AOW en ZZP: Informatie over de combinatie van beide

AOW als basispensioen

Iedereen in Nederland heeft recht op AOW, ook als je zzper bent (geweest). Je krijgt dit basispensioen van de overheid zodra je de AOW-leeftijd bereikt. Voor veel mensen is alleen AOW te weinig om rond te komen. Voor zzpers geldt dat de AOW-uitkering kan worden gekort als je te weinig AOW hebt opgebouwd. Als zzper bouw je niet standaard pensioen op. Wil je later genoeg geld hebben om rond te komen, dan is het verstandig om tijdig te beginnen met een potje voor later. Hoeveel je nodig hebt, blijft afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar volgens onderzoek van boekhouder.nl heeft een zzper gemiddeld bruto 2.100 tot 2.980 per maand nodig na zijn pensioen om rond te komen.

Aanvullend pensioen voor ZZPers

Als zzper heb je verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kun je zelf sparen of beleggen. Een andere optie is het oprichten van een broodfonds. Een broodfonds is een collectieve spaarvorm voor zzpers, waarbij je samen met andere zzpers een potje vult voor je pensioen. Je kunt er ook voor kiezen om een lijfrenteverzekering af te sluiten. Een lijfrenteverzekering is een spaarverzekering die speciaal is bedoeld voor je pensioen. Je betaalt premie aan de verzekeringsmaatschappij en ontvangt later een uitkering. De premie die je betaalt voor een lijfrenteverzekering is fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat je minder belasting betaalt over je inkomen. Je kunt er ook voor kiezen om een combinatie van deze opties te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf sparen en beleggen en daarnaast ook een lijfrenteverzekering afsluiten. Welke optie het beste bij jou past, hangt af van je persoonlijke situatie. Het is belangrijk om goed te kijken naar de kosten en de voorwaarden van de verschillende opties. Je kunt hiervoor advies inwinnen bij een financieel adviseur. Het is ook belangrijk om te bedenken hoe je je pensioen wilt regelen. Wil je een vast inkomen per maand, of wil je meer flexibiliteit? Ook dit is belangrijk om te bepalen welke optie het beste bij jou past.

Arbeidsongeschiktheid en de AOV

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) wordt naar verwachting in 2027 verplicht voor Nederlandse zzpers. In dit artikel nemen we je mee in de laatste stand van zaken rondom de AOV, de kosten én de redenen om je nú al te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. De verplichte AOV voor zzpers hangt al jaren in de lucht, maar lijkt er nu toch echt te komen. Volgens de laatste plannen moet elke zelfstandig ondernemer er eentje hebben in 2027. Zon AOV-verplichting roept natuurlijk vragen op. Voor wie gaat de verplichting gelden? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) kunnen zzpers zich verzekeren tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. Of het voor jou noodzakelijk is om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten, hangt af van je persoonlijke situatie. Door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzpers ben jij verzekerd van een maandelijkse uitkering in de periode dat je niet in staat bent om te werken. Naast de AOV ontvang je vanuit Allianz ook de nodige hulp voor jouw re-integratie. Het kabinet wil dat zzpers zich verplicht verzekeren tegen verlies van inkomsten door langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid. Wat betekent dat voor jou? Je vindt hier acht vragen én antwoorden over de verplichte AOV voor zzpers op een rij.

De AOW-leeftijd en bijverdienen

Als je een AOW-uitkering ontvangt, mag je onbeperkt bijverdienen. Hoeveel geld je verdient met je bedrijf, maakt niets uit voor de hoogte van je AOW-uitkering. Voor zzpers zijn er voldoende mogelijkheden om aan het werk te blijven zodra zij de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. In PGB-zorg en ... Na je AOW-gerechtigde leeftijd zal meestal, omdat de cao of je arbeidsovereenkomst dit voorschrijft, je contract automatisch worden ontbonden. Als jij en je werkgever dat met elkaar overeenkomen, dan kan je een nieuwe arbeidsovereenkomst aangaan. De bruto AOW-uitkering voor mensen met een partner bedraagt 1.047,60 per maand. Dat is netto 991,87 per maand. De bruto AOW-uitkering voor een alleenstaande bedraagt 1.541,53 per maand. Dat is netto 1.459,53 per maand. Als zzper heeft u recht op AOW als u de AOW-leeftijd bereikt. U kunt daarnaast zelf uw oudedagsvoorziening aanvullen. Voor deze aanvulling bestaan verschillende mogelijkheden. De overheid voert een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen in. Ontdek wat dit betekent voor jou als ZZPer, de kosten, en hoe je jezelf kunt voorbereiden. Lees hier wat je moet weten. Ontvangt een zzper AOW? Het een misvatting dat zzpers helemaal geen inkomen meer hebben zodra ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben behaald. Hoe hoog de korting voor jou is, hangt af van of je in het jaar waarover je belasting betaalt de AOW-leeftijd bereikt. Bekijk hier de bedragen in 2024 . Hieronder geven we uitleg aan de hand van een voorbeeld van 2023. Bouw je als zzper AOW op? Is de AOW-uitkering genoeg om van te leven? Hoe regel ik mijn pensioen? Kijk hier voor antwoorden op deze vragen ⏤ en méér!

Tips voor ZZPers

Als je als zzper je hele leven in Nederland hebt gewoond en gewerkt, heb je recht op volledige AOW. Per 1 januari 2024 bedraagt de AOW 1.541,53 bruto per maand voor een alleenstaande. Ofwel 1.166,11 netto zonder loonheffingskorting. Als zzper heb je verschillende mogelijkheden om aanvullend pensioen op te bouwen. Zo kun je zelf sparen of beleggen. Lees hier wat je kunt doen als zzper. De arbeidskorting kan bij de combinatie van ZZP en loondienst zorgen voor een relatief hoge inkomstenbelasting. Lees er alles over. Ben je (bijna) met pensioen en wil je voor jezelf beginnen? Ook na je pensioen kun je een bedrijf starten of als zzper aan de slag gaan. Als zzper bouw je niet automatisch pensioen op. Je moet dus zelf je pensioen regelen. Welke mogelijkheden zijn er? En hoe zit het met partnerpensioen? Steeds meer AOWers, 65plussers, beginnen een onderneming. Welke voordelen en nadelen brengt ondernemen op latere leeftijd met zich mee? Lees het hier. Het combineren van de mogelijkheden optimaliseert vaak de uitkomst. Laat u vooral niet alleen leiden door fiscale voordelen. Pensioen opbouwen in een ZZP ...

Bekijk ook

Freelance vertaler: Zo word je succesvol

Freelance vertaler: Tips en tricks voor een vliegende start >>

Ik wil franchisenemer worden: de voordelen en stappen

Franchisenemer worden: Stap voor stap naar succes >>

ZZP docent worden: Tips en tarieven

Docent als ZZP'er: Starten en groeien >>

Zelfstandig leerkracht worden: De mogelijkheden en vereisten

Wil je als zzp'er lesgeven? Ontdek de stappen die je moet nemen. >>

Kruispuntbank van Ondernemingen: Uittreksel aanvragen

KVK Uittreksel: Alles wat u moet weten >>

Verzekering ZZP Schilder: Bescherm Jezelf en Je Werk

Verzekeringen ZZP Schilder: De Juiste Dekking voor Jouw Bedrijf >>