan je helpen om te voorzien in je levensonderhoud tijdens de periode dat je bedrijf tijdelijk minder winstgevend is. Daarnaast kan je in aanmerking komen voor een lening om te investeren in je bedrijf. De voorwaarden voor deze lening zijn afhankelijk van je situatie en de levensvatbaarheid van je bedrijf.

Als je een oudere ondernemer bent (geboren vóór 1960) met een niet-levensvatbaar bedrijf, kun je ook een beroep doen op het Bbz. In dit geval kun je een uitkering of bedrijfskapitaal aanvragen om je te helpen bij het afronden van je onderneming.

Het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz)

Het Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (Bbz) is een regeling die financiële ondersteuning biedt aan startende en bestaande ondernemers die tijdelijk in financiële problemen verkeren. De Bbz is bedoeld om zelfstandigen uit de bijstandswet te houden en hen te helpen hun bedrijf te laten groeien. Het doel van de Bbz is om ervoor te zorgen dat je inkomen gelijk is of blijft aan de bijstandsnorm, mocht je dit tijdelijk niet halen. Deze regeling kan je ondersteunen in verschillende situaties, zoals wanneer je net begint vanuit een bepaalde uitkering, wanneer je als gevestigde ondernemer een mindere periode doormaakt, of wanneer je als oudere ondernemer met een niet-levensvatbare onderneming moet stoppen met je bedrijf.

De Bbz biedt twee soorten ondersteuning⁚ een periodieke uitkering en een bedrijfskapitaal. De periodieke uitkering is een aanvulling op je inkomen en wordt maandelijks uitgekeerd. De hoogte van de uitkering wordt vastgesteld op basis van je geschatte jaarinkomen en wordt achteraf verrekend met de definitieve jaarcijfers. Een bedrijfskapitaal is een lening die je kunt gebruiken om te investeren in je bedrijf. De voorwaarden voor een bedrijfskapitaal zijn afhankelijk van je situatie en je eigen vermogen.

Als je in aanmerking komt voor de Bbz, kun je een aanvraag indienen bij de gemeentelijke Sociale Dienst van je woongemeente.

Conclusie

Het starten of voortzetten van een onderneming in Amsterdam brengt uitdagingen met zich mee, en financiële moeilijkheden kunnen een obstakel vormen voor ondernemers. De gemeente Amsterdam toont zich echter een steunpilaar voor ondernemers die tijdelijk te maken krijgen met financiële tegenslag. De Bbz-regeling, die onderdeel is van een breder pakket aan ondersteuning, biedt startende en bestaande ondernemers een vangnet. Vanuit de bijstand starten met een onderneming, tijdelijke financiële problemen overbruggen of als oudere ondernemer te maken krijgen met een niet-levensvatbaar bedrijf, de Bbz biedt een scala aan oplossingen.

Zowel periodieke uitkeringen als bedrijfskapitaal kunnen je helpen om je onderneming te laten groeien of te overleven in moeilijke tijden. De Bbz-regeling is een belangrijk instrument om ondernemers in Amsterdam te ondersteunen en te helpen hun ondernemersdromen te realiseren. De gemeentelijke Sociale Dienst van je woongemeente staat klaar om je te adviseren en te helpen bij het aanvragen van de Bbz-regeling.

Met de juiste ondersteuning en begeleiding kunnen Amsterdamse ondernemers hun ondernemingen met vertrouwen laten groeien en een belangrijke bijdrage blijven leveren aan de dynamische en levendige ondernemerscultuur van de stad.

Bekijk ook

Ziek als ZZP'er? Wat zijn je rechten op bijstand?

Ziek als ZZP'er: wat zijn je rechten op bijstand? >>

Kun je bijstand ontvangen als ZZP'er? Ontdek de regels en voorwaarden

Bijstand als ZZP'er: kan het en wat zijn de voorwaarden? >>

Bijstand voor ondernemers: wanneer en waar kun je terecht?

Financiële hulp voor ondernemers: welke bijstand is er beschikbaar? >>

Uitstel Ondernemers Belastingdienst: Hoe Vraag Je Dat Aan?

Uitstel Belastingdienst voor Ondernemers: Stappenplan en Tips >>

ZZP'er worden zonder ervaring: Is het mogelijk?

ZZP'er zonder ervaring: Tips voor succes >>