ZZP'er en aanvullende uitkering: alles wat je moet weten
Wie komt in aanmerking voor een aanvullende uitkering?
Als zelfstandig ondernemers (tijdelijk) weinig inkomen hebben, kunnen zij mogelijk een Bbz-uitkering aanvragen. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente beslist of een (startende) zelfstandig ondernemer Bbz krijgt. Zij bepalen dan de hoogte en duur van de bijzondere bijstand voor zzpers en eventueel bedrijfskrediet.
Wanneer is een Bbz-uitkering mogelijk?
Een Bbz-uitkering is mogelijk in verschillende situaties. De meest voorkomende zijn⁚
- Je bedrijf is niet meer levensvatbaar en je moet/wilt het beëindigen. In dit geval kun je een aanvullende periodieke uitkering krijgen om je inkomen aan te vullen tot bijstandsniveau. Je moet dan wel aan de eisen voldoen⁚ je bent zelfstandige, je hebt minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf gewerkt en je bedrijf wordt binnen 19 maanden na aanvraag beëindigd.
- Je wilt een bedrijf starten vanuit een uitkering. Dit kan vanuit een bijstandsuitkering, werkloosheidsuitkering of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Je kunt dan een beroep doen op het Bbz om je inkomen aan te vullen tijdens de startfase van je bedrijf.
- Je hebt al langere tijd een eigen bedrijf en hebt tijdelijk financiële problemen. In deze situatie kun je misschien ondersteuning krijgen van de gemeente. Je kunt in aanmerking komen voor een periodieke uitkering en/of bedrijfskapitaal. Dit kan vanuit het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).
Het is belangrijk om te onthouden dat de Bbz-uitkering een aanvulling is op je inkomen en niet bedoeld is om je bedrijf te financieren; De gemeente beoordeelt in elke individuele situatie of je recht hebt op een Bbz-uitkering.
Soorten Bbz-uitkeringen
De Bbz-uitkering voor zzpers kan bestaan uit verschillende soorten uitkeringen, afhankelijk van jouw situatie. De meest voorkomende zijn⁚
- Uitkering voor levensonderhoud⁚ Dit is een aanvulling tot het sociaal minimum in de vorm van een renteloze lening. De duur van deze uitkering is maximaal 36 maanden, met een maximale looptijd van 6 maanden per periode. Na de eerste 6 maanden kan de uitkering met 6 maanden verlengd worden. Daarna kan de uitkering nog 1 tot 2 jaar verlengd worden. Deze uitkering is bedoeld om te voorzien in de kosten voor levensonderhoud tijdens de beëindiging van je bedrijf.
- Bedrijfskapitaal⁚ In sommige gevallen kan de gemeente ook bedrijfskapitaal verstrekken. Dit is een renteloze lening die bedoeld is om je bedrijf te helpen overeind te blijven. De voorwaarden voor het verkrijgen van bedrijfskapitaal zijn strikt en worden per gemeente bepaald.
De hoogte van de Bbz-uitkering hangt af van jouw persoonlijke situatie en wordt bepaald door de gemeente. De gemeente beoordeelt ook of je recht hebt op een Bbz-uitkering en welke vorm van uitkering het meest geschikt is voor jouw situatie;
Hoe vraag je een Bbz-uitkering aan?
Een Bbz-uitkering vraag je aan bij de gemeente waar je woont. De aanvraagprocedure kan per gemeente verschillen, maar in het algemeen moet je de volgende stappen volgen⁚
- Controleer of je aan de voorwaarden voldoet. Kijk op de website van de gemeente of je in aanmerking komt voor een Bbz-uitkering. Dit is afhankelijk van je inkomen, de omstandigheden van je bedrijf en de reden voor het aanvragen van de uitkering.
- Dien een aanvraag in. Dit kan vaak online, maar soms moet je een papieren formulier invullen. De gemeente heeft een aantal documenten nodig, zoals je identiteitsbewijs, loonstroken en een bedrijfsbewijs.
- Wacht op de beoordeling. De gemeente beoordeelt je aanvraag en neemt contact met je op om de beslissing te bespreken. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je een uitkering.
Het is belangrijk om de aanvraag zo snel mogelijk in te dienen, omdat de gemeente een termijn heeft om de aanvraag te beoordelen. Je kunt op de website van de gemeente meer informatie vinden over de aanvraagprocedure en de benodigde documenten.
Wat zijn de voorwaarden voor een Bbz-uitkering?
Om in aanmerking te komen voor een Bbz-uitkering moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, maar in het algemeen gelden de volgende⁚
- Je bent zelfstandige. Dit betekent dat je een eigen bedrijf hebt en geen loondienstverband hebt.
- Je hebt minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf gewerkt. Dit is een vereiste om aan te tonen dat je daadwerkelijk als zelfstandige werkzaam bent.
- Je bedrijf is niet meer levensvatbaar. Dit betekent dat je bedrijf niet meer rendabel is en je het moet beëindigen. De gemeente beoordeelt of je bedrijf daadwerkelijk niet meer levensvatbaar is.
- Je hebt geen andere inkomstenbronnen. Je kunt geen Bbz-uitkering aanvragen als je bijvoorbeeld een partner hebt die je kan onderhouden.
- Je woont in Nederland. Je moet in Nederland wonen om een Bbz-uitkering aan te kunnen vragen.
Het is belangrijk om te weten dat de Bbz-uitkering een aanvulling is op je inkomen en niet bedoeld is om je bedrijf te financieren. De gemeente beoordeelt in elke individuele situatie of je recht hebt op een Bbz-uitkering.
Bekijk ook
ZZP: Aanvullende Aangifte Inkomstenbelasting - Stappenplan
Aanvullende aangifte ZZP: Alles wat je moet weten! >>
Aanvullende bijstand ZZP: Wat zijn de mogelijkheden?
Aanvullende bijstand ZZP: Financiële ondersteuning voor zelfstandigen >>
Zwangerschapsverlof als ZZP'er: Regels en uitkeringen
Zwanger als ZZP'er? Ontdek uw rechten en mogelijkheden voor zwangerschapsverlof. >>
Ondernemer worden: Wat zijn de belastingregels?
Ondernemer worden: De Belastingdienst uitgelegd >>
Opleiding ondernemer handel: Ontwikkel je vaardigheden!
Opleiding ondernemer handel: Ontwikkel je vaardigheden >>