Middeling Inkomstenbelasting: Bereken Je Belastingvoordeel

Wat is Middeling?

Middeling is een regeling van de Belastingdienst waarmee je belasting terug kunt krijgen als je inkomen in drie aaneengesloten jaren sterk wisselt. Bij middeling wordt het gemiddelde inkomen over die drie jaren berekend. Over dit gemiddelde inkomen wordt dan opnieuw belasting berekend. Als dit bedrag lager is dan de belasting die je in die drie jaren hebt betaald, krijg je het verschil terug.

Wanneer is Middeling Zinvol?

Middeling kan voordelig zijn als je box 1-inkomen (inkomen uit werk en woning) in drie aaneengesloten jaren sterk wisselde. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je in een van die jaren tijdelijk zonder werk zat, begon met werken, met pensioen ging, of als je als ondernemer een sterk wisselend inkomen had.

De middelingsregeling is bedoeld om te voorkomen dat je in een jaar met een hoog inkomen meer belasting betaalt dan wanneer je inkomen over die drie jaren gelijkmatig verdeeld zou zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat de middelingsregeling per 1 januari 2023 is afgeschaft. De laatste periode waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.

Om te bepalen of middeling voor jou zinvol is, kun je een berekening maken. Je kunt hiervoor gebruik maken van de rekentool van Belastinghelden, of andere online rekentools. Deze tools berekenen automatisch of je recht hebt op een middelingsverzoek en hoeveel belasting je terug kunt krijgen.

Naast het gebruik van rekentools kun je ook contact opnemen met een belastingadviseur of een fiscaal expert om te bespreken of middeling in jouw specifieke situatie voordelig is.

Hoe Bereken Ik Middeling?

Het berekenen van middeling is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kunt het zelf doen met behulp van de volgende stappen⁚

  1. Bepaal het middelingstijdvak. Dit is de periode van drie aaneengesloten jaren waarover je wilt middelen. De middelingsregeling is per 1 januari 2023 afgeschaft, dus het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
  2. Verzamel de gegevens van je definitieve aanslagen inkomstenbelasting voor de drie jaren in het middelingstijdvak.
  3. Tel de belastbare inkomens uit box 1 (inkomen uit werk en woning) van de drie jaren bij elkaar op.
  4. Deel het totaal belastbare inkomen door 3. Dit is je gemiddelde belastbaar inkomen.
  5. Bereken de belasting die je over het gemiddelde belastbaar inkomen zou moeten betalen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de belastingtabellen van de Belastingdienst.
  6. Vergelijk de berekende belasting met de belasting die je daadwerkelijk in de drie jaren hebt betaald.
  7. Als de berekende belasting lager is dan de daadwerkelijk betaalde belasting, heb je recht op een belastingteruggave.

Let op⁚ een negatief belastbaar inkomen in een jaar moet in de berekening op 0 worden gezet.

Als je het lastig vindt om de berekening zelf te maken, kun je gebruik maken van een online rekentool, of contact opnemen met een belastingadviseur of fiscaal expert.

Stappenplan voor Middeling

Het indienen van een middelingsverzoek vereist enkele stappen om ervoor te zorgen dat je aanvraag correct wordt verwerkt. Volg deze stappen om een middelingsverzoek in te dienen⁚

  1. Bepaal het middelingstijdvak. Zoals eerder vermeld, is de middelingsregeling per 1 januari 2023 afgeschaft. Het laatste tijdvak waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.
  2. Verzamel de benodigde documenten. Je hebt de definitieve aanslagen inkomstenbelasting nodig voor de drie jaren in het middelingstijdvak.
  3. Bereken je belastingvoordeel; Gebruik een online rekentool, zoals die van Belastinghelden, of maak de berekening zelf.
  4. Vul het formulier 'Verzoek om middeling inkomstenbelasting' in. Dit formulier vind je op de website van de Belastingdienst.
  5. Stuur het ingevulde formulier naar de Belastingdienst. Je kunt het formulier per post versturen, of online indienen via de website van de Belastingdienst.

