Uitstel Aangifte Inkomstenbelasting ZZP: Zo Doe Je Dat
Uitstel Aangifte ZZP Aanvragen
Als zzp'er krijg je te maken met speciale regels voor belastingen en aftrekposten. De Belastingdienst bepaalt of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. U kunt geen uitstel meer aanvragen voor de belastingaangifte 2023. Tenzij u een brief gehad met een andere datum dan 1 mei. Dan kunt u dat mogelijk wel. Voor de aangifte inkomstenbelasting kunt u telefonisch (via de BelastingTelefoon) of via Mijn Belastingdienst digitaal uitstel aanvragen. Dit moet u voor 1 mei doen.
Waarom Uitstel Aanvragen?
Er kunnen allerlei redenen zijn waardoor de deadline voor het indienen van uw aangifte in gevaar dreigt te komen. Misschien heb je zelf een drukke periode in je onderneming, of heeft je boekhouder het veel te druk met al die andere aangiften. De Belastingdienst biedt daarom de mogelijkheid om uitstel aan te vragen. Dit is bijvoorbeeld handig als je⁚
- Te maken hebt met onverwachte problemen in je bedrijf, zoals een ziekte of een onverwachte drukte.
- Tijdelijk niet in staat bent om je administratie te regelen, bijvoorbeeld vanwege een ziekte of een lange vakantie.
- Meer tijd nodig hebt om alle benodigde documenten te verzamelen.
- Te maken hebt met complexere fiscale zaken waarvoor extra tijd nodig is.
- Het niet lukt om de aangifte op tijd in te dienen vanwege een andere reden.
Het is belangrijk om te onthouden dat uitstel aanvragen geen garantie is dat je de aangifte later kunt indienen. Je moet wel voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst en je moet de aangifte uiteindelijk toch nog indienen.
Wanneer Is Uitstel Mogelijk?
De Belastingdienst heeft verschillende regels voor het aanvragen van uitstel. Dit hangt af van de soort aangifte en de reden waarom je uitstel wilt aanvragen. In het algemeen geldt dat je uitstel kunt aanvragen tot de uiterste aangiftedatum. Voor de meeste zzp'ers is dit 1 mei.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst niet altijd uitstel verleent. Je moet een goede reden hebben om uitstel aan te vragen en je moet je verzoek op tijd indienen; Er zijn verschillende redenen waarom je uitstel zou kunnen krijgen, zoals⁚
- Je hebt te maken met een calamiteit, zoals een brand of een overlijden.
- Je hebt te maken met een ernstige ziekte of een langdurig verblijf in het ziekenhuis.
- Je hebt te maken met een onverwachte drukte in je bedrijf.
- Je hebt te maken met een complex fiscaal probleem waarvoor extra tijd nodig is.
- Je administratie is niet op orde vanwege een onverwachte gebeurtenis.
Als je uitstel wilt aanvragen, is het belangrijk om alle relevante informatie te verzamelen en deze samen met je verzoek in te dienen; Dit vergroot de kans dat je verzoek wordt goedgekeurd.
Uitstel Aanvragen Via MijnBelastingdienst
De snelste en gemakkelijkste manier om uitstel aan te vragen is via MijnBelastingdienst. Je kunt hier online inloggen met je DigiD. Zodra je bent ingelogd, kun je je aangifte inkomstenbelasting vinden onder het juiste belastingjaar. Daar vind je de optie om uitstel aan te vragen.
Volg de stappen op het scherm en geef duidelijk aan waarom je uitstel nodig hebt. Het is belangrijk om je verzoek duidelijk en bondig te formuleren. Vermeld ook de datum waarop je de aangifte uiterlijk kunt indienen.
Na het indienen van je verzoek ontvang je binnen enkele dagen een bevestiging van de Belastingdienst. Als je verzoek wordt goedgekeurd, krijg je een nieuwe deadline voor het indienen van je aangifte. Deze deadline wordt vermeld in de bevestiging.
Het is belangrijk om te onthouden dat je de aangifte uiteindelijk toch nog moet indienen, zelfs als je uitstel hebt gekregen.
Uitstel Via Brief
Als je geen gebruik kunt maken van MijnBelastingdienst, kun je uitstel ook aanvragen via een brief. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier van de Belastingdienst. Je kunt dit formulier online downloaden op de website van de Belastingdienst of telefonisch aanvragen bij de BelastingTelefoon.
Vul het formulier volledig en duidelijk in. Vermeld je naam, adres, BSN, het belastingjaar waarop de aangifte betrekking heeft en de reden waarom je uitstel nodig hebt. Vermeld ook de datum waarop je de aangifte uiterlijk kunt indienen.
