Arbeidstijdenwet ZZP Zorg: Regels en Rechten voor Zelfstandigen

De Arbeidstijdenwet voor ZZPers

DeArbeidstijdenwet is een wet die de spelregels voor werk- en rusttijden vastlegt voor medewerkers. Het doel van deArbeidstijdenwet is het voorkomen van onveilige en ongezonde werksituaties. Via deArbeidstijdenwet wordt het welzijn van de medewerkers beschermd. Naleving van deArbeidstijdenwet is de verantwoordelijkheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voor ZZPers in de zorg geldt deArbeidstijdenwet niet, maar dit betekent niet dat je als ZZPer volledig vrij bent in het bepalen van je werktijden. De algemene Arbowet vereist dat je gevaar voor anderen voorkomt en zorgt voor de veiligheid van uzelf en anderen door veilig en verantwoord gedrag. Levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid met voorkomen worden. Ernstige arbeidsrisicos moeten voorkomen worden.

Wat is de Arbeidstijdenwet?

De Arbeidstijdenwet (ATW) is een wet die bepaalt hoeveel uur een werknemer per dag en per week mag werken en op welke momenten de werknemer recht heeft op pauze of rusttijd. Deze regels zijn er met het oog op veiligheid, gezondheid en welzijn, maar ook om werk, privé en zorgtaken te kunnen combineren. De wet is van toepassing op iedereen vanaf 18 jaar die voor een werkgever werkt, dus ook voor stagiairs, uitzendkrachten en gedetacheerden. De ATW schetst het kader, de grote lijnen. Hierin staan onder andere regels over werkduur, werken op zondag, nachtarbeid en oproepdiensten. Ook staan er regels in over rusttijden, bijvoorbeeld pauzes en minimaal aantal uren rust voor en na een dienst. De ATW bevat ook regels voor 16- en 17-jarigen, voor werken rond de zwangerschap, nachtdienst en aanwezigheidsdiensten.

De Arbeidstijdenwet (ATW) wordt aangehaald als⁚ Arbeidstijdenwet. Origineel slotformulier en ondertekening Lasten en bevelen dat deze in het Staatsblad zal worden geplaatst en dat alle ministeries, autoriteiten, colleges en ambtenaren wie zulks aangaat, aan de nauwkeurige uitvoering de hand zullen houden.

De regels voor werktijden, pauzes en rusttijden in de Arbeidstijdenwet gelden niet of maar gedeeltelijk voor⁚ werknemers die 3 keer het minimumloon of meer verdienen. Behalve als het gaat om gevaarlijk werk, nachtdienst of werk door niet-leidinggevenden in de mijnbouw.

In de Arbeidstijdenwet staan vaste afspraken over het aantal uur dat je per dag en week mag werken en hoeveel rusttijd je moet nemen. Alleen over nachtdienst mag je werkgever in sommige gevallen andere afspraken maken dan in de wet, binnen bepaalde grenzen. In Nederland zijn alle wettelijke regels over werktijden, pauzes en rusttijden opgenomen in de Arbeidstijdenwet. In het Arbeidstijdenbesluit staan aanvullende regels voor groepen werknemers of bepaalde beroepen. Hier lees je meer over die uitzonderingen. De bepalingen in de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit gelden voor zorgverleners vanaf 18 jaar. Voor zorgverleners jonger dan 18 jaar past je werkgever de Arbeidstijdenwet of de Nadere Regeling Kinderarbeid toe. Een werkgever mag zijn werknemers niet onbeperkt laten werken. In de Arbeidstijdenwet is vastgelegd hoe lang een werknemer mag werken en wanneer hij recht heeft op pauze. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert of werkgevers zich hieraan houden.

Er zijn verschillende brochures voor werknemers over de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit. Hierin staan de (extra) regels voor werktijden, pauzes en rusttijden. Er zijn ook brochures voor personeel in de zorg, mijnbouw en het vervoer.

De Arbeidstijdenwet en ZZPers in de Zorg

DeArbeidstijdenwet is niet direct van toepassing op ZZPers in de zorg. Dit betekent dat er geen wettelijke regels zijn die vastleggen hoeveel uur een ZZPer in de zorg per dag of per week mag werken, en hoeveel rusttijd zij moeten nemen. ZZPers hebben in principe de vrijheid om hun eigen werktijden in te delen. Echter, deze vrijheid is niet onbeperkt. DeArbeidstijdenwet is wel indirect van toepassing op ZZPers in de zorg via de Arbowet. Deze wet stelt dat je als ZZPer geen gevaar mag vormen voor anderen. Dit betekent dat je als ZZPer in de zorg verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid en die van de patiënten of cliënten aan wie je zorg verleent.

De algemene arboregels stellen namelijk dat je gevaar voor anderen moet voorkomen en je moet zorgen voor jouw eigen veiligheid door je verantwoord te gedragen. Levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid met voorkomen worden. Ernstige arbeidsrisicos moeten voorkomen worden. De Arbowet heeft dus een indirecte invloed op de werktijden van ZZPers in de zorg. De wet verplicht hen om hun werktijden zo in te delen dat de veiligheid van zichzelf en de patiënten of cliënten gegarandeerd blijft.

Stel dat je een dagdienst werkt binnen een ziekenhuis op de Spoed Eisende Hulp en diezelfde dag een nachtdienst voor een ambulancedienst. De dag erna werk je een avonddienst op de SEH en daarna weer een nachtdienst op de ambulance. Is dat verantwoord? Ben je fit en vitaal genoeg om jouw eigen veiligheid en de mensen aan wie je zorg verleent te garanderen? Besef dat je aansprakelijk te stellen bent op het moment dat je de veiligheid van een ander in gevaar brengt.

DeArbeidstijdenwet geldt in formele zin niet voor ZZPers in de zorg, maar daar houdt jouw verantwoordelijkheid niet op als je de arboregels erop naslaat.

Veel bepalingen uit de Arbowet gelden ook voor ZZPers. Het gaat om de risicos die de ZZPer zelf loopt, maar ook om risico ... De belastingdienst gaat het zelfstandig ondernemerschap van ZZPers vanaf 2025 beter controleren en schijnzelfstandigheid hard aanpakken. De vraag blijft of dat voor de huidige samenleving met extreem toenemende personeelstekorten in dezorg een goede maatregel is.

Verantwoordelijkheden en Risico's voor ZZPers in de Zorg

Hoewel deArbeidstijdenwet niet direct van toepassing is op ZZPers in de zorg, betekent dit niet dat er geen verantwoordelijkheden of risico's zijn. ZZPers in de zorg dragen een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid van zichzelf en de patiënten of cliënten aan wie ze zorg verlenen. De algemene Arbowet verplicht ZZPers om gevaar voor anderen te voorkomen en te zorgen voor hun eigen veiligheid door veilig en verantwoord gedrag. Levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid met voorkomen worden. Ernstige arbeidsrisicos moeten voorkomen worden. Dit betekent dat ZZPers in de zorg hun werktijden en werkwijze zorgvuldig moeten plannen om oververmoeidheid te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg te garanderen.

Een van de belangrijkste risico's voor ZZPers in de zorg is oververmoeidheid. Oververmoeidheid kan leiden tot fouten, waardoor de veiligheid van zowel de ZZPer als de patiënten of cliënten in gevaar komt. Om oververmoeidheid te voorkomen is het belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de diensten in. ZZPers in de zorg moeten ervoor zorgen dat ze voldoende slaap krijgen en een gezonde levensstijl hebben. Daarnaast is het belangrijk om niet te veel diensten achter elkaar te werken en om voldoende tijd te nemen voor pauzes tijdens de diensten.

Een ander belangrijk risico is het gebrek aan sociale contacten en steun. ZZPers in de zorg werken vaak alleen en hebben weinig contact met collega's. Dit kan leiden tot eenzaamheid en stress. Om dit te voorkomen is het belangrijk om contact te houden met andere ZZPers in de zorg. Er zijn verschillende platforms en organisaties waar ZZPers in de zorg elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Daarnaast is het belangrijk om een goed netwerk op te bouwen met andere professionals in de zorg, zoals huisartsen, verpleegkundigen en psychologen.

Het zzp-schap voor zorgprofessionals biedt mooie kansen, maar komt ook met verantwoordelijkheden en verplichtingen. Krijg inzicht in risicos en hoe je ermee om kan gaan als zzper in de zorg. Ken jij hét service abonnement voor zzpers in de zorg al? Op vrijdag 6 oktober 2023 heeft minister Van Gennip van Sociale Zaken een nieuw wetsvoorstel gepresenteerd⁚ de wet Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden. Het doel van de nieuwe wet is om duidelijker onderscheid te maken tussen zzpers en werknemers in loondienst.

Conclusie

Hoewel deArbeidstijdenwet niet direct van toepassing is op ZZPers in de zorg, betekent dit niet dat ze geen rekening hoeven te houden met de wetgeving. De Arbowet, die de veiligheid en gezondheid van werknemers regelt, is indirect van toepassing op ZZPers in de zorg. Dit betekent dat ZZPers in de zorg verantwoordelijk zijn voor hun eigen veiligheid en die van de patiënten of cliënten aan wie ze zorg verlenen.

De Arbowet verplicht ZZPers om gevaar voor anderen te voorkomen en te zorgen voor hun eigen veiligheid door veilig en verantwoord gedrag. Levensgevaar of ernstige schade aan de gezondheid met voorkomen worden. Ernstige arbeidsrisicos moeten voorkomen worden. Dit betekent dat ZZPers in de zorg hun werktijden en werkwijze zorgvuldig moeten plannen om oververmoeidheid te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg te garanderen.

ZZPers in de zorg genieten van vrijheid en flexibiliteit, maar moeten ook rekening houden met de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), die schijnzelfstandigheid voorkomt. Hoe blijf je als zzper in de zorg binnen de regels en voorkom je problemen met de Belastingdienst?

Het zzp-schap voor zorgprofessionals biedt mooie kansen, maar komt ook met verantwoordelijkheden en verplichtingen. Krijg inzicht in risicos en hoe je ermee om kan gaan als zzper in de zorg. Ken jij hét service abonnement voor zzpers in de zorg al?

Dat ZZP in de zorg een gevolg is van de omstandigheden in vaste dienst, lijkt niet van betekenis te zijn. Het voldoen aan de arbeidswet is de enige route en solidair voor Nederland. Het doel is om advies op maat te bieden aan organisaties die zoekende zijn.

Bekijk ook

Arbeidstijdenwet voor ZZP'ers: wat zijn de regels?

Arbeidstijdenwet voor ZZP'ers: regels en uitzonderingen >>

ZZP Zorg in Den Haag: Vind Werk en Ondersteuning

ZZP Zorg in Den Haag: Uw Weg naar Succes in de Zorg >>

ZZP'er Worden in de Zorg: Stappenplan en Tips

Stap voor Stap: Zo Wordt U ZZP'er in de Zorgsector >>

Factuur Maken voor Kleine Ondernemingen: Tips en Voorbeelden

Factuur Maken voor Kleine Ondernemingen: Eenvoudige Tips en Templates >>

Keuzedeel Ondernemend Gedrag MBO: De voordelen voor ZZP'ers

Ondernemend Gedrag MBO: Keuzedeel voor ZZP'ers >>