ZZP'er en Opdrachtgevers: De Belangrijkste Belastingregels
De Mythe van het Minimum Aantal Opdrachtgevers
Veel mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzper. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien.
De Belastingdienst heeft geen minimum aantal opdrachtgevers. Je mag het hele jaar voor 1 opdrachtgever werken, maar dan mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding.
De Belastingdienst hanteert geen minimum aantal opdrachtgevers. Je mag het hele jaar voor 1 opdrachtgever werken, maar dan mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding.
In principe heb je als zzper minimaal drie verschillende opdrachtgevers nodig om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek.
Een van de eisen daarvan is dat je als zzper meerdere opdrachtgevers hebt in één jaar.
De Aanscherping van de Wet DBA
De Wet DBA, die de arbeidsrelatie tussen zzpers en opdrachtgevers regelt, ondergaat vanaf 2025 belangrijke veranderingen. De Belastingdienst gaat strikter handhaven op schijnzelfstandigheid, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de arbeidsmarkt;
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder zzpers en opdrachtgevers.
Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst weer actief controleren op schijnzelfstandigheid, dus is het extra belangrijk om goed te kijken naar de arbeidsrelatie en te zorgen dat deze voldoet aan de eisen.
In 2025 wil je als zzper zorgeloos blijven ondernemen, ook nu de Belastingdienst via de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) strenger gaat controleren.
Tot 2016 moest je als zzper ... mag je als zzper voor 1 opdrachtgever werken. Maar naar verwachting gaat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 strenger controleren op de naleving van de regels (de Wet DBA)....
De Belastingdienst heeft uitdagende vacatures voor ambitieuze professionals. Bekijk alle vacatures bij de Belastingdienst en solliciteer op de baan waarmee je impact kunt maken.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari volgend jaar met meer dan tachtig belastingambtenaren jacht maken op schijnconstructies. Hoe moet je als werkgever hierop anticiperen? Werken in loondienst ─ wat zijn de gevolgen? Wat verandert er? De opdrachtgever en zzper zijn samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Lees wat dit voor u betekent.
De Belastingdienst, die moet beoordelen of bij de inhuur van zzpers sprake is van schijnzelfstandigheid, huurde zelf zzpers in terwijl dat voor dat werk eigenlijk niet mocht. De dienst overtrad hiermee de wet, die deze zelf hoort te handhaven; Dat concludeert de Rekenkamer in een rapport,... Zelfstandigen en hun opdrachtgevers gaan het merken.
De Belastingdienst gaat per 1 januari volgend jaar met meer dan tachtig belastingambtenaren jacht maken op schijnconstructies. Na acht jaar gedogen is er een streep gezet door het zogenoemde handhavingsmoratorium. Ga je van start als freelancer, dan moet je ook bij de Belastingdienst aangemeld worden. Het handige is dat als je je aanmeldt bij de Kamer van Koophandel je ook automatisch bij de Belastingdienst wordt aangemeld. Lees verder hoe alles precies in zijn werk gaat bij het doen van je aangifte btw.
De Belastingdienst heeft een verbeterd afwegingskader gepubliceerd. Voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers geeft dit meer handvatten ... ook informatie over de rechten en plichten van zowel zzpers ...
De Tweede Kamer vraagt het kabinet om meer maatwerk bij de handhaving op zzpers om de rust onder ... modelcontracten te sluiten, terwijl opdrachtgevers dit gebruiken om arbeidsrelaties af te stemmen ...
De Belastingdienst is sinds 1 oktober 2019 strenger aan het controleren en gaat vanaf 1 januari 2020 meer handhaven bij opdrachtgevers. De fiscus kijkt vooral naar situaties van schijnzelfstandigheid. Minister Wouter Koolmees van SZW heeft een nieuwe ZZP-wet in de maak, met strengere regels.
Handhaving op Schijnzelfstandigheid
Vanaf 1 januari 2025 staat er een belangrijke verandering op stapel voor zelfstandigen zonder personeel (zzpers) in Nederland. De wet- en regelgeving rondom zzpers wordt aangescherpt met als doel duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zelfstandigen.
Vanaf 1 januari 2025 zal de Belastingdienst strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzpers. Dit betekent dat zowel zelfstandigen als opdrachtgevers meer aandacht moeten besteden aan hoe hun samenwerkingen zijn ingericht om hoge boetes of naheffingsaanslagen te voorkomen.
De Belastingdienst zegt simpelweg dat ze van zelfstandig ondernemers verwachten dat ze meerdere opdrachtgevers hebben. In de meeste gevallen is gebleken dat je met drie opdrachtgevers voldoende hebt. Wat zijn de eisen aan ondernemerschap voor de inkomstenbelasting? Hierin leggen we uit waar de Belastingdienst op controleert en hoe jij en je opdrachtgever het werk kunnen organiseren om als ondernemer door te gaan.