Het is belangrijk om je verzoek om middeling binnen drie jaar na ontvangst van de laatste aanslag inkomstenbelasting in te dienen.

Na het indienen van je verzoek, zal de Belastingdienst je verzoek beoordelen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je het belastingvoordeel binnen enkele weken terug.

Tips voor het Indienen van een Middelingsverzoek

Om ervoor te zorgen dat je middelingsverzoek succesvol wordt verwerkt, zijn er enkele belangrijke tips om in gedachten te houden.

  • Controleer of je aan alle voorwaarden voldoet. De middelingsregeling is per 1 januari 2023 afgeschaft, dus je kunt alleen middelen over de jaren 2022, 2023 en 2024. Je moet ook voldoen aan andere voorwaarden, zoals het hebben van een sterk wisselend inkomen in de drie jaren.
  • Bewaar alle relevante documenten. Dit zijn de definitieve aanslagen inkomstenbelasting voor de drie jaren in het middelingstijdvak.
  • Maak een duidelijke berekening. Het is belangrijk om je belastingvoordeel duidelijk te kunnen aantonen met een berekening.
  • Vul het formulier 'Verzoek om middeling inkomstenbelasting' zorgvuldig in. Controleer of alle gegevens correct zijn.
  • Stuur het formulier op tijd naar de Belastingdienst. Je hebt drie jaar na ontvangst van de laatste aanslag inkomstenbelasting de tijd om een middelingsverzoek in te dienen.
  • Bewaar een kopie van je verzoek. Zo heb je altijd een bewijs dat je het verzoek hebt ingediend.

Als je twijfelt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur of fiscaal expert. Zij kunnen je helpen met het indienen van je middelingsverzoek en zorgen dat je alles correct invult.

Middeling in 2024 en Later

De middelingsregeling is per 1 januari 2023 afgeschaft. Dit betekent dat je in 2024 en later geen gebruik meer kunt maken van de middelingsregeling. De laatste periode waarover je kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.

De afschaffing van de middelingsregeling betekent dat je geen belastingteruggave meer kunt krijgen als je inkomen in drie aaneengesloten jaren sterk wisselt.

De Belastingdienst heeft de middelingsregeling afgeschaft omdat er relatief weinig gebruik van werd gemaakt. De regeling was complex en er waren veel verschillende voorwaarden waaraan je moest voldoen.

De afschaffing van de middelingsregeling is een gemis voor mensen met een sterk wisselend inkomen. Zij kunnen nu geen gebruik meer maken van deze regeling om te voorkomen dat ze in een jaar met een hoog inkomen meer belasting betalen dan wanneer hun inkomen over die drie jaren gelijkmatig verdeeld zou zijn.

De afschaffing van de middelingsregeling is een van de maatregelen die de Belastingdienst heeft genomen om het belastingstelsel te vereenvoudigen.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de regels en wetten van de Belastingdienst. De Belastingdienst kan regelgevingen veranderen of nieuwe regels invoeren.

Voor actuele informatie over de middelingsregeling en andere belastingregels kun je de website van de Belastingdienst raadplegen.

Bekijk ook

Uurprijs ZZP berekenen: hoe bepaal je de juiste tarieven?

ZZP-uurprijs berekenen: een stappenplan voor het bepalen van je tarieven >>

Huurtoeslag berekenen voor ZZP'ers: ben je in aanmerking?

Huurtoeslag als ZZP'er: check je recht op deze financiële ondersteuning >>

Pensioenpremie ZZP: Bereken je premie eenvoudig online!

Pensioen ZZP: Premie berekenen en de beste opties >>

Lenen als zzp'er: Tips & mogelijkheden

Lenen als zzp'er: Zo krijg je de beste voorwaarden >>

Factuur maken als zzp'er: Een duidelijk voorbeeld

Een professionele factuur maken als zzp'er >>