Stuur het ingevulde formulier per post naar het adres dat op het formulier staat. Het is belangrijk om het formulier op tijd te versturen, zodat het voor de uiterste aangiftedatum bij de Belastingdienst is.
De Belastingdienst beoordeelt je verzoek en laat je per brief weten of je uitstel krijgt. Als je verzoek wordt goedgekeurd, krijg je een nieuwe deadline voor het indienen van je aangifte. Deze deadline wordt vermeld in de brief.
Uitstel Voor Vennootschapsbelasting
Wilt u uitstel aanvragen voor uw aangifte vennootschapsbelasting? Dit kan binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar. Voor veel ondernemers is dat tot 1 juni. Omdat hun boekjaar gelijk loopt met het kalenderjaar. Het uitstel kunt u op verschillende manieren aanvragen. Wilt u uitstel vennootschapsbelasting aanvragen? Dit kan online via Mijn Belastingdienst Zakelijk, maar ook via het formulier Aanvraag uitstel aangifte vennootschapsbelasting. Hebt u al 4 maanden kort uitstel van betaling voor deze aanslag? Dan duurt de betalingsregeling maximaal 12 maanden vanaf de datum waarop u kort uitstel hebt gekregen. Voor een betalingsregeling moet u wel alle belastingen waarvoor u aangifte doet, op tijd betalen.
U kunt van 1 maart tot 1 juni online uitstel aanvragen met het formulier voor uitstel vennootschapsbelasting. U vindt dit formulier tot 1 juni in Mijn Belastingdienst Zakelijk.
Het normale uitstel is 5 maanden. In deze situaties gebruikt u altijd bovenstaand formulier⁚
- Uw boekjaar is niet gelijk aan het kalenderjaar.
- U wilt langer dan 5 maanden uitstel.
Digitaal uitstel aanvragen kan van 1 april tot 1 juni. Schriftelijk kunt u al eerder uitstel aanvragen, maar de aanvraag moet wel voor 1 juni bij ons binnen zijn.
Uitstel Voor BTW-Aangifte
U kunt uitstel aanvragen voor het doen van btw-aangifte. Neem hiervoor contact op met uw belastingkantoor. Er moet wel sprake zijn van een ernstige calamiteit waardoor u de btw-aangifte niet op tijd kunt indienen. Is er sprake van een ernstige calamiteit waardoor u de btw-aangifte niet op tijd kunt indienen? Vraag dan schriftelijk uitstel aan bij uw belastingkantoor.
Als ondernemer krijgt u alleen uitstel van betaling als u voor de hele belastingschuld zekerheid kunt geven. Dat kan bijvoorbeeld met een bankgarantie. Voor ondernemers. Betalingsregeling aanvragen? Of uitstel van betaling aanvragen? Klik op deze link voor de pagina die naar het formulier verwijst.
Als u uw belastingaanslag niet kunt betalen, kunt u mogelijk uitstel van betaling krijgen van de Belastingdienst. U kunt kort telefonisch uitstel krijgen als u voldoet aan de voorwaarden. U krijgt maximaal 4 maanden uitstel na de laatste vervaldag van de aanslag.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst niet altijd uitstel verleent. Je moet een goede reden hebben om uitstel aan te vragen en je moet je verzoek op tijd indienen. Er zijn verschillende redenen waarom je uitstel zou kunnen krijgen, zoals⁚
- Je hebt te maken met een calamiteit, zoals een brand of een overlijden.
- Je hebt te maken met een ernstige ziekte of een langdurig verblijf in het ziekenhuis.
- Je hebt te maken met een onverwachte drukte in je bedrijf.
- Je hebt te maken met een complex fiscaal probleem waarvoor extra tijd nodig is.
- Je administratie is niet op orde vanwege een onverwachte gebeurtenis.
Als je uitstel wilt aanvragen, is het belangrijk om alle relevante informatie te verzamelen en deze samen met je verzoek in te dienen. Dit vergroot de kans dat je verzoek wordt goedgekeurd.
Bekijk ook
Uitstel belastingaangifte aanvragen: Hoe doe je dat?
Uitstel belastingaangifte: Tips en stappen voor ondernemers >>
Uitstel aanvragen Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten
Uitstel Inkomstenbelasting aanvragen: Stappenplan en Tips >>
Kans op Controle Belastingdienst ZZP: Wees voorbereid
Belastingdienst Controle ZZP: Wat te doen? >>
ZZP software ontwikkelaar: Hoeveel kun je per uur verdienen?
Uurtarief ZZP Software Ontwikkelaar: Tarieven en factoren die van invloed zijn >>
ZZP 50 euro per uur: Hoeveel netto verdien je?
ZZP 50 Euro Per Uur: Netto Inkomen Berekenen >>