Acht jaar lang werd er door de Belastingdienst niet gehandhaafd op arbeidsrelaties omdat de regels te onduidelijk waren. Modelovereenkomsten zijn door de Belastingdienst goedgekeurde documenten waarin afspraken staan die de werkrelatie tussen een zzper en opdrachtgever moeten verduidelijken. In de praktijk bleek die duidelijkheid er toch niet te zijn. Het kabinet heeft daarom besloten om deze regel aan te passen.
De praktijk leert ons dat je prima 70 van al je werkbare uren bij 1 opdrachtgever kunt besteden, dan wil de Belastingdienst wel graag dat de overige 30 aan werkbare uren netjes wordt verdeeld over de andere 2 opdrachtgevers. Maar, het probleem is dat iedere belastinginspecteur de regels zelf... U mag voor meerdere opdrachtgevers werken zolang u maar bij elke opdrachtgever aan de voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C.
Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de correcte inhuur van zzpers. Nu is de controle daarop al strenger. Wat kun je als woningcorporatie het beste doen om je voor te bereiden op deze strengere handhaving? Hoe maak je beleid of pas je je bestaande beleid hierop aan? opdrachtgevers kunnen geven, maar geen naheffingsaanslag of boete. Met ingang van 1 januari 2025 geldt dat handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat we weer de normale regels hanteren. Wat dat betekent, lees je op Belastingdienst.nl/arbeidsrelaties.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevenden en ZZPers moeten bewijzen dat hun samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstverband in loondienst. Dit houdt concreet in dat we bij schijnzelfstandigheid wel een aanwijzing aan opdrachtgevers kunnen geven, maar geen naheffingsaanslag of boete. Met ingang van 1 januari 2025 geldt dat handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat we weer de normale regels hanteren.
Goed, terug naar de vraag hoelang je als zzper voor een opdrachtgever mag werken. Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zelfs de belastingdienst zegt hierover⁚ Als u meer dan 3 dagen voor één opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst
De Belangrijkste Eisen voor Zelfstandigheid
Als je ondernemer voor de inkomstenbelasting wilt zijn om zo gebruik te kunnen maken van diverse aftrekposten, zal Je moeten voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor ondernemerschap. Een van de eisen daarvan is dat je als zzper meerdere opdrachtgevers hebt in één jaar.
Opdrachtgever en opdrachtnemer (zzper) zijn samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Zij bepalen samen hoe zij gaan samenwerken en beoordelen daarna of die arbeidsrelatie een dienstbetrekking (loondienst) is of niet.
Je moet aan minimaal 1 van onderstaande voorwaarden voldoen om als zelfstandige te worden gezien. Je bepaalt zelf hoe je je werkt uitvoert en er is geen sprake van een gezagsverhouding tussen jou en de opdrachtgever. Je krijgt geen loon, maar stuurt een factuur.
U moet de arbeidsrelatie samen met de opdrachtnemer zo vorm geven dat de opdrachtnemer echt als zzper werkt. U moet de arbeidsrelatie als dienstbetrekking verwerken in de loonaangifte. Hiervoor krijgt u meestal 3 maanden de tijd. Als zzper krijgt u te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
In ZZP-land waart een hardnekkige opvatting over zelfstandig ondernemerschap rond. Overal om je heen hoor je dat een zzper minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben om door de belastingdienst als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt.
Omdat je minder mag aftrekken is je belastbaar inkomen hoger. Dat betekent dat de Belastingdienst tot 1 juli 2018 geen boetes of naheffingen oplegt, ook al hebben de ondernemer en de opdrachtgever zich niet aan de regels ... U mag voor meerdere opdrachtgevers werken zolang u maar bij elke opdrachtgever aan de voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C.
Als u meer dan 3 dagen bij 1 opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst bij deze opdrachtgever. Als u daarnaast nog bij een andere opdrachtgever minder dan 4 dagen werkt, valt u voor dat werk wél onder de regeling.
De Belastingdienst heeft een ondernemerscheck waarmee je zelf kunt controleren of je aan de voorwaarden voldoet. De belastingdienst hanteert geen minimum aantal opdrachtgevers.
... Op basis van deze zaken bepaalt de belastingdienst of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
Modelovereenkomsten en de Wet DBA
Modelovereenkomsten zijn door de Belastingdienst goedgekeurde documenten waarin afspraken staan die de werkrelatie tussen een zzper en opdrachtgever moeten verduidelijken. In de praktijk bleek die duidelijkheid er toch niet te zijn. Het kabinet heeft daarom besloten om deze regel aan te passen.
U wilt een modelovereenkomst gaan gebruiken. Maar hoe vindt u de overeenkomst die het beste bij uw situatie past? Lees hier hoe u kunt zoeken.
Als u een modelovereenkomst wilt gebruiken, moet u nagaan welke modelovereenkomst het beste past bij uw opdracht en de afspraken daarover.
Let op⁚ de modelovereenkomst is vijf jaar geldig, daarna moet je verlengen. Als er sprake is van ondernemerschap dan hoeft de opdrachtgever geen loonbelasting en premies volksverzekeringen af te dragen en heeft de zzper recht op allerlei ondernemersaftrekposten, waarvan de grootste de... Om de arbeidsmarkt voor te bereiden op de opheffing van het handhavingsmoratorium blijft de Belastingdienst in aanloop naar 1 januari 2025 opdrachtgevers en zzpers voorzien van informatie en praktische hulp.
Met de webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie kunt u een indicatie krijgen of een zzper of freelancer een opdracht aanneemt als zelfstandige. Opdrachtgevers en zzpers kunnnen het schema Wanneer is er sprake van loondienst? van de Belastingdienst gebruiken.
De Belastingdienst heeft een verbeterd afwegingskader gepubliceerd. Voor zelfstandigen en hun opdrachtgevers geeft dit meer handvatten ... ook informatie over de rechten en plichten van zowel zzpers ...
De Tweede Kamer vraagt het kabinet om meer maatwerk bij de handhaving op zzpers om de rust onder ... modelcontracten te sluiten, terwijl opdrachtgevers dit gebruiken om arbeidsrelaties af te stemmen ...
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder ...
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari volgend jaar met meer dan tachtig belastingambtenaren jacht maken op schijnconstructies. Na acht jaar gedogen is er een streep gezet door het zogenoemde handhavingsmoratorium. Ga je van start als freelancer, dan moet je ook bij de Belastingdienst aangemeld worden. Het handige is dat als je je aanmeldt bij de Kamer van Koophandel je ook automatisch bij de Belastingdienst wordt aangemeld. Lees verder hoe alles precies in zijn werk gaat bij het doen van je aangifte btw.
De Belastingdienst heeft uitdagende vacatures voor ambitieuze professionals. Bekijk alle vacatures bij de Belastingdienst en solliciteer op de baan waarmee je impact kunt maken.
Wat Te Doen Bij Een Controle?
Schijnzelfstandigheid lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar als ondernemer kan het je duur komen te staan. De regels rondom het inhuren van zzpers worden steeds strenger en de gevolgen van een controle kunnen flink oplopen.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevenden en ZZPers moeten bewijzen dat hun samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstverband in loondienst. Dit houdt concreet in dat we bij schijnzelfstandigheid wel een aanwijzing aan opdrachtgevers kunnen geven, maar geen naheffingsaanslag of boete. Met ingang van 1 januari 2025 geldt dat handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat we weer de normale regels hanteren.
Tenzij de werkgever kwaadwillend is, ofwel⁚ opzettelijk de regels overtreedt Hoewel ... niet bij individuele zzpers. Hoe werkt handhaving? De Belastingdienst houdt toezicht op opdrachtgevers, onder ...
Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand een opdracht doet als zelfstandig ondernemer (zzper), maar volgens de regels eigenlijk in loondienst is. Bijvoorbeeld ...
Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband.
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevenden en ZZPers moeten bewijzen dat hun samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstverband in loondienst. Dit houdt concreet in dat we bij schijnzelfstandigheid wel een aanwijzing aan opdrachtgevers kunnen geven, maar geen naheffingsaanslag of boete. Met ingang van 1 januari 2025 geldt dat handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat we weer de normale regels hanteren.
Goed, terug naar de vraag hoelang je als zzper voor een opdrachtgever mag werken. Het antwoord daarop is niet zo eenvoudig als het lijkt. Zelfs de belastingdienst zegt hierover⁚ Als u meer dan 3 dagen voor één opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst
De Belastingdienst gaat vanaf 2025 opnieuw controleren of iemand wel echt zzper is (zie ook het artikel Ben jij een échte zzper?). Over die maatregel is veel onduidelijkheid en onrust onder ...
Bekijk ook
3 Opdrachtgevers ZZP: wat zijn de belastingregels?
ZZP met 3 opdrachtgevers: belastingregels en tips >>
Hoeveel opdrachtgevers heeft een ZZP'er nodig? Ontdek het bij de Belastingdienst
Hoeveel opdrachtgevers heb je nodig als ZZP'er? >>
ZZP Aantal Opdrachtgevers Belastingdienst: Wat zijn de regels?
ZZP Aantal Opdrachtgevers: Wat zijn de regels van de Belastingdienst? >>
Freelance Beveiligers Gezocht: Vind de beste talenten!
Freelance Beveiligers: Vind de beste beveiligingsoplossingen voor jouw bedrijf >>
Wijzigingen in de zzp wetgeving: Wat betekent het voor jou?
Zzp wetgeving: Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen? >>