AOV-verzekering Univé: Bescherm je inkomen als zzp'er
Wat is een AOV?
De afkorting AOV staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met een AOVverzeker jij als ondernemer of zzper je inkomen en kom je niet zonder geld te zitten wanneer je (tijdelijk) je beroep niet kunt uitoefenen door ziekte of een ongeval. Een AOV keert dan maandelijks een bedrag uit. Lees meer over wat een AOV is in het algemeen, of alles over de AOV van Univé in het bijzonder.
De Univé AOV⁚ Voordelen en kenmerken
De Univé AOV biedt verschillende voordelen en kenmerken die aantrekkelijk kunnen zijn voor zzp'ers. Een van de belangrijkste voordelen is de flexibele premie. Je bepaalt zelf wanneer je die premie verhoogt of verlaagt. Zo groeit het verzekerde bedrag mee met jouw inkomen en behoeften. De Univé AOV biedt ook dekking voor zorg- en zwangerschapsverlof, wat een geruststellende factor is voor zzp'ers die een gezin hebben. Daarnaast biedt Univé een aanvangskorting van 60 korting, verdeeld over de eerste vijf jaar. Dit maakt de Univé AOV een aantrekkelijke keuze voor zzp'ers die op zoek zijn naar een betaalbare en flexibele arbeidsongeschiktheidsverzekering.
De Univé AOV biedt verschillende keuzemogelijkheden, waardoor je de verzekering kunt afstemmen op je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een AOV met Eigen Beroep, Passende Arbeid, of een combinatie van deze twee; Dit is belangrijk, omdat de hoogte van de uitkering afhangt van het criterium dat je kiest. Met de RisicoVerminderaar kun je aangeven welk arbeidsongeschiktheidscriterium je wilt verzekeren. Dit geeft je meer controle over je verzekering en zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor de dekking die je nodig hebt.
Univé biedt ook een aantal unieke voordelen, zoals de mogelijkheid om je AOV-premie fiscaal te verrekenen. Afhankelijk van de belastingschijf van jouw inkomen geniet je van een fiscaal voordeel van 36,97 of 49,5 van de AOV-premie (d.d. 2024). Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren. Daarnaast biedt Univé deskundig advies aan starters, zelfstandige en ondernemers met personeel. Dus of je nu net begint met ondernemen of al jarenlang zzp'er bent, Univé heeft een oplossing voor je.
Premie en uitkering
De premie voor de Univé AOV wordt berekend op basis van je beroep, de werkzaamheden die je uitoefent en je leeftijd. Univé houdt rekening met het risico op ziekte of een ongeval. Iemand die zwaar fysiek werk verricht (bijvoorbeeld werk in de bouw of landbouw) zal daarom een hogere premie betalen dan iemand die kantoorwerk doet. De premie wordt maandelijks betaald en je kunt zelf bepalen wanneer je de premie verhoogt of verlaagt. Dit is een van de voordelen van de Univé AOV⁚ je kunt de premie aanpassen aan je veranderende financiële situatie.
De uitkering die je ontvangt bij arbeidsongeschiktheid is bruto. Dit betekent dat er loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet worden ingehouden. Het bedrag dat je uiteindelijk op je rekening ontvangt, is netto. De hoogte van de uitkering hangt af van het arbeidsongeschiktheidscriterium dat je hebt gekozen. Je kunt kiezen voor Eigen Beroep, Passende Arbeid, of een combinatie van deze twee. De uitkering wordt maandelijks uitgekeerd en loopt door tot je weer volledig kunt werken of tot je 67 jaar bent.
De Univé AOV biedt ook dekking voor zorg- en zwangerschapsverlof. Dit betekent dat je ook een uitkering ontvangt als je tijdelijk niet kunt werken vanwege zwangerschap of de zorg voor een kind. Dit is een belangrijk voordeel voor zzp'ers die een gezin hebben. De Univé AOV is een flexibele en aantrekkelijke verzekering voor zzp'ers die op zoek zijn naar een betrouwbare en betaalbare oplossing voor hun inkomen bij arbeidsongeschiktheid.
Aanvragen van de Univé AOV
Je kunt bij Univé jouw arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) zelf aanvragen, zonder de hulp van een adviseur. In het aanvraagproces zijn wij verplicht eerst jouw kennis en ervaring over de AOV te testen aan de hand van een kennis- en ervaringstoets. Dit is om te zorgen dat je de juiste keuze maakt en dat je begrijpt wat je afsluit. Na het invullen van de aanvraag wordt deze gecontroleerd door Univé. Binnen enkele dagen ontvang je een bevestiging van je aanvraag en een polis. Na ontvangst van de polis ben je verzekerd. Je kunt je AOV ook telefonisch of via een videobellen aanvragen. De Univé adviseurs helpen je graag met het vinden van de juiste AOV die bij jouw situatie past.
Univé biedt verschillende opties voor het aanvragen van een AOV. Je kunt de aanvraag online indienen via de website van Univé, of telefonisch contact opnemen met de klantenservice. Bij Univé betaal je eenmalig 50 afsluitkosten voor het administratief afhandelen van je aanvraag. Je hoeft niet te betalen voor de eventuele hulp van onze medewerkers. Als je in totaal twee jaar een uitkering uit de Univé zzp AOV ontvangt, worden de afsluitkosten verrekend met de uitkering. Dit betekent dat je uiteindelijk geen afsluitkosten betaalt.
Univé biedt verschillende keuzemogelijkheden voor de AOV, waardoor je de verzekering kunt afstemmen op je persoonlijke situatie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een AOV met Eigen Beroep, Passende Arbeid, of een combinatie van deze twee. Dit is belangrijk, omdat de hoogte van de uitkering afhangt van het criterium dat je kiest. Met de RisicoVerminderaar kun je aangeven welk arbeidsongeschiktheidscriterium je wilt verzekeren. Dit geeft je meer controle over je verzekering en zorgt ervoor dat je alleen betaalt voor de dekking die je nodig hebt.
Veelgestelde vragen
Er zijn veel vragen die zzp'ers hebben over de AOV. Een van de meest gestelde vragen is⁚ "Wat gebeurt er als ik vrijwilligerswerk doe?" Je arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt altijd dekking als je vrijwilligerswerk uitvoert. Dit betekent dat je ook een uitkering ontvangt als je tijdens het vrijwilligerswerk arbeidsongeschikt raakt. Dit is een geruststellende gedachte voor zzp'ers die graag tijd besteden aan vrijwilligerswerk.
Een andere veelgestelde vraag is⁚ "Wat is het verschil tussen loondienst en zzp?" Het is niet voor iedereen altijd duidelijk of er sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Er zijn meerdere kenmerken die van belang zijn. Zo is de mate van vrijheid en verantwoordelijkheid een belangrijke factor. In loondienst werk je onder leiding van een werkgever en volg je de instructies die je krijgt. Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je werk en je inkomen. Je bepaalt zelf je werkwijze, je tarieven en je klanten.
Een andere belangrijke factor is de mate van risico. In loondienst ben je doorgaans beter beschermd tegen risico's zoals ziekte en arbeidsongeschiktheid. Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen en je financiële zekerheid. Daarom is het belangrijk om als zzp'er goed te zorgen voor je financiële bescherming, bijvoorbeeld door het afsluiten van een AOV. Deze verzekering zorgt ervoor dat je een inkomen ontvangt als je (tijdelijk) niet kunt werken door ziekte of een ongeval.
De AOV en de toekomst
De toekomst van de AOV voor zzp'ers is onderwerp van discussie. Er is een plan om een verplichte AOV in te voeren voor zzp'ers per 2027. De hoofdlijnen zijn bekend, maar er is nog geen gedetailleerd wetsvoorstel. Dit betekent dat er nog veel onzekerheid is over de precieze vormgeving van de verplichte AOV. Zeker is wel dat de verplichte AOV een grote impact zal hebben op de zzp-markt. Het zal voor veel zzp'ers betekenen dat ze een AOV moeten afsluiten, terwijl ze dat nu nog niet doen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op arbeidsongeschiktheid voor zzp'ers, omdat ze dan minder goed beschermd zijn.
De verplichte AOV is een belangrijke stap voor de bescherming van zzp'ers. Het is belangrijk om te zorgen dat zzp'ers in geval van ziekte of een ongeval een inkomen hebben. De huidige situatie, waarbij zzp'ers zelf verantwoordelijk zijn voor hun inkomen, leidt ertoe dat veel zzp'ers in de problemen komen als ze arbeidsongeschikt raken. De verplichte AOV zal ertoe bijdragen dat zzp'ers beter beschermd zijn tegen de risico's van arbeidsongeschiktheid.
De verplichte AOV zal er ook voor zorgen dat de AOV-markt meer transparant wordt. Nu is het voor zzp'ers moeilijk om de verschillende AOV-aanbieders met elkaar te vergelijken. De verplichte AOV zal ertoe leiden dat er meer transparantie komt in de markt, waardoor zzp'ers beter kunnen kiezen voor de AOV die het beste bij hun situatie past. De verplichte AOV is een belangrijke stap voor de bescherming van zzp'ers in Nederland.
Bekijk ook
Univé ZZP verzekeringen: alles wat je moet weten
De beste ZZP verzekeringen van Univé: een overzicht >>
Centraal beheer ZZP verzekeringen: Voordelen en tips
Centraal beheer ZZP verzekeringen: Vereenvoudig je verzekeringen! >>
Bouwverzekering ZZP: Bescherm je project tegen onverwachte kosten
Bouwverzekering ZZP: Zo bescherm je jouw bouwproject tegen risico's >>
Werken als ZZP Schilder: Tips en Tricks
ZZP Schilder: Zo Start je je Eigen Schilderbedrijf >>
ZZP Timmerman Gevraagd: Vind Projecten & Bouw Je Carrière
ZZP Timmerman: Ontdek Projecten, Werk Vrij & Verdien Goed